Dino Kovačić i Jurica Pavlic sjajni na europskim i svjetskim speedway natjecanjima

Dino Kovačić i Jurica Pavlic sjajni i na europskim i svjetskim speedway natjecanjima

Mladi speedway vozač Dino Kovačić pojedinačni je pravak Hrvatske za 2010. godinu. On je nakon četri utrke, vožene u Donjem Kraljevcu, Ljubljani, Krškom i Lendavi prikupio 124 boda, odnosno 7 bodova više od drugoplasiranog Jurice Pavlica i 30 bodova prednosti ispred trećeplasiranog Renata Cvetka. Kovačić je ukupni pobjednik u prvenstvu juniora Hrvatske, Slovenije i Mađarske, dok je u zajedničkom prvenstvu Hrvatske i Slovenije među seniorima zauzeo sjajnu treću poziciju ispred slovenskih vozača Žagara i Čonde.

Osim rezultata državnih prvenstva, valja istaknuti i finale europskog prvenstva parova koje je održano u Nemačkoj u Stralsundu,a do kojeg su se kvalificirali Jurica Pavlic i Dino Kovačić. Naši vozači uspjeli su u vrlo jakoj konkurenciji osvojiti 3. Mjesto u finalu europskog prvenstva. Dino Kovačić kvalificirao se u finale europskog prvenstva juniora U19, koje se vozilo na domaćoj stazi i zauzeo je nezahvalno četvrto mjesto, što je s druge strane izniman rezulatat za mladog vozača u njegovoj prvoj sezoni. U natjecanju u seniorskoj konkurenciji Kovačić se uspio kvalificirati u polufinale što samo dokazuje da Hrvatska ima još jednog u nizu mladih vozača koji su perspektiva za sam vrh Speedway discipline i izvan granica Lijepe Naše. U poretku svjetskog prvenstva juniora Jurica Pavlic zauzeo je šesto mjesto, a u kvalifikacijama za SGP u Lonigu osvojio je sedmo mjesto što nije bilo dovoljno za ulazak u finalnu vožnju. U ukupnom poretku SGP 2010. zauzima 23 mjesto.

Pored uspjeha hrvatskih vozača, valja istaknuti izniman organizacijski trud hrvatskih klubova koji su, unatoč krizi, u Hrvatsku uspjeli dovesti svjetski Grand Prix i ostaviti dobre dojmove. Donosimo izvještaj o radu Speedway kluba Unia tijekom 2010.godine od predsjednice komisije za speedway Sandre Percač:

“Iza nas je sezona koja je bila izuzetno teška, cijelu sezonu nas je pratilo loše vrijeme tako da su se neke utrke morale odgađati na rezervne termine, te su iz tog razloga proizlazili i dodatni troškovi koji su nam opteretili financijsko poslovanje. Osim toga, godina je bila izuzetno teška i s financijske  pozicije. Teško je bilo pronaći sponzore, a i dosta ugovorenih sponzorskih ugovora nje se realiziralo radi vrlo loše gospodarske situacije. Oko samog tijeka natjecanja nije bilo problema, SK Unia sa svojim je članovima, funkcionerima i vozačima dobro odradila sva natjecanja o čemu govore i zapisnici sa sjednica Žirija, u kojim se vrlo često upotrebljavaju riječi: odlično , bez zamjerki, savršeno itd. Što se tiče organizacije najjačeg sportskog natjecanja u hrvatskom motociklizmu – Speedway Grand Prixa 2010., ponosno ističem da smo kao organizatori i tu dobili vrlo visoke ocjene. S obzirom na iskustvo oko organizacije svjetskih i europskih natjecanja, organizacija SGP utrke nešto je što se ne može usporediti ni sa jednim drugim natjecanjem. Hrabro smo se upustili u organizaciju, te smo već na samom početku bili suočeni s velikim problemom na koji nismo mogli utjecati – vremenom. Osma utrka Speedway Grand Prix 2010. održala se na stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu 29.08.2010. Službeni trening odrađen je u petak 27.08.2010. u točno zakazanom terminu i po Službenom pravilniku utrke, bez ikakvih problema i po sunčanom vremenu. Subota kao planirani dan utrke bila je  popraćena cjelodnevnom kišom i nije bila pogodna za održavanje SGP-a , termin utrke prebačen je na nedjelju 29.08.2010. točno u 12.00 sati ( nije se moglo prebaciti na noćni termin u nedjelju radi satelitskog prijenosa ), što je u biti i presedan za SGP utrke jer se u petnaestogodišnjoj praksi nije desilo da se utrka odgodi ili da se vozi po danu. U nedjelju po lijepom i sunčanom vremenu odvožene su odlične vožnje najboljih vozača svijeta, a među njima i najbolji Hrvatski spidvejaš Jurica Pavlic koji je vozio startni broj 16 , kao vozač s pozivnicom. Pobjedu je odnio američki vozač sa dugogodišnjem iskustvom Greg Hanckok ispred engleskog vozača Chrisa Harrisa i prošlogodišnjeg svjetskog prvaka Jasona Crumpa iz Australije.

Odlična organizacija domaćina Speedway kluba Unia, sve na svojem mjestu, unatoč promjeni termina, te mnogih neplaniranih događanja za najveći spektakl u povijesti hrvatskog speedwaya. Promjena termina je osim dodatnih , ali potrebnih akcija, uvelike opteretila i financijski proračun organizatora. Oko 6.500 posjetitelja pratilo je uživo ovu zanimljivu utrku na stadionu Milenium, iako moram napomenuti i istaknuti činjenicu da je dosta poljskih , britanskih i mađarskih  navijača otputovalo u subotu nakon objave o odgodi termina.  Među gledateljima kojih je bilo iz svih sedam zemalja sudionika GP-a, najviše su se  isticali poljski navijači koji su nakon domaće publike bili i najbrojniji.
Hrvatski vozač, Jurica Pavlic kroz wild card, osvojio je 5 bodova , što je jako dobar rezultat za  vozača s pozivnicom te je tako osvojio 14. mjesto. Tijek sportskog natjecanja pratilo je oko 160 akreditiranih inozemnih i domaćih novinara, te 26 televizijskih kuća koje su prenosile ili izvještavale o svjetskom Speedway GP-u. Vlasnik licence, britanski BSI, odmah nakon utrke ponudio nam je novi ugovor za sljedeću sezonu, što je veliko priznanje organizatoru Speedway klubu Unia, a koji smo nakon pomne analize i odmjeravanja “za” i “protiv” ipak prihvatili , što konkretno znači da će se Svjetsko prvenstvo Grand prix voziti 24.09.2011. na stadionu Milenium , te da će Hrvatska ponovo biti domaćin jednom prestižnom sportskom natjecanju.
Veliki troškovi za organizaciju dovode u pitanje i narednu sezonu, odnosno broj utrka za koje smo se kandidirali ili ćemo se kandidirati, što ponajviše šteti upravo mladim vozačima koji se tako neće imati gdje natjecati, a za samu pripremu vozača za narednu sezonu potrebno je izdvojiti opet znatna sredstva koja su već sada postala minimalna. Stoga smatram da bi na samom Sportskom odboru trebalo napraviti podrobniju analizu sadašnje situacije u moto športu , zauzeti neke stavove , te o tome izvijestiti Upravni odbor.”