U konkurenciji 21 posade iz 10 klubova Prvenstva Hrvatske Mađari potvrdili kvalitetu, Šebalj upoznavao auto, Prodan odustao, Szilagyi konstantan

Pomalo u sjeni vrhunskih asova, što su stigli s iznimnim voznim parkom na ovogodišnji 44.Croatia rally 2017. , odvijala se borba za bodove Prvenstva Republike Hrvatske. Poslije niza godina na ovako teškom i zahtjevnom, duljinom itinerera (435,25 km) i brzinskih ispita ( 155,72 km) u nas zasigurno i dalje najtežem rallyu, bodovi su dodjeljivani u „koeficijentu 1“ za ukupno ostvareni rezultat i dolazak do cilja nakon dva dana.

Pobjedničke posade 44.Croatia rallya (snimio M.Krpan)

Uoči nastupa isticane su tri posade kao favoriti, ne samo unutar PH, već i s izgledima da doguraju do pobjedničkog postolja, „generalke“ rallya. No, to nije niti jednoj pošlo za „nogom“.

Jedini koji su pokazali da mogu biti ravnopravni Mađarima, Slovencima, Česima, bili su ipak Mađari u „hrvatskom dresu“ zagrebačkog Autokluba Delta Sport. Krisztian Hideg sa suvozačem Istvanom Kerekom teško je „prebolio“ prošlogodišnje prvenstvo u kojem je izvan granica osvojio „nebo“, podsjetimo i Mitropa Rally Cup i FIA ERT2. Ostao je dužan „domaćem“ terenu. Ovogodišnja sezona u pravom je smislu bila njegova. Za sada, obzirom da predstoji još Poreč na koji će vjerojatno doći, slavio je četiri puta – Delta 1 i Delta 2 u Zagrebu, Nova Gorica u Sloveniji i sada Croatia u Poreču.

Za nastup na Croatia rallyu iznajmio je, očito vrhunski „bolid“, Škoda Fabia R5, skoro je zakoračio na postolje, ali, peh na posljednjem brzincu, pri samom kraju problemi i vozi (ne)vrijeme vrijedno tek 17. pozicije BI 10 Sovinjak, završnog i odlučujućeg. Gubi postolje, „pada“ na peto mjesto, ali utješno kao najbolji u hrvatskom prvenstvu potvrđuje naslov državnog prvaka u ukupnom poretku, ali i pobjednika klase 1 PH. I on, Krisztian i suvozač mu Istvan.

DEVETI SMO ! – KAZAO ŠEBALJ

Svjestan da mu ovogodišnja sezona ispada iz bilješki kontinuiteta osvajanja naslova državnog prvaka, kojeg drži već desetljeće, u Poreč je stigao sa željom što boljeg plasmana, možda tek pritajene želje postolja. No, nije išlo, tek jedno četvrto vrijeme sredinom drugog dana, ostalo je bilo osmo, deveto ili pak najslabije 15. prvog dana. Na ciljnoj rampi na najavu spikera da je stigao drugolasirani Juraj, u PH, priznao je slijedeće:

ŠEBALJ I GOLUB/AKK Sveta Nedelja/snimio:M.Krpan

-Ne, deveti smo. I to je trenutna realnost. Nismo mogli bolje. Moram upoznati auto, nedoljno poznajem ovaj auto u kojeg sam sjeo praktično drugi put. Kada to učinim, zbližim se s njim, i kada rješimo još neke sitnice, onda možemo o rezultatu. A to tada,… zato će 2018. opet biti naša godina, godina pravih nastupa i pobjeda.

Jura je i ovog puta nastupao sa svojim ovogodišnjim suvozačem mladim Karlom Golubom, nekada vrsnim kartingašem, članovi au AKK Sveta Nedelja, a nastupili su u Hyundai i20 R5. Završili su među prvih deset, deveti ukupno, iza njih je ipak ostalo šest R5-ica.

DNEVNE I NOĆNE PIRUETE

Prvi je naš vozač koji je sjeo u R5, najavio pohod na vrh, ali sezona je bila puna pehova. Tandem Viliam Prodan, Buzećanin, član AK Opatija Motorsport i Zoran Raštegorac, Zagrepčanin, član AKK Zanatlija, željeli su svojim „Peugeotom 208 T16 R5“ do dobrog rezultata. Na Shakedownu su, odmah nakon jednog starta izveli piruetu, oprobali vožnju istarskom travom, vratili se i željeli da je to najgore što ih može zadesiti. No, nakon prvog brzinca i izvrsnog četvrtog vremena, pri kraju iste dionice, ali vožene noću, nova pirueta ali i prolaz ciljem, vrijeme 13., ali bez nastavka nakon noći. Stali su prvi dan. Šteta,… jer ako ne za vrh europske Croatie, bila bi zanimljiva borba s Hidegom i Šebaljom. Neki drugi put. Ovako, ako dođu kroz mjesec dana opet u Poreču, imaju novu šansu. Na svom su terenu.

KONSTANTAN JANOS

Konačno bez problema, bez puknutih guma, što više može se pohvaliti da je držao odstupnicu svima u R5 automobila. Sa svojim Mitsubishi Lancerom Evo IX konstantu rezultata tijekom cijelog relija, od 13. do 16. vremena po brzincima održavao je još jedan mađarski, kombinirani tandem u dresu AK Delta Sporta Janos Szilagyi i Alexandra Varadi. Na kraju ukupno 12.mjesto i treće mjesto za PH.

Szilagyi – Varadi (AK Delta Sport) snimio M.Krpan

Novi dobar rezultat polučili su Ivica Siladić i Jasna Durak (AK Delta Sport) u svom Opal Adamu R2. Četvrti ukupnog poretka PH. Prvog dana u podnevnim satima na Shakedownu imali su problema s remenjem, bio je upitan i start za bodove, ali sve se stiglo. Nepunu minutu više od njih skupili su Buzećani Manuel Kodelja i Manuela Ritoša (AK Buzet Autosport) u Citroenu C2 R2 i zaslužili peto mjesto generalke za Hrvatsku. Hideg i Siladić slavili su u svojim klasama, klasu 2 dobio je Igor Mandić s Markom Popovićem (AK HBT racing), a klasu 4 Saša Horvat i Damir Boc (AK Zagorje/AK Ina delta). Očekivana nova pobjeda Mađara u klasi 5 – Janos Locher i Tamas Somogyi (AK Delta Sport), ujedno treća važna za ekipnu pobjedu zagrebačkog AK Delta Sport, ponovo ekipne hrvatske prvake.

SILADIĆ-DURAK (AK Delta Sport) snimio M.Krpan)

POD SUNCEM IMA JEDAN OBLAČIĆ….

Ovogodišnji Croatia rally, 44. se piše, peti na području Istre u organizaciji porečkog Autokluba D.T. uz koje stoje suorganizatori zagrebački Autoklub CRO Dakar Team, te tehnički realizatori AK Delta iz Zagreba, po svemu sudeći najbolji do sada. Izvrsni vremenski uvjeti, satnica u sekundu, 19 odustalih uglavnom zbog tehničkih kvarova ili tek ponekog „uskog“ dijela staze, a iznad svih kao da je tri dana (i noći) lebdio jedan oblačić. On ima ime – zove se „WRC“. Vidljivo iz aviona – sve je podređeno krajnjem cilju – da sadašnji, ovakav kakav jest „Croatia rally“ bude temelj one čežnje dovođenja, prvo kandidature u 2018.godini, a potom i bodovnog natjecanja FIA WRC – Svjetskog rally prvenstva u Hrvatsku, u Istru, u Poreč. Za desetak dana naznake, kroz 90-tak moguće realne opcije termina, a onda zasukati rukave do ramena, ili – niti ne svačiti majice i košulje kratkih rukava. Barem nešto lakše od onoga što dečke (i cure) očekuje, za što se „pali“ pola Hrvatske i tisuće europejaca.

Hrvatska i WRC – ostvariv san, zašto ne !!?

Manuel Kodelja i Manuela Ritoša (AK Buzet Autosport) snimio M.Krpan

Rezultati:

Prvenstvo Hrvatske – ukupno 1.Hideg-Kerek (AK Delta Sport, Škoda Fabia R5) 1:36:14,7 sati, 2.Šebalj-Golub (AKK Sveta Nedelja, Hyundai i20 R5) +1:16,6 minuta, 3.Szilagyi-Varadi (AK Delta Sport, Mitsubishi Lancer Evo IX) +4:04,6, 4.Siladić-Durak (AK Delta Sport, Opel Adam R2) +12:26,9, 5.Kodelja-Ritoša (AK Buzet Autosport, Citroen C2 R2) +13:12,7; klasa 1 – 1.Hideg-Kerek, 2.Šebalj-Golub, 3.Szilagyi-Varadi; klasa 2 – 1.Mandić-Popović (AK HBT Racing, Ford Focus 2.0), 2.Dobrila-Pospiš (AK Delta Sport, Honda Civic TypeR); klasa 3 – 1.Siladić-Durak, 2.Kodelja-Ritoša, Butorac-L.Raštegorac (AK Opatija Motorsport, Citroen C2 R2); klasa 4 – 1.Horvat-Boc (AK Zagorje/AK Ina Delta, Škoda Fabia 1.4), 2.Šiprak-Dolski (AK Delta Sport, Škoda Felicia); klasa 5 – 1.Locher-Somogyi (AK Delta Sport, Peugeot 106 S16), 2.Hunić-Krajačić (AK Ina Delta, Ford Focus 2.0); ekipe 1. AK Delta Sport 75 bodova, 2.AK HBT Racing 25, 3.AK Zagorje 25.