U mjesecu prosincu uobičajeno se slavi zaključenje još jedne godine, ali istovremeno dodjeljuju značajna priznanja. Sport nimalo nije imun od toga, što više, znana je konstatacija da su sportaši najveći promotori Hrvatske širom svijeta.

Nedavno održana svečana priredba Velikog dana hrvatskog sporta u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora, održana u zagrebačkom hotelu Westin, protekla je u izvrsnom ozračju slaveći svjetske uspjehe hrvatskih sportaša, dobitnike brojnih nagrada i priznanja, kako u pojedinačnoj, tako i ekipnoj konkurenciji. Uz nekoliko posebnih priznanja HOO-a, znakovito mjesto svakako pripada dobitnicima najvišeg sportskog priznanja krovne sportske asocijacije – „Nagrade HOO za živorno djelo Matija Ljubek“.

Nagrade HOO-a 2017

Svi pripadnici oktanskog sporta na četiri kotača, svi članovi i aktivisti Hrvatskog auto i karting saveza mogu biti ponosni obzirom da automobilizam i karting ove godine nije mimoiđen. Jedan od dobitnika ovogodišnje „Nagrade HOO za živorno djelo Matija Ljubek“ je Zrinko Gregurek, glavni tajnik Hrvatskog auto i karting saveza.

Na svečanosti, što su je u direktom televizijskom prijenosu HTV-a mogli pratiti brojni poklonici sporta, visoku nagradu Gregureku je uručio proslavljeni hrvatski olimpijac Dubravko Šimenc, a istovremeno preostale identične nagrade uručio i Dragutinu Šurbeku, Zvjezdani Tuma-Pavlov, Vlahu Asiću i ŠRD Priroda Vinkovci. U ime nagrađenih pred širokim auditorijem zahvalio se Zrinko Gregurek.

 

Da je „Nagrada HOO za životno djelo Matija Ljubek“ stigla u prave ruke potvrđuje i obrazloženje kojim se rukovodio Ocjenjivački sud HOO-a dodjeljujući nagradu Zrinku Gregureku za dugogodišnji rad i stvaralaštvo u oblasti sporta. Prenosimo je u cijelosti:

 

Zrinko Gregurek rođen je 1954.godine u Zagrebu. U aktivnoj sportskoj karijeri, od 1968. do 1981. godine, bio je košarkaš Medveščaka i Jedinstva.Nakon što je na DIF-u stekao zvanje trenera košarke, nastavio je raditi kao trener u spomenutim klubovima.

Iznimnu svestranost potvrdio je i kao učitelj skijanja, te skokova u vodu, ali njegova je sportska strast najviše došla do izražaja u automobilizmu. Bio je višestruki nacionalni prvak, sportski sudac, te zaslužni dužnosnik, kao tajnik u AMD/AKK Zanatlija posljednjih 28 godina, a istovremeno od 1991.godine u auto-moto savezima – HAMŠS i HAKS. Od 1994. do 2001. godine bio je na čelu Zagrebačkog auto moto sportskog saveza.

Kao jedan od osnivača Srednjeeuropske zone (CEZ – danas 14 država), bio je prvo zamjenik predsjednika, a zatim je 2009.godine izabran za predsjednika. Tu dužnost u CEZ-u obnaša i danas.

Izgradio je pri tome, kroz proteklih 25 godina i zavidnu međunarodnu karijeru. Jedan je od malobrojnih hrvatskih sportskih dužnosnika koji su u vrhovnim sportskim asocijacijama rangirani neposredno uz predsjednike istih.Ovih je dana na Izbornoj skupštini FIA-e u Parizu, izabran u Središnje vijeće Međunarodne automobilističke federacije (FIA WMSC) u mandatu 2017-2021.godine.Na taj način po treći je put izabran u vrhovnu svjetsku vladu nadležnu i odgovornu za auto i karting sportove diljem cijelog svijeta. Točnije, za sva FIA natjecanja, od Formule 1 do regionalnih natjecanja.

Od 2010.godine nositelj je statusa ambasadora Formule 1.

Međutim, od 1992. pa sve do danas također je i stručni predavač na FIA kongresima, seminarima i savjetovanjima.U sudačkoj karijeri nije se zadržao samo na nacionalnoj razini nego je dosegnuo najviši međunarodni stupanj sportske edukacije – sudjelujući na više od 450 FIA natjecanja diljem svijeta osigurao je „Platinum“ licencu za auto i karting sportove.

Dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad, među kojima su do ovogodišnje primljene od HOO-a, bile mu dodijeljene već dvije nagrade za životno djelo – Zagrebačkog športskog saveza 1999. i Hrvatskog auto i karting saveza 2016.godine.

U aktivnom mandatu do 2020.godine Zrinko Gregurek je član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednik neolimpijskih sportova HOO-a.

 

Respektabilna sportska karijera Zrinka Gregureka i doprinos ugledu hrvatskog auto i karting sporta u svijetu, zavrijedila je iskrene čestitke.

Zrinko Gregurek u društvu Andreja Plenkovića