Nikola Belohradski - Redbull ring 2012

Nikijev "kockasti" Swift na čelu natjecateljske "povorke"

Mladi dubrovački as Nikola Belohradski postigao je senzacionalni uspjeh na svojoj prvoj utrci Suzuki Swift kupa, koja se minulog vikenda održala na austrijskom Red Bull ringu. U tri zasebne utrke upisao je četvrto i dva prva mjesta, ali dobio je i penalizaciju zbog sitnice. Popričali smo nakratko s njime.

Niki, dojmovi nakon tvog sjajnog prvijenca u Suzuki kupu?
Oduševljen sam, uvijek se nadam najboljem iako sam u ovom nastupu sam sebe iznenadio brzinom privikavanja. Automobil mi je dobro „sjeo“, staza je odlična, prepuna zavoja i jakih kočenja, što mi je odgovaralo. Posebno me raduje što je moj team zadovoljan postignutim rezultatom. Nadaju se jednako dobrim nastupima do kraja sezone.

Niki Belohradski

Najbrži u drugoj i trećoj utrci

Imao si i problema u utrci, što s automobilom, što s penalizacijom.
U prvoj utrci otkazala mi je elektronika i umjesto na sedam tisuća okretaja, morao sam „šaltati“ na šest, te sam uz dosta borbe završio četvrti. U drugoj utrci bilo je također borbeno, dobio sam i pokoji bočni udarac, no uspio sam nakraju završiti prvi s prednošću od 3,8 sekundi. Tada saznajem da su mi dali penalizaciju od 30 sekundi jer sam prešao liniju sa sva četiri kotača. Uslijedila je treća utrka. Odmah na startu gubim tri pozicije ali već na kraju prvog kruga uspijevam se progurati na drugo mjesto, a trećem i na prvo. Tada je sve bilo rješeno, do kraja utrke nanizao sam brze krugove i završio 10,1 sekundu ispred drugog.

Koji je recept za takvu dominaciju u ovom kupu? Kako si doživio konkurenciju?
Pripremao sam se za utrke treninzima na Grobniku i Panonia ringu. Uvidio sam da trebam još vježbat na brzini šaltanja i startu. Ima puno iskusnih vozača, mnogi od njih imaju i preko 40 godina, sigurno neće biti lako držati vrh ljestvice.

Kakav je osjećaj utrkivati se automobilom u odnosu na karting?
Iskustvo iz kartinga mi jako puno pomaže, prvenstveno jer mi borbe nisu strane. Pregled iz automobila je puno bolji u odnosu na karting zbog retrovizora, iako se sve odvija dosta sporije.

Niki Belohradski

Suzuki Swift kup dijeli se na nove i starije verzije automobila

Belohradski se natječe u novom Suzuki Swiftu i boduje zasebno u odnosu na vozače koji nastupaju u nešto sporijem prethodnom modelu. Na ljestvici je trenutno drugi s jednim bodom manje od Martina Zellhofera. Sljedeća utrka na rasporedu je od 15. do 17. lipnja na Pannoniaringu. Nadamo se da dobro upoznatoj stazi mladi as ponoviti sjajan rezultat. Niki, sretno!

Više informacija o rezultatima utrke možete pronači na službenim stranicama kupa

Novi Suzuki Swift kup

Poz.
Team
Vozilo
Bodovi
01.
Martin Zellhofer
Suzuki Swift New
30
02.
Nikola Belohradski Suzuki Swift New
29
03.
Alex Maier Suzuki Swift New
22
04. Benjamin Karl Suzuki Swift Neu
18

Suzuki Swift kup

Poz.
Team
Vozilo
Bodovi
01.
Rudolf Degenbeck
Suzuki Swift Sport
31
02.
Gerhard Aigner Suzuki Swift Sport 30
03.
Roland Dorfner Suzuki Swift Sport
23
04. “Tessitore” Suzuki Swift Sport
21
05. Hans Egger-Richter Suzuki Swift Sport
20
06. Günther Wiesmeier Suzuki Swift Sport
14,5
07. Johannes Maderthaner Suzuki Swift Sport
13
08. Wolfgang Schörghuber Suzuki Swift Sport
12,5
09. Peter Ringhofer Suzuki Swift Sport
8,5