Među 111 posada iz 12 zemalja svijeta na FIA ERT rallyu bodovanom i za PH sudjeluje 15 hrvatskih posada bez Šebalja,

Slovenija je u samo tjedan dana domaćin još jedne značajne automobilističke manifestacije. Danas i sutra u Novoj Gorici vozi se međunarodni 6.Petrol Rally Nova Gorica 2017. što se boduje u sedam konkurencija – FIA Europski rally trophy (centralna regija), FIA CEZ povijijesnih vozila, Mitropa Rally Cup, te državna prvenstva Slovenije i Hrvatske. Lista prijava i više je nego impozantna. Čak 111 posada iz 12 zemalja svijeta najavilo je svoj dolazak na rally što će se itinererom dugim 385,35 km uz 12 brzinskih ispita okolicom Nove Gorice voziti dva dana. Manifestacija je posvećena jubileju 70.godišnjice uspješnog djelovanja AMD Gorica koji je i organizator.

PRODAN-RAŠTEGORAC (AK Opatija Motorsport-AKK Zanatlija) snimio M.Krpan

Među posadama ima onih pristiglih iz Rusije, Novog Zelanda i Koreje, a prednjači gotovo poloivica slovenskih. Ipak 15 hrvatskih odlučilo se za nastup na ovom, nimalo lakom rallyu koji je uvršten po prvi put u Kalendar HAKS-a za državno prvenstvo kao reciprocitet dolaska slovenskih posada na predstojeći 44. Rally Croatia u Istri. Vrijedi posebno istaknuti vodećeg u Prvenstvu Hrvatske poslije četiri domaća bodovanja Mađara Krisztiana Hidega koji uz suvozača Istvana Kereka nastupa za zagrebački AK Delta Sport u Ford Fiesti R5. Nastupom u Sloveniji puno očekuje i trenutno trećeplasirana posada AK Opatija Motorsport Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac u Peugeotu 208 R5 T16. Nastup nije prijavio najtrofejniji hrvatski reli as Zagrepčanin Juraj Šebalj svjesno tako odustavši od moguće borbe za još jedan naslov. Razlog je u ugovornoj obvezi nastupa s R5 automobilom tek na tri ovogodišnja natjecanja, već održanom Ina delta rallyu, te predstojećim Croatia rallyu i Rallyju Poreč. Najbrojnije su posade zagrebačkog AK Delta Sport (10), dok je tek pet preostalih posada iz četiri kluba.

Uz Prodana i Raštegorca boje opatijskog kluba brane još dvije posade:Tomas Hrvatin i Marko Stiperski u Renault Cliu RS 2.0, te Mateo Butorac i Luka Raštegorac u Citroenu C2 R2, dok za AK Buzet Autosport voze Manuel Kodelja i Manuel Ritoša također u Citroenu C2 R2.

HRVATIN-STIPERSKI-AK-Opatija-Motorsport/snimio M.Krpan

HRVATIN-STIPERSKI-AK-Opatija-Motorsport/snimio M.Krpan

Elita na novogoriškom rallyu zastupljena je čak s 12 vrhunskih R5 automobila, a predvodi je Rus sa državljanstvom Bugarske, a licencom Litve Nikolay Gryzin uz suvozača Rusa Yaroslava Fedorova u Škoda Fabia R5. Stiže i vodeća posada ovogodišnjeg FIA ERT Česi Ondrej Bisaha i Martin Behula (Ford Fiesta R5), iskusni Čeh Antonin Tlustak sa suvozačem Ivom Vybiralom (Škoda Fabia R5). Posebno zanimljiv bit će nastup mladog i perspektivnog Korejanca Chewona Lima kojem je u praktično tvorničkom Hyundaiu NG i20 R5 suvozač Belgijanac Martin Wydaeghe. Po još jedan izvrstan rezultat u Novu Goricu dolazi i četverostruki pobjednik tog relija Talijan Claudio De Cecco sa suvozačem Jeanom Campeisem u Hyundai i20 R5. Slovenske posade predvode dvojica ponajboljih – veteran Darko Peljhan sa Anjom Verbič (Mitsubishi Lancer Evo X) i mladi Rok Turk sa suvozačicom Blankom Kacin (Peugeot 208 R5).

Prvog dana vozi se pet brzinaca (tri lokacije) sa startom od 12,28 sati iz Industrijske zone Kromberk, dok je za drugi dan predviđeno sedam brzinskih ispita na četiri lokacije. Najuspješnije posade Rallya Nova Gorica očekuju se na ciljnoj rampi u subotu,9.rujna u 17 sati.