Pobjednik Beppo Harrach (Foto: Akk Sveta Nedelja)

Pobjednik Beppo Harrach (Foto: Akk Sveta Nedelja)

Austrijanac Beppo Harrach u Mitsubishiu Evo 9 pobjednik je 4. Rally showa Santa Domenica. Nakon 5 brzinskih ispita Harrah je stigao u cilj sa samo 3,2 sekunde ispred prošlogodišnjeg pobjednika Ivana Čibeja u Škodi Octaviji WRC. Tijekom cijelog rallya bili smo svjedoci izvrsne i atraktivne borbe, no na kraju je ipak presudio prvi brzinski ispit gdje je Čibej “čistio” stazu te izgubio 5 sekundi. Na cilju rallya ipak nije bio razočaran: “Vozio sam prvi, a Harrach iza mene te je vidio moje tragove kočenja. Poslije tog brzinca nije bilo moguće napravit ništa više. Ali u svakom slučaju sam zadovoljan sa svojom vožnjom”. Beppo Harrach došao je na Santa Domenicu testirati automobil no ugodno se iznenadio konkurencijom: “Došli smo ovdje napraviti test i dobro se zabaviti. Na kraju smo još i pobijedili. Bilo je dobro imati takvog protivnika. Zadnji brzinski ispit vozio sam na 100%”. Treće mjesto pripalo je mađaru Krisztianu Hidegu u Mitsubishiu Evo 8.

harrach_čibej

Beppo Harrach i Ivan Goran Čibej (Foto: Akk Sveta Nedelja)

U klasi SUPER SPORT prvo mjesto očekivano je zauzeo Jure Menard iz Slovenije u vrhunski pripremljenom Citroenu DS3. Marino Čargonja autocross stazu ovaj je put zamjenio rallyem i utrku završio na odličnom drugom mjestu. Seat Ibizom je 2.5 sekunde bio brži od aktualnog prvaka Hrvatske Juraja Šebalja u Škodi Fabiji R2.

Dejan Kirinčić (Foto: Morgan Matijević)

Dejan Kirinčić (Foto: Morgan Matijević)

Najveća atrakcija bili su naravno automobili sa zadnjim pogonom. RWD klasom dominirao je mađar Grego Szauer u Ladi 2105 koji je 3 sekunde bio brži od vrlo atraktivnog kolege Szabe Balasza u malo starioj izvedbi Lade 2101. Ni jaka mađarska konkurencija Josipu Žagaru Zax-u nije predstavljala problem. Popularnim Hachi-jem uveseljavao je publiko no i dovoljno brzom vožnjom stigao do 3. mjesta u klasi. U najbrojnijoj klasi SPRINT startalo je čak 29 posada. Tijekom cijelog rallya vodila se velika borba između Luke Hrubija u Peugeotu 106, mađara Karoly Koblia u Škodi Favorit i juniora Mislava Mikuleca u Škodi Fabiji. Domaći teren je ipak presudio i Hrubi je utrku završio na prvom mjestu sa smo 4 sekunde prednosti ispred mađara. 16 -godišnji Mikulec ipak ih nije mogao pratiti no odličnom vožnjom urku je završio na 3.mjestu, te 1. mjestu klase JUNIOR i iza sebe ostavio puno brže automobile i iskusnije vozače. Do drugog mjesta u klasi Junior došao je Dario Veseli u Peugeotu 206 RC ispred Tina Tomljanovića u Citroenu Saxo.

čibej
Ivan Čibej-Škoda Octavia WRC (Foto: Akk Sveta Nedelja)

Kao i svake godine cilj organizatora je privući nove mlade vozače te ih upoznati sa svijetom rally-a. Svoju prvu utrku završio je Marko Lončarić u Subaru Legacy. Član je poznate NLO obitelji sigurni smo da mu ovo neće biti zadnja utrka. Na rallyu je nastupila i nekadašnja skijašica i reprezentativka Nika Fleiss. I ona je pod budnim okom dečka Daniela Šaškina te iskusnog suvozača Damira Brunera vrlo uspješmo okončala svoj prvi rally. Prema onome što je pokazala nadajmo se da će skije zamjeniti trkaćim autom.

Nika Fleiss skije zamjenila volanom (Foto: Morgan Matijević)

Nika Fleiss skije zamjenila volanom (Foto: Morgan Matijević)

Iako je prvobitno rally bio zamišljen sa 4 kružna brzinca, majka priroda je presudila te je jedan dio staze u nedelju bio poplavljen. Ujutro je odlučeno da će se brzinski ispit skratiti na samo 2.8 km, te je nakon četiri brzinska ispita dodan i peti. Na rallyu je nastupila 91 posada iz Hrvatske i susjednih zemalja. U jednom trenutku na listi se nalazilo preko 120 prijava, no većina slovenskih vozača morala je odustati. Savez ih je par dana prije rallya uvjetovao da moraju platiti 90 eura za licencu inače ne mogu dobiti dozvolu za nastup na rallyu. Velika pljuska organizatoru i svim zaljubljenicima u ovaj sport.

No unatoč vremenskim nepogodama i najavljenom prolomu oblaka za nedjelju, velik broj vozača, gledatelja i medija došli su i time odlučili podržati organizatore . Ekipa “Orange Danger” (Akk Sveta Nedelja) i opet je zaslužila nagradu za najbolji rally sezone. Pokazali su ljudima unutar nacionalnih saveza i velikom broju organizatora kako se utrke organiziraju iz ljubavi prema rally-u, a ne vlastitog interesa. Bravo AKK SVETA NEDELJA!

 

SLUŽBENI REZULTATI