Supermoto - "1. Velika nagrada Poreča 2011."

Atraktivna supermoto nadmetanja - "1. Velika nagrada Poreča 2011." (foto: K.Tadijić)

Porečom su minulog vikenda odjekivali zvukovi topova. Ne onih ratnih, smrtonosnih, već moto topova, odnosno ispuha na motociklima supermoto natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Mađarske. Krivci za oktanskim zagriženjacima najdražu melodiju bili su domaći ljubitelji motociklizma koji su, okupljeni u klub pod nazivom Moto klub “Istra Poreč”, zavrnuli rukave proteklih mjeseci i na parkiralištu porečke Žatike organizirali sasvim sigurno jednu od kvalitetnijih utrka ove vrste u Hrvatskoj.

Supermoto - "1. Velika nagrada Poreča 2011."

Start najjače klase "open international" (foto: K.Tadijić)

Iako je utrka prema programu dvodnevna, glavni događaji održali su se u nedjelju, dok se subotu koristilo za treninge, freestyle zabavu i obilaženje sponzorskih štandova. Tridesetak supermoto vozača te desetak skuteraša već u ranim jutarnjim satima odradili su kvalifikacije za poredak na startnoj ravnini, a od 14 sati na rasporedu su bile dvije vožnje, od kojih je svaka trajala 15 minuta plus dva dodatna kruga.

Supermoto - "1. Velika nagrada Poreča 2011."

Proslava pobjede - Matteo Medizza (foto: K.Tadijić)

Najuzbudljivije je svakako bilo u najjačoj klasi “open international”. U obje je bodovne vožnje slavio mladi talijanski motociklist Matteo Medizza ispred svog oca Cristiana, inače uspješnog u svjetskom supermoto prvenstvu, dok je na trećem mjestu završio Mađar Benjamin Onodi. Talijani na Hondama apsolutno su dominirali vrlo zahtjevnom stazom i neizostavnim zemljanim, tzv.prljavim dijelom, ne pruživši pritom ostaloj dvanaestorici puno šansi da im ugroze vodstvo.

Supermoto - 1. Velika Nagrada Poreča 2011.

Talijanski supermoto as s iskustvom u svjetskom prvenstvu - Cristiano Medizza (foto: K.Tadijić)

U bodovnom poretku “open” za Prvenstvo Hrvatske, koja se vodila zajedno s međunarodnom, slavio je, pomalo neočekivano, riječki motociklist Saša Matušić, iza leđa ostavivši sedmerostrukog prvaka Hrvatske Dejana Opeta i također iskusnog Juricu Cebovića.

Supermoto - 1. Velika Nagrada Poreča 2011.

Pobjednik klase "open" u svom prvom SM nastupu - Saša Matušić ispred Dejana Opeta i Jurice Cebovića

– Ovo mi je bila prva supermoto utrka u životu. Nakon dvadeset godina bavljenja motocrossom odlučio sam se okušati i na asfaltu, što se pokazalo dobitnim zbog nakupljenog iskustva, no također sam iskusio koliko je ova disciplina fizički zahtjevna. Iskreno, očekivao sam dobar plasman, no ni u snu pobjedu, naročito pored tako iskusnih vozača, izjavio je nakon proglašenja Matušić dodavši da ga nakon pobjede sve više privlači prvenstvo u supermotu.

Supermoto - 1. Velika Nagrada Poreča 2011.

Josip Rajković, član EMK Buzet (foto: K.Tadijić)

Miljenik domaće publike, Porečan Josip Rajković, u prvu je vožnju ušao je s grčem, obzirom da se njegovoj Yamahi svega dvije minute prije starta probušila guma. Ipak, uspio je nastupiti zamijenivši s kolegom motocikl i na koncu obje utrke završio četvrti.

Supermoto - 1. Velika Nagrada Poreča 2011.

Neuhvatljivi Luka Sadrić ispred domaćina Gordana Bosanca (foto: K.Tadijić)

Kako bi ovu sjajnu disciplinu maksimalno približili novim vozačima, organizatori su oformili klasu “amater”, u kojoj se mogao natjecati svatko tko je zadovoljio osnovne tehničke i sigurnosne uvjete. Dakako, u klasi nisu bili samo “rookiji”, već i aktivni vozači kupa HMS-a. Favorit, pobjednik kvalifikacija i apsolutni miljenik publike, domaćin Gordan Bosanac, nije imao sreće u utrci. Iako se od početka držao na samom vrhu poretka, pad uslijed nepropuštanja za krug sporijih vozača i problemi s motociklom udaljili su ga od borbe za pobjedu.

Supermoto - 1.Velika nagrada Poreča 2011.

Gordan Bosanac s "utješnom" nagradom 🙂 (foto: K.Tadijić)

Prvu utrku završio je osmi, pa čak niti drugu mjesto u drugoj vožnji nije mu bilo dovoljno za postolje na kraju, već tek za utješni pehar za četvrto mjesto. U obje vožnje slavio je mladi Luka Sadrić ispred Dragana Mudrinića i Mihaela Gecega, sva trojica upravljajući KTM motociklima.

Supermoto - 1. Velika Nagrada Poreča 2011.

Neizostavni prljavi dio tražio je od vozača motocross iskustvo (foto: K.Tadijić)

– Supermoto utrku nisam nikad prije vozio, obzirom da sam tek kupio motocikl, no iskustvo sam skupljao na skuterima u kojima sam trenutno vodeći u kupu grada Zagreba pa je sasvim sigurno ono doprinijelo rezultatu. Inače, uskoro planiram preći u supermoto disciplinu, stoga mi je pobjeda na ovoj fantastično organiziranoj utrci odlična motivacija, izjavio je Sadrić.

Supermoto - 1. Velika Nagrada Poreča 2011.

Borbeni skuteraši (foto: K.Tadijić)

Nešto kasnije, isti vozač ponovo se penjao na najviše postolje, odmah po završetku skuter discipline, gdje je bio najbrži u konkurenciji deset vozača podijeljenih u klase “rookie”, “open 70” i “no limit”. Prvu vožnju završio je na drugom mjestu, iza Igora Špoljarića, no u drugoj zaostatak nadoknadio i na koncu slavio u klasi bez ograničenja. Treći je bio Josip Grčić.

Supermoto - 1.Velika nagrada Poreča 2011.

Pobjednik u Open 70 - Porečan Denis Starčić (foto: K.Tadijić)

Među skuterašima slavio je i jedan Porečan. U klasi “open 70” s dva druga mjesta, prikupivši okruglih 40 bodova, slavio je Denis Starčić. Ukupno drugi završio je iskusni Leo Kos Ljubičić, dok je na trećem mjestu ukupno završio Mateo Topić. Interesantno, Kos Ljubičić i Topić upisali su po jedno prvo i četvrto mjesto u vožnjama, što je bila dobitna kombinacija za domaćina. Svega dva natjecatelja nastupila su u klasi “rookie”, koja se odnosi na potpuno originalne mopede.

Supermoto - 1.Velika nagrada Poreča 2011.

Gajs nastupio na Zipu (foto: K.Tadijić)

U njoj je nastupio Goran Gajić, sasvim sigurno jedan od najpoznatijih supermotista od samih početaka ove discipline u Hrvatskoj. Zlobnici bi rekli da se mladi as nisko srozao, no oni bolje upoznati znaju da se popularni “Gajs”, inače natjecatelj u cestovnom motociklizmu, još uvijek liječi od teške ozlijede koljena koju je pretrpio, a nastup na utrci, pa makar i na anemičnom dvokotaču, nije mogao propustiti. U obje je vožnje bio brži od Nikole Došena.

Supermoto - 1.Velika nagrada Poreča 2011.

Napravio đir po stazi - prvak Hrvatske Aldo Simonović (foto: K.Tadijić)

Oktansku je manifestaciju u njezina dva dana posjetilo nekoliko tisuća posjetitelja, koji su uz utrke imali priliku uživati u freestyleu i vožnjama gostiju. Jedan od njih je bio i novi prvak Hrvatske u cestovnom motociklizmu, porečki as Aldo Simonović koji je na stazi demonstrirao snagu svog natjecateljskog BMW-a S1000RR.

Supermoto - 1.Velika nagrada Poreča 2011.

Neizostavni štandovi s majicama (foto: K.Tadijić)

U pauzama su se razgledali štandovi s Yamahinim proizvodima, publici se predstavio moto klub Highlander iz Nove vasi, prodavale su se motociklističke majice, a nudile su se čak i brdske bicikle.

Supermoto - 1.Velika nagrada Poreča 2011.

Nudile su se čak i bicikle (foto: K.Tadijić)

Okupili su se ondje i istarski Vespisti s prekrasnim, uglavnom starodobnim  “osicama”, koji su u nekoliko navrata provezli se stazom i publici pokazali zavidnu vještinu upravljanja. Ništa manje zanimljivo nije bilo niti u parku vozača, gdje je publika koristila priliku da proviri u boksove vozača kako bi vidjela pripremanje za vožnju, popričali s vozačima, a najmanji se s njima i fotografirali.

Supermoto - 1.Velika nagrada Poreča 2011.

Bilo je živo i u parku vozača (foto: K.Tadijić)

Organizatori, vidno iscrpljeni nakon temeljito odrađenog posla, nisu skrivali zadovoljstvo.

– Sretni smo zbog odličnog odaziva publike te samim tijekom natjecanja. Najvažnije je da nije došlo do ozbiljnih padova i povreda vozača, a za potpuni uspjeh poslužilo nas je i vrijeme. Veseli nas velik odaziv profesionalnih i amaterskih supermoto natjecatelja te skuteraša. Obzirom da u ovoj sezoni nije izdana niti jedna licenca za skuteraše, niti jedna utrka istih nije održana, ponosni smo što smo uspjeli u svom naumu, a nadamo se da ćemo dogodine, na “2. velikoj nagradi Poreča”, napraviti još veći spektakl, kazao nam je organizator utrke i predsjednik kluba Jadranko Dika.

 

Supermoto - 1.Velika nagrada Poreča 2011.

Zgodne hostese (foto: K.Tadijić)

K.Tadijić/Glas Istre

REZULTATI