Na startu se očekuje 56 posada iz 7 zemalja, a priprema i bogat dopunski program

Stigao je konačno i dan okupljanja sudionika tradicionalne i u hrvatskoj najstarije, te jedne od najpopularnijih automobilističkih manifestacija u Hrvatskoj. Predstoje dva dana 43.Ina delta rallya u organizaciji zagrebačkog Autokluba Ina delta, a pod počasnim pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića. Rally se boduje za FIA Europski rally trophy, Prvenstvo Republike Hrvatske (dva bodovna natjecanja), Šampionat i Kup bosne i Hercegovine, te Prvenstvo Sjeverne lige HAKS-a, a najavljen je nastup 56 posada iz sedam europskih zemalja: Hrvatske, Slovenije, Austrije, Češke, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Poljske i Srbije. Suorganizator manifestacije je Grad Zagreb, a glavni pokrovitelj Ina.

Zasluženo zbog 11 naslova državnog prvaka, ali i višestruke generalke ( sedam pobjeda) njemu najdražeg rallya startni broj 1 nosi Juraj Šebalj sa svojim mladim suvozačem Karlom Golubom. Oni će kao članovi AKK Sveta Nedelja prvi puta nastupiti u automobilu R5. Bit će to konkurentni Hyundai i20 kojim prije svega Juraj želi stići na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, ali i obraniti se od napada vrsne konkurencije. Za vratom će mu „puhati“ slovenski tandem Rok Turk-Blanka Kacin u Peugeotu 208 R5, potom pobjednička posada 26.Rallya Opatija Viliam Prodan-Zoran Raštegorac (Peugeot 208 R5), kombinirana posada AK Opatija Motorsport i AKK Zanatlija Zagreb, te posljednjih sezona najljući protivnik, prošlogodišnji FIA ERT2 pobjednik i prvak Mitropa Cupa Mađar Krisztian Hideg u tandemu sa sunarodnjakom Istvanom Kerekom, obojica brane boje zagrebačkog AK Delta Sport u Mitsubishi Lanceru Evo IX. Sa dvije Ford Fieste R5 stižu Nizozemac Peter Schamach i Čeh Ondhej Bisaha, a s njima bi se mogao zatvoriti krug glavnih favorita. Naravno, delta je težak i zahtjevan rally pa su uvijek moguća i iznenađenja.

Ako se obistini najava s liste prijava trebalo bi nastupiti 40 hrvatskih posada iz 14 klubova. Za sve je zanimljiv raspored ovogodišnje kultne „Delte“ koja se prvog dana za PH boduje kao zasebni sprint rally koeficijenta bodovanja 0,75, dok je drugi dan puni broj bodova kao drugo natjecanje.

Zanimljiv je i itinerer ovogodišnje „Delte“. Povezuje sve značajne punktove, prvog dana u petak 9.lipnja počinje tradicionalnim prologom kod Velesajma ukupne duljine 7,68 km, slijedi odlazak u Dugo Selo na povijesni Martin Breg koji se u duđini 12,94 km vozi dva puta. Večer se zaključuje još jednim, praktično noćnim BI Zagreb 2 kod Velesajma.

Drugi dan, u subotu 10.lipnja karavana seli na obronke Medvednice, na brzince Šestine (20,81 km), Laz (10,56 km) i Sljeme (23,78 km), te se svaki vozi dva puta.

Ukupno se vozi 398,65 km itinerera, od čega na deset brzinskih ispita otpada 151,54 km.

Verifikacija vozača i tehnički prijam automobila odvijat će se u petak od 9 do 12,30 sati u Edukacijskom centru Tokić (Slavonska avenija), a ceremonijalni start slijedi u 16,01 sati pored upravne zgrade INA Industrija nafte d.d. Prvi brzinac uz ZV starta u 17,14, a u Dugom Selu u 18,07 sati. Subotnje jutro kreće s prvim BI Šestine u 9,59 sati, drugi „krug“ počinje u 14,58 satiu, dok se pobjedničku posadu uz Inu očekuje u 19 sati.

Organizatori su se pobrinuli ogogatiti prateći program. Tako će kod Vesesajma u 18,31 sati startati „Delta oldtimer rally“ ujedno bodovan za Prvenstvo Sjeverne lige za povijesna vozila na kojem se očekuje niz atraktivnih vozila proizvedenih davnih godina. Svima s više adrenalina zasigurno će biti zanimljivija hrvatska promocija , prvi puta na našim prostorima, Europom sve atraktivnije discipline „Gymkhana“ u kojoj će sudjelovati sedam vozača Hrvatske i Mađarske predvođenih članom AK Dubrava Markom Palijanom, dvostrukim osvajačem 4.mjesta Europskog Gymkhana Grid finala. Posebni poligon sa zrcalno postavljenim zadatkom u kojem istovremeno startaju po dva vozača bit će postavljena na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Ulice Damira Tomljanovića. Predviđeno vrijeme od 19 do 20 sati uoči drugog „velesajamskog“ brzinca.