SVETA NEDELJA – Osmu će godinu za redom Auto karting klub Sveta Nedelja, uz tehničkog izvoditelja zagrebački Autoklub Delta Timing, bit domaćinom prestižne međunarodne oktanske manifestacije pod imenom „Rally Show Santa Domenica“. Jedinstvena je ovo manifestacija u nas, koju već godinama pohode poznata imena autosporta, ali i neka nova imena mladih zaljubljenika u brzine koji su upravo ovo „događanje“ odabrali za svoj ulazak u svijet kraljice autosporta, ponekad s nešto slabijim, ali ne i manje atraktivnim automobilima.

HARRACH „HARA SANTOM“

I tako već od prve godine, kad nije slučajno odabran termin kraja godine, vikend kojim gotovo sigurno već na spektakularan način završava, iz godine u godinu, ma kako god to gledali, sve bogatija i bogatija automobilistička sportska sezona u Hrvatskoj. Ove je godine na rasporedu od 24. do 26.studenog, a vrijedi podsjetiti na imena pobjedničkih posada proteklih godina. Prve se 2010.godine u „slavne“ pobjednike upisala najtrofejnija domaća rally posada Juraj Šebalj-Toni Klinc (Mitsubishi Lancer Evo IX), potom dvije godine za redom Ivan Goran Čibej i Saša Bitterman, 2001.godinu u Subaru Imprezi Sti, a godinu kasnije Škoda Octavia WRC Evo III. Od 2013.godine neprekidno „Santom hara“ Austrijanac Beppo Harrach sa suvozačem Dominikom Jahnom, prvo u Mitsubishi Lanceru Evo IX R4, a potom posljednje tri u Ford Fiesti R5.

ŠEBALJ-KLINC 2015. (www.automania.hr)

Vrijedni organizatori objavili su radosnu vijest – pet dana prije zaključenja prijava zaprimili su već „lutrijske listiće“ (čitaj prijave) 148 posada iz brojnih, za sada, osam zemalja i ne samo okruženja, već i udaljenijih. Znano je da pravo nastupa ima „tek“ 120 posada na startu pojedinog brzinca, što znači da će bit i „otpisanih“, jer će organizator primijeti raspoloživa prava iz posebnog pravilnika.

Od pristiglih prijava izdvajaju se Mađari Peter i Laszlo ml. Ranga u Škoda Fabia R5. Laszlu će ovo biti prvi susret s makadamom u Savršćaku i jezeru Orešje, dok se Peter „brusi“ na pobjedu koja mu je prije godinu dana izmakla za 0,9 sekundi. Da je majstor makadama potvrđuje i ove godine pobjeda na makadamskom Veszprem Rallyju. Brojnim, tisućama uvijek smrznutih ili mokrih gledatelja, predstavit će se i novi hrvatski prvak Mađar Krisztian Hideg, koji je to ostvario kao vozač zagrebačkog AK Delta Sport. Brojnu mađarsku grupaciju upotpunit će i uvijek atraktivni Antal Kovacs, a Santa Domenica ne može proći bez Juraja Šebalja koji iz godine u godinu, ako već ne rezultatom, uveseli svoje obožavatelje „dekorom i scenskim nastupom“. Po svemu sudeći bit će desetak vrhunskih R5 automobila, što dokazuje da RSSD nije „mačji kašalj“.

TROKOLICOM 145 KM/SAT !!

Stiže i Talijan Loris Rosati koji na brojnim relijima gledatelje zabavlja u svojoj – trokolici. To je posebni prototip za utrke nastao od poznatog Ape trokotača, talijanskog „zaštitnog prometala“, a u ovom slučaju razvija i 145 km/sat. Trokolica i pol, nema što !!

I da spominjanje velikih vozača dobije završni „šlag“ govori najava nastupa nekadašnjih hrvatskih prvaka i imena od „kalibra“: Nenada Lončarića i Gorana Francetića (još uvijek tu i tamo za volanom na startu), ali i riječkih vedeta i legendi Darka Rafaja i Borisa Radalja-Dede.

„Priča se priča“ već od petka 24.studenog „partyjem“ u velikom šatoru Servisnog parka na šoderici Savršćaka od 21 sat uz nastup mlade grupe „Nibra“. U subotu još jedna novost – „shakedown“ – službeni trening od 14,30 sati uz jezero Orešje, a tri sata kasnije na središnjem svetonedeljskom Trgu Ante Starčevića „Utrka prije utrke“ s posebnim „pilama“. Slijedi u 18,30 sati ceremonijalni start, a bitka za ciljno postolje kreće u nedjelju 26.studenog od 8,05 sati. Do mraka je planirano pet brzinaca, dva „lijeva“ – meni (!) i tri „desna“ – tebi (!), kako bi to iskonverzirala jedna znana domaćinska posada.

Pinklec o rame, kapu na glavu, rukavice u džep i put pod noge – svi vode u Svetu Nedelju.