Pobjednici 2009. godine - posada Šebalj-Klinc (foto: Sanja Berend | fotorally.net)

Ukupna duljina itinerera je 289,46 km, na tri različite dionice vozi se ukupno osam brzinskih ispita duljine 92,67 km, pet je dionica i dvije etape

Pred nama je 20. Rally riviera Opatija 2011. U organizaciji riječkog Autokluba M.R.C. Sport i uz suorganizaciji Autokluba Opatija  ovo značajno međunarodno rally natjecanje vraća se u hrvatski kalendar “kraljice” automobilističkog sporta u terminu 9. i 10. rujan 2011. i šesto je ovogodišnje bodovno natjecanje Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske i Državnog prvenstva Hrvatske što ga raspisuje nacionalna automobilistička sportska asocijacija – Hrvatski auto i karting savez. Ujedno je i drugo bodovno natjecanje Prvenstva Regije Zapad HAKS-a što obuhvaća klubove s područja Istre, Kvarnera i Gorskog kotara. Jubilarni 20. rally svojom je koncepcijom i odabirom lokacija na kojima se odvijaju brzinski ispiti na neki način – sjeta na protekle uspješnice. Voziti će se jedna od kombinacija uvijek legendarnog oktanskog hrama na Preluci, potom Učka bez koje je Opatija nezamisliva, a na kraju i na sjeveru istarskog poluotoka brzinac na dionici Ročko Polje – Erkovčići.

Pulić i Šantić pobjednici opatijskog sprinta (Foto M.Krpan)

Opatija je centar zbivanja – servisno parkiralište je na opatijskom Mulu ( Luka), a startno-ciljne destinacije sami centar turističke meke – Slatina. Uz dva natjecateljska dana ipak ima i onaj treći – uvodni – u četvrtak 8. rujna dok će u petak ceremonijalnim startom sa Slatine u 18 sati  krenuti 20. Rally riviera Opatija. Slijedi brzinac Preluk  kojeg posade voze dva puta – prvi večernji  od 18,23 sati, a potom drugi noćni od 20,43 sata. Start je na potezu od Akademije (ex Milde) do Tehničkog pregleda  u smjeru Rijeke. Subotnji program počinje startom sa Slatine u 11,01 sati.

 

Tijekom dana prateći programi traju na Mulu u Servisnom parku u Opatiji – u 12 sati novi Defile Miss Rallya, a u 16 sati Pit Stop nagradna igra za ljubitelje rallya. Po okončanju natjecanja u 21 sati uslijediti će koncert poslije kojeg je u 22 sata svečana dodjela priznanja, a u 23 – šećer na kraju – izbor Miss Rallya Riviera Opatija. Slijedi zabava do jutarnjih sati u kolijevci hrvatskog turizma, ali i oktanskog sporta – Opatiji.

Nakon "malera" na Croatiji, U Opatiji će tražiti novu priliku - Janos Szilagy (foto: K.Tadijić)

Startni broj 1 dodijeljen je proteklog desetljeća najuspješnijoj hrvatskoj rally posadi Juraj Šebalj – Toni Klinc (AK Sljeme) koji nastupaju sa Mitsubishi Lancerom EVO IX, ujedno jedinima koji su kao posada okusili slast pobjede na Rallyu riviera Opatija. Identičnim automobilom na start stiže i njegov višegodišnji rival, i do sada dva puta pobjednik Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske  Mađar Janos Szilagyi sa suvozačicom Viktoriom Zejda. Slijedi jedan od ponajboljih slovenskih rally asova Darko Peljhan  u Mitsubishi Lanceru EVO X ovog puta sa suvozačicom Andrejom Verbič. S posebnim se zanimanjem očekuje nastup najtrofejnijeg hrvatskog automobiliste Dubrovčanina Nike Pulića koji ove sezone u rallyu brani boje riječkog Autokluba M.R.C. Sport u prestižnom Fiat Grande Punto S2000  uz suvozača Zagrepčanina  Brunu Šantića (AK Dubrovnik racing). Niko Pulić poslije dosadašnjeg dijela rally sezone Prvenstva Hrvatske zahvaljujući pobjedama na 38. Croatia rallyu vodeći je ukupnog poretka i grupe N. Slijede ga Viliam Prodan (Buzet autosport) i Juraj Šebalj.

Videći u grupe S - Marko Đurković / Lorena Nosić (foto:G.Peruško)

Videći u grupe S - Marko Đurković / Lorena Nosić (foto:G.Peruško)

Na čelnoj poziciji grupe A nastup u Opatiji dočekuje mlada riječka posada Davor Mihelić – Igor Črnac (AK Grobnik – AK RI autosport) koji nastupaju u Citroenu C2R2, dok u grupi S vodi Marko Đurković uz Lorenu Nosić iz AK Stubaki za upravljačem Suzuki Swifta. U konkurenciji ekipa hrvatskog prvenstva čelo ljestvice među 18 ekipa poslije pet bodovnih ogleda drže vozači domaćina i nositelja organizacije ovog rallya –  AK M.R.C. Sport iz Rijeke.
STATISTIKA
Prijavljeno je 48 posada iz šest europskih zemalja – Hrvatske (29), Slovenije (11), Srbije (3), Austrije (2), BiH (2) i Mađarske (1). Hrvatske posade – vozači stižu iz 16 klubova, od kojih je osam s područja Regije Zapad HAKS-a (16 posada). Prijavljen je nastup u 16 marki raznih tipova svjetskih automobila, a sa deset vrhunskih na ljestvici vodi – Mitsubishi.

POGLEDAJTE RALLY VODIČ

 

HR
Lancia Delta HF Integrale
1995.
Claudio DE CECCO – Alberto BARIGELLI
I
Toyota Celica GT 4
1996.
Claudio DE CECCO – Alberto BARIGELLI
I
Subaru Impreza 555
1997.
Boris POPOVIĈ – Hrvoje OSIVNIK
SLO
Mitsubishi ECE 9A
2005.
Juraj ŠEBALJ – Toni KLINC
HR
Citroen C2
2006.
Tomaţ KAUĈIĆ – Peter ZORENĈ
SLO
Subaru Impreza
2006.
Tomaţ KAUĈIĆ – Peter ZORENĈ
SLO
Subaru Impreza
2007.
Tomaţ KAUĈIĆ – Peter ZORENĈ
SLO
Mitsubishi Lancer EVO IX
2008.
Tomaţ KAUĈIĆ – Peter ZORENĈ
SLO
Mitsubishi Lancer EVO IX