Proteklo je već nekoliko tjedana od kako je Hrvatsku posjetila delegacija visokih gostiju Svjetske automobilističke federacije FIA i i WRC Promotora koji su nadležni za Svjetsko automobilističko prvenstvo u rallyu, odnosno FIA WRC koji bi, mogao u slučaju pozitivnog mišljenja najogovornijih, biti sastavni dio naše stvarnosti.

WRC u Hrvatskoj ? Moguća ili nemoguća misija ? Vjeruje se da bi uskoro mogli znati odgovor na ova nimalo laka pitanja.

Prijem kod Janice Kostelić

Delegaciju FIA i WRC Promotora, uz domaćina Hrvatski auto i karting savez, boravila je u Hrvatskoj nekoliko dana kojom prigodom su obišli Istru i Kvarner, posjetili sva značajna mjesta i lokacije na kojima će se, ukoliko Hrvatska bude upisana u službene kalendare kandidata za WRC, odvijati ovo prestižno svjetsko sportsko natjecanja koje je daleko više od toga. Efekt svakog pojedinog WRC-a je višestruko veći od uloženog, a bio bi to događaj prestiža Hrvatske na svjetskom nivou i jedno od najznačajnijih događanja ikad održanih u Hrvatskoj.

Podršku kandidaturi Hrvatske za FIA WRC već su ranije izrazili najviši politički dužnosnici Republike Hrvatske, a delegaciju u sastavu Jarmo Mahonen (Finska), FIA rally direktor, Carlos Barbosa (Portugal), predsjednik FIA WRC komisije i predsjednik Portugalskog automobilskog saveza, te Oliver Ciesla (Njemačka) i Simon Larkin (Velika Britanija), vodeći i najodgovorniji ljudi WRC Promotora (Red Bull Media Hause), primili su u zasebnim susretima predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, tadašnji predsjednik Sabora RH Božo Petrov i državna tajnica za sport Janica Kostelić.

Predsjednik Vlade Plenković na susretu s delegacijom

Delegaciju domaćina činili su Matko Bolanča, predsjednik i Zrinko Gregurek, glavni tajnik HAKS-a, ujedno član FIA WMRC, te čelnici dva partnerska kluba – neposrednih realizatora mogućeg natjecanja AK D.T. Poreč Daniel Šaškin i AK Cro Dakar Team Zagreb Marin Frčko.

Visoka delegacija uvjerila se u spremnost svih domaćih subjekata da ugoste najbolje reli vozače svijeta. Na području Istre i Kvarnera, gdje bi se rally trebao odvijati u sklopu već znanog Croatia rallya, svoju spremnost i podršku projektu kandidature izrazili su čelnici lokalnih uprava, kao i turističkog gospodarstva.

Čeka se odgovor – može li Hrvatska biti kandidat, a potom i domaćin FIA WRC?

Po svemu sudeći odgovor će stići – uskoro.