U nedjelju, 23.studenog na automotodromu Grobnik zaključit će se prva natjecateljska sezona Prvenstva Auto i karting saveza Istre u Formuli driver, novoj automobilističkoj disciplini na našim prostorima zaživjeloj ove godine. Do sada su održana dva natjecanja i to na brdskim stazama Buzet i Učka, a ovo će biti premijerni nastup na kružnoj stazi. Formula driver kombinacija je autoslaloma i vožnje brdskom ili kružnom stazom izuzetno popularna i masovna u Italiji.

Auto moto klub Skok racing iz Brtonigle organizator je „Ford Grand auto Formula driver“ natjecanja na stazi automotodroma Grobnik koja će za tu prigodu biti posebno pripremljena. Vozi se na ukupnoj duljini 4.000 metara s deset dodatnih usporenja (šikana) napravljenih od više auto guma u obliku slova S. Vozila su razvrstana u pet klasa, serijske do i preko 1400 ccm, te tri sportske do 1400 cc, te do i preko 1600 ccm.

U službenoj konkurenciji Prvenstva Auto i karting saveza Istre nastup je prijavilo 21 vozač i vozačica iz pet istarskih klubova, članica AKSI-ja.

Favorit za osvajanje naslova istarskog prvaka prve Formule driver je trenutno vodeći poslije Buzeta i Učke Donald Milokanović (AMK Skok racing) u posebno pripremljoj i pojačanoj Zastavi 750 koji sa dvije pobjede ima deset bodova više od svog strica i klupskog kolege Marina Milokanovića koji vozi Ford Feistu ST. Za treće će se mjesto boriti članovi inicijatora ove discipline na istarskim prostorima Autokluba Buzet autosport Bojan Krota, Marin Nežić i Sanjin Prodan. Buzećani su vodeći u ekipnoj konkurenciji.No, poslije dva nastupa na brdskim stazama ovo je ravničarska kružna staza na kojoj se očekuje drugačija priprema automobila.

Organizator najavljuje i nastup većeg broja vozača iz Hrvatske i Italije u okviru promotivnih vožnji, ali njihove liste prijava niti ostvarenja (čitaj:rezultate) ne prezentira široj javnosti.

Verifikacija vozača i tehnički prijam vozila odvijat će se već u subotu,22.studenog od 13 do 17 sati, a natjecateljski je na rasporedu u nedjelju. Trening je u 9 sati, a prva od tri bodovne vožnje kreće od 11,10 sati. Proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 16 sati.