IMG_1186

S press konferencije – (foto: M.KRPAN)

 

Villa Polesini u Poreču bila je mjestom prve prezentacije ovogodišnjeg „41.Croatia rallya 2014. HOK“ čiji će domaćin drugu godinu za redom biti Grad Poreč. Tom prigodom gradonačelnik Edi Štifanić u ime domaćina i glavnog pokrovitelja i glavni tajnik Hrvatskog auto i karting saveza Zrinko Gregurek u ime organizatora potpisali su ugovor o suradnju za ovu i slijedeću godinu. Ujedno su potpisani i ugovori sa suorganizatorima autoklubovima „D.T.“ iz Poreča i „Opatija Motorsport“ koji će biti nosioci tehničke realizacije bogatog sportskog i pratećeg sadržaja u Poreču i Opatiji.

Ovogodišnji Croatia rally odvijati će se na prostoru Istre i Kvarnera od 2. do 4. listopada, a boduje se za FIA Euro Rally Trophy (koeficijent 4), Prvenstvo CEZ-a (Srednjeeuropska zona) i Prvenstvo Republike Hrvatske.

Poreč je prepoznatljiv kao grad sporta, a već se više puta potvrdio kao oktanski centar. Prošlogodišnja višednevna događanja uz jubilarni Croatia rally pokazala su se punim pogotkom, stoga smo odlučili i dalje biti uspješni partneri HAKS-a, destinacija automobilističkih natjecanja i domaćin najboljih europskih vozača i brojnih njihovih fanova – istakao je gradonačelnik Štifanić.

-Rally će uobičajeno biti zahtjevan ukupne duljine 555 km sa 16 brzinskih ispita na osam različitih dionica tijekom tri dana. Uvod u cjelokupno natjecanje biti će noćni brzinski ispit u centru Poreča koji će se ponoviti i na kraju drugog dana. Koncepcija je slična prošlogodišnjoj pa će se u petak voziti dvije poznate dionice Borut u kontra smjeru i Učka, a potom dvije nove kombinacije oko Buzeta i Butonige. Trećeg dana brzinci su bliže Poreča i u novim izdanjima dijela znanih dionica. Stranići, Lovreč i Antonci radni su nazivi brzinaca kojima će se zaključiti ovogodišnje natjecanje u rano subotnje poslijepodne – prezentirao je sportski koncept odgovorni koordinator Mato Šebalj.

Poznati i trofejni porečki reli as Daniel Šaškin naznačio je niz novosti koje se već ove godine žele uvesti na trodnevnu manifestaciju čiji se novi koncept upravo „gradi“ s ciljem da se iz godine u godinu usavršava. Pregovara se sa poznatim svjetskim rally asovima, uklopiti uz sportske automobile sadašnjice i Prvenstvo Europe za oldtimere koje službeno kreće od slijedeće godine, a posebnost je koncentracija događanja uz porečku rivu i sami centar. Sjedište organizatora predviđeno je u Villi Polesini, press centar u porečkom kazalištu, a servisni park duž porečke rive od carinskog pristaništa do zgrade suda.

Brzinac na Učku kojim se iz Istarske prelazi i u Primorsko-goransku županiju povod je cjelodnevnog oktanskog spektakla koji će se reprizno,poslije uspješnog prošlogodišnjeg, provesti na opatijskoj Slatini, a kojeg je predstavio Igor Puž, predsjednik AK Opatija Motorsport.

O značaju i programima rallya, koncepciji i pripremama novinarima su govorili i Loris Peršurić, zamjenik porečkog gradonačelnika, Damjan Novak,predsjednik Autokluba „D.T.“ i Goran Vujsić,voditelj sigurnosti rallya.

Prošle godine „probijen“ je led porečkim izdanjem najstarije i najznačajnije hrvatske automobilističke manifestacije. Ove je godine po svemu sudeći želja svih koji su uključeni u organizaciju sve dignuti na jedan viši pravi europski, što više svjetski nivo. Predstoje tri mjeseca znoja i rada do prvog listopadskog vikenda.