Tradicionalnim 26.Rallyjem Opatija nastavlja se ovogodišnja domaća rally sezona. Nositelji organizacije sportski radnici Autokluba Opatija očekuju da će se prvog svibanjskog vikenda, 5. i 6., naći najmanje stotinu  posada iz desetak europskih zemalja. Temelje to na iskustvu prošlogodišnjeg koji je okupio čak 109 automobila, tim više jer se i ove godine nastup uz Prvenstvo Republike Hrvatske boduje za prestižni Mitropa rally Cup, te Šampionat i Kup Bosne i Hercegovine.

Po svemu sudeći i vozni park će biti vrhunski, predvođen sa čak šest posada  u automobilima

klase R5, trenutačno najjačim bolidima s kojima je dopušteno natjecanje u nacionalnim

prvenstvima. Opatija je drugo domaće, a trećew ovosezonsko bodovanje Mitropa Cupa.

Itinerer je ove godine doživio neznatne promjene, vraćeni su nekadašnji, gotovo zaboravljeni, ali uvijek atraktivni i publici privlačni brzinci zaleđa Učke na istarskoj strani. Prvog dana zadržani su brzinski ispiti Breza koji su na rasporedu u petak, 5. svibnja u večernjim satima, no koncept drugog dana sasvim je izmijenjen. Vozit će se tri kruga dionicama Šušnjevica, Boljun i Učka. Posade će prije povratka u Opatiju na ciljnu rampu prijeći ukupno 392,58  kilometra, od čega 102,47 km brzinskih ispita. Staze su brze, asfalt sklizak, cesta na mnogim dijelovima izuzetno uska, a jaka koncentracija bit će potrebna za uspješno svladavanje brojnih prijevoja, skokova i zavoja pod šljunkom.

Najuspješni hrvatski rally vozač Juraj Šebalj, ove sezone u tandemu s mladim Karlom Golubom kao posada AKK Sveta Nedelja, pobjedom u Kumrovcu početkom ožujka poveo je u domaćem prvenstvu  ispred članova AK Delta Sport Mađara Krisztiana Hidega i Istvana Kereka. Na trećoj su poziciji Tomas Hrvatin i Marko Stiperski iz AK Opatija Motorsport. Dvije hrvatske posade nalaze se i u samom vrhu poretka Mitropa rally Cupa. Hideg i Kerek su u vodstvu s dva boda više od Hermanna Gässnera i Karin Thannhäuser iz Njemačke, dok su na trećoj poziciji Hrvatin i Stiperski.

Uz Autoklub Opatija u organizaciji sudjeluju i zagrebački AK Delta Sport, te riječki AK Ina Millennium i AK Rijeka. Domaćin i generalni pokrovitelj je Grad Opatija, a središnje događanje, start i cilj bit će u glavnoj gradskoj prometnici nadomak Težnice. Servisno parkiralište svih sudionika je u sjevernom dijelu nekadašnjeg Autokampa Preluk koji će zaživjeti već od četvrtka 4.svibnja u poslijepodnevnim satima.