Zagrebačka posada Juraj Šebalj – Toni Klinc (Mitsubishi Lancer EVO IX)

Posada Juraj Šebalj / Toni Klinc (foto: automoto-portal.hr)

Poslije jednogodišnje pauze zagrebački Autoklub “Delta” vraća se organizaciji rallya koji je dugi niz godina nosio kultno ime “Delta”. Na nekada znanim relijaškim dionicama Hrvatskog Zagorja u subotu 30. travnja voziti će se “37. Zagreb Delta rally 2011.” na tradicijama nekada znanog rallya koji je do prije dvije godine bodovan i za Prvenstvo Europe. Ovogodišnji će se bodovati u tri konkurencije – Međunarodno regionalno Prvenstvo Hrvatske, Državno prvenstvo Hrvatske i Prvenstvo Regije Sjever HAKS-a, biti će to treće domaće reli natjecanje sezone, ali prvo sa punim bodovima. Prijavilo se 36 posada iz Hrvatske, Mađarske i Austrije. Domaće posade pristižu iz 14 klubova.

Poslije dva sprint rallya kojima je otvorena ovogodišnja sezona gusto je u vrhu poretka, posebno Međunarodnog regionalnog prvenstva. U vodstvu je Mađar Janos Szilagy sa 1,5 bodom prednosti ispred Zagrepčanina Ivana Čibeja koji nastupa sa austrijskom licencom. Iza ove dvojice po jedna je pobjeda na prethodna dva ogleda, a svoju prvu pobjedu sa treće će pozicije voditi najbolji hrvatski rally as Juraj Šebalj ( AK Sljeme) koji bi najradije otvorenje sezone jednostavno zaboravio. Zaostaje dostižnih pet bodova za vodećim, ali usprkos tome u Državnom je prvenstvu stekao značajnu prednost ispred Viliama Prodana (Buzet autosport) i Marinka Stanića (Matulji racing). Prva su natjecanja pokazala da će se i u poretku ekipnog prvenstva voditi velika borba. U prednosti su članovi AKK Sveta Nedjelja ispred AK Delta Sport i AK Zagorje-Oroslavje.

AK Delta ovo natjecanje organizira u suradnji sa tri regionalna kluba: AK „Rally-Baba“ i „Zagorje-Oroslavje“ iz Oroslavja te AK „Stubaki“ iz Stubičkih Tolica, dok su počasni pokrovitelji gradonačelnici Zagreba i Oroslavja, te načelnici općina Stubičke Toplice i Marija Bistrica. „Baza“ rallya je u Mariji Bistrici gdje će se u petak 29. travnja od 15 do 17 sati održati tehnički prijam vozila (Stanica za tehnički pregled) i verifikacija posada (Bluesun hotel Kaj), dok je u 19,31 sati u centru Stubičkih tolica ceremonijalni start. Natjecateljski program je u subotu. Voze se tri dionice brzinskih ispita: Sveti Matej (9,29 km), Mokrice (9,85 km) i Hum Bistrički (9,25 km),ukupne duljine 85,17 km na itinereru dugom 180,07 km. Svaki se brzinac vozi tri puta, a start prvog je u 9,19 sati. Pobjedničku posadu očekuje se na cilju u Mariji Bistrici u 15,40 sati kada će se upriličiti i proglašenje najuspješnijih.