Tradiciju dugu više od tri desetljeća, organizacijom 32.Fuchs Rallya Velenje 2017., nastavljaju vrijedni automobilistički zanesenjaci slovenskog Auto moto touring kluba Velenje ovog vikenda kada će u borbu za nove bodove 76 posada iz osam europskih zemalja. Rally se uz slovensko državno prvenstvo boduje i za prestižni Mitropa Cup zbog kojeg će put Velenja i tri hrvatske posade.

Prošlogodišnji pobjednik Mitropa Cupa i hrvatski viceprvak Mađar Krisztian Hideg sa suvozačem Istvanom Kerekom, članovi zagrebačkog Autokluba Delta Sport nastupit će u Mitsubishi Lanceru Evo IX. U identičnom će automobilu startati još jedna mađarska posada iz Delta Sporta Janos Szilagyi-Alexandra Varadi. Novih je bodova i vrhunskog plasmana svoje klase željan i tandem Autokluba Opatija Motorsport Tomas Hrvatin i Marko Stiperski u Renaultu Clio RS.

HRVATIN-STIPERSKI (AK Opatija Motorsport) snimio M.Krpan

Ispred Hidega na startnoj rampi velenjskog Titovog trga naći će se četiri vrhunske slovenske posade i jedna talijanska. Slovence predvodi pobjednik „Velenja“ iz 2015.godine, jedan od najboljih mlađih vozača Rok Turk koji će s Blankom Kacin u vrhunskom Peugeotu 208 T16 R5 pokušati opravdati status favorita. No, tu su i vešestruki slovenski prvaci i pobjednici Rallya Velenje Aleks Humar s Jakom Cevcom (Peugeot 208 R2) koji je u centru Velenja slavio tri puta, te već pomalo veteran Darko Peljhan u Mitsubishi Lanceru Evo X kojem je suvozačica Anja Verbič. Peljhan je na Velenju pobjedu slavio prvi puta daleke 1995.godine, potom ponavljao 2004. i 2009., a izvrsno je počeo ovogodišnju sezonu. No, favoritima se spominju i Talijan Claudio De Cecco (nedavno odustao u Opatiji) u Hyundai i20 R5, te veteran i znani „tuner“ Nijemac Hermann Gässner kojem je u Mitsubishi Lanceru Evo X suvozačica supruka Karin Thannhaeuser.

Vrijedi istaknuti još dva podatka – prošlogodišnji Rally Velenje bodovan je i za FIA ERT, ali i za hrvatsko prvenstvo. Ukupni pobjednici bili su najtrofejniji hrvatski relijaš Juraj Šebalj i suvozačica mu Maja Sabol (Mitsubishi Lancer Evo IX), a među pobjednicima ovog prestižnog slovenskog relija daleke 1992.godine bio je hrvatski tandem Goran Popović-Goran Vragović u Lancia Delta HF Integrale.

Sudionike očekuje zanimljiv i nimalo lak itinerer ukupne duljine 218,83 km s deset brzinskih ispita na pet različitih dionica na koje otpada čak 103,88 km, a sve u neposrednom okruženju ovog znanog industrijskog centra Slovenije. U petak 26.svibnja u 19,01 sat na središnjem velenjskom Titovom trgu je ceremonijalni start. Vožnje za bodove slijede u subotu od izlaska iz Servisnog parka Gorenje u 7,31 sati. Tri puta voze se dva prijepodnevna brzinca Šentilj (duljine 10,20 km) i Železno (14,26 km), da bi u poslijepodnevnom od 16,02 sati startao BI Vinska Gora (12,30 km) koji se vozi dva puta. Za razliku od proteklih godina, ove se Super special TTC Jezero vozi u dvije različite duljine, prvo 2,45 km, potom završni kilometar dulji. Pobjednički pjenušac najbolja će posada ispijati u 20,26 sati u centru Velenja.