Opsežne pripreme za rally - Nenad Lončarić (foto: M.Malčević)

Zagrebački Autoklub „Delta“ u suradnji sa mladim i izuzetno poduzetnim Auto karting klubom „Sveta Nedjelja“ u subotu 16. i nedjelju 17. travnja organizira „Sprint 1. Svetonedeljski rally 2011.“, drugo bodovno natjecanje MRPH, DPH, kao i  ove godine ustanovljenog Prvenstva Regije Sjever HAKS-a. Nastao osnovom prosinačkog iskustva rally showa kojeg su organizirali na istoj poziciji i u zimskim uvjetima, prvi pravi, bodovni i službeni sprint rally nadomak Samobora i Sv. Nedelje predstavlja inačicu klasičnog rallya sa svim elementima osim što se vozi na jednoj jedinoj dionici. Međutim vozi se po tri puta u svakom smjeru, a ono što je posljednjih niz godina rijetkost na domaćim natjecanjima ( izuzev samo ponekih kraćih dijelova nekih dionica) čitav „brzinac“ vozi se na zahtjevnoj, izazovnoj makadamskoj podlozi. Za očekivati je da će šest brzinskih ispita na prostorima Samoborskog otoka i Savršćaka privući veliki broj ljubitelja kraljice oktanskog sporta. Organizatori su se pobrinuli pravovremeno objaviti kartu cijelog područja koje zahvaća BI sa obilježenih 12 pozicija koje predstavljaju atraktivne, zahtjevne za vozače, ali istovremeno za publiku sigurne pozicije odakle će se moći promatrati nedjeljni ili prašnjavi ili blatnjavi spektakl u malom. Prvi jutarnji brzinac, a time i preostala dva neparna voze se u tzv. „lijevom krugu“, da bi preostala tri parna bila u desnom smjeru. Svaki je izazov za sebe dug po 6,2 km.

Posada Juraj Šebalj - Toni Klinc

Posada Juraj Šebalj - Toni Klinc (arhiva)

Listu od 35 prijavljenih posada predvode najbolja hrvatska rally posada proteklog desetljeća, a od prošle sezone ponovo na tronu i državnog i međunarodnog prvenstva Zagrepčani Juraj Šebalj i Toni Klinc iz AK Sljeme. Uz gro domaćih su i tri ino posade: Mađarska, Austrija ( hrvatski vozači ) i Slovenija. Hrvatske posade stižu iz 15 klubova, u grupi N prijavljeno je 11, u grupi A 8 a u sve prisutnijoj na domaćoj sceni grupi S čak 16. Vozni park je zavidne kvalitete i obećava puno uzbuđenja.

Kumrovečki pobjednik - Janos Szylagy (foto: M.Malčević)

Šebalj je pobjedu u startu sezone morao prepustiti dobrom i dugogodišnjem prijatelju Mađaru Janosu Szilagyiu koji je slavio u Kumrovcu. S ipak nešto odmaka, u vrat su im puhali  cijeli tijek natjecanja Zagrepčanin Ivan Čibej koji je nakon dvogodišnje domaće stanke na našim stazama krenuo u novu avanturu sa licencom austrijskog saveza, te ljubimac makadama i prvi domaćin, nekadašnji višestruki državni prvak Nenad Lončarić, sada perjanica suorganizatora AKK Sv. Nedjelja. Njegov će hendikep dijelom biti poslovne prirode – naime osim što vozi tim mehaničara njegovog NLO tuning centra brine o još tri prestižna automobila s kojima se na samoj stazi suočava Lonac osobno. A da sve mora štimati istakao nam je i sam:

– Vjerujem da ćemo sve posložiti kako treba. Ovih dana nemamo vremena niti za kavicu. Eto, ova pressica jedini je predah od napornih obveza. No, činimo sve da na najbolji način ugostimo posade, da budemo dobri domaćini, a vjerujem da će svi moji dečki „iz štale“ vrhunski odraditi svoj posao. A ja, učiniti ću sve da budem što bolji na šoderu, lako neće biti. Svi grizu, svi se nadaju – riječi su Lonca neposredno po pressici održanoj u središtu Sv. Nedelje.

Promjene „dresova“ i zimska preslagivanja u   klupskim redovima pokazala su već poslije prvog rallya zanimljiv poredak i u klasama i u grupama, ali i u poretku ekipa. Šebalj neće olako prepustiti  lidersku poziciju domaćeg prvenstva kako ukupno tako i grupi N, dok su braća Ivan i Mario Bahorić, od ove sezone članovi AK „Delta Sport“, pobjedom u tri konkurencije – grupe A, klase A5, ali i skupine I ( N1+A5) najavili obrane naslova. Teško je suditi poslije samo jednog i to „sprint“ rallya i u konkurenciji koja još na „zagorskim“ područjima nije upotpunjena sa brojnim posadama Istre, Kvarnera i Gorskog kotara čije se uključenje u prvenstvene okršaje očekuje dijelom na kultnoj „Delti“, a posebno na onoj koja više to nije a imenom je euro Croatia rally.

Braća Bahorić

Okupljanje posada je u subotu 16. travnja na verifikaciji i tehničkom prijamu vozila što će se od 15 do 17,15 sati odvijati u Mjesnom odboru Sv. Nedjelja, odnosno na Trgu Ante Starčevića. Jutarnje sate od 9 do 15 sati posade će moći iskoristiti za upoznavanje staze. Servisno parkiralište je uz samoborski Mercator, a ceremonijalni start prvog vozila je u 19,31 sati sa svetonedeljskog Trga Ante Starčevića. Nedjelja je natjecateljski dan. Start prvog „lijevog“ brzinca Savršćak  je u 9,24 sati, a u 10,32 slijedi prvi puta „desni đir“. I tako još dva puta. Pobjedničku se posadu na ciljnoj rampi u centru Sv. Nedelje očekuje u 16,44 sati kada će se upriličiti i ceremonijalna dodjela priznanja.

S konferencije za novinare (foto: M.Krpan)

Uz klubove „Deltu“ i „Sv. Nedelju“ suorganizator manifestacije je i sam Grad Sveta Nedjelja čiji gradonačelnik Drago Prahina na susretu s novinarima nije krio zadovoljstvo izjavom:

– Grad Sv. Nedjelja prepoznao je, ne samo sportsku, nego i društvenu  i turističku važnost ove međunarodne automobilističke manifestacije. Osvjedočili smo se uspjehu „1. Rally Showa Santa Domenica“ krajem prošle godine i na temeljima iste dali punu podršku organizatorima, kako vrijednim članovima našeg domicilnog kluba, tako i iskusnim prijateljima zagrebačke „Delte“ koji sve to objedinjuju stručnošću i iskustvom. Za sada sve se odvija dijelom izvan našeg grada, ali tražimo i mogućnosti na našim terenima za budućnost.

Organizatori nisu zaboravili niti za dodatne sadržaje pa će tako u funkciji predvozača sudjelovati šest posada u „Rally show“ koji će za ostvarene rezultate biti posebno nagrađeni. Uz sve to vikend je u pravom smislu oktanskog karaktera, tim više jer se u subotu 16. travnja od 8 do 15 sati u Strmecu Samoborskom u organizaciji Oldtimer kluba „Stari kotači“ održava Oldtimer sajam  uz izložbu starodobnih vozila, te prodaju dijelova i opreme. Ulaz za sve je besplatan uz bogatu ugostiteljsku ponudu.

Svi putovi u subotu i nedjelju očito vode u smjeru Samobora i Svete Nedelje.

RECESIJE NIOTKUD ??! SAN ILI JAVA ?

Da u Hrvatskoj može početi sezona reli natjecanja u kojoj će u kalendar Hrvatskog auto i karting saveza biti upisano deset manifestacija  sa čak 11 bodovnih natjecanja Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske i Državnog prvenstva do prije kojih mjesec-dva malo je tko vjerovao. Ali, svi „nevjerni Tome“ sakrili su se prije desetak dana „u mišju rupu“ kada je u stvarnosti i startala ta toliko najavljivana i očekivana sezona brojnih relija, sezona koja za sada samo naizgled nema „blage veze“ sa sveprisutnom recesijom, sezona u kojoj se reli na veliko kroz „mala“ vrata vratio u šire zagrebačko okruženje, vratio poslije dva desetljeća u Kumrovec, vratio istinskim korijenima.

No, biti realan i hodati čvrsto na dvije noge po zemlji vrijedi ipak trenutno priznati: za sada počela, uspješno nema što „1. Sprint rallyem Kumrovec 2011.“, nastavlja se ponovo nadomak Zagorju već ovog vikenda još jednim „sprint“ izdanjem, a u punoj je pripremi i onaj prvi „pravi“ rally sa punim bodovima što ga na tradicijama nekadašnje kultne „Delte“. Posljednje subote travnja priprema ništa manje kultni i „bazni“ Autoklub „Delta“ iz kojeg su posljednjih godina nikli ( odvojili se ) neki novi klubovi sa prefiksom delte.

Početak je bio uspješan. Vjera je i u nastavak. A još više se vjeruje da će se sve planirano u sezoni 2011. poslije zagorske turneje selidbom na Kvarner, Istru, Gorski kotar i ostvariti. Sezona traje do sredine studenoga, a za procjene i ocjene – ima dana …..