Ceremonijalni start i zajednička fotka uvod u borbu za bodove, Prodan se na Shakedownu „poskliznuo“ na šljunak, bez posljedica

U vodećoj istarskoj turističkoj destinaciji sve je u znaku rallya. Dani su tradicionalnog, i brojem 44.Croatia rallya, najstarije manifestacije „kraljice“ oktanskog sporta u nas iza čijeg projekta stoje vrijednio sportski entuzijasti porečkog Autokluba D.T. uz suport zagrebačkog AK CRO Dakar Teama, te u tehničkoj izvedbi još jednog zagrebalčkog AK Delta Sport. Neposredno uoči starta prvog natjecateljskog popodneva i večeri, vožen je „shakedown“, svojevrsno testiranje vozila, guma, vozača, koordinacije kompletne ekipe. Većina je sudjelovala na znanoj dionici nadomak Poreča, kod Mugebe u što je bio uključen i kratki dio kojim će se voziti prva dva identična, „kružna“ brzinca imenom Fuškulin, što znači da je to najbliže mjesto oko kojegf se „vrte“.

Proticalo je u izvrsnom ozračju, tek uz poneki kraći prekid zbog dopuštanja da redovna autobusna linija preveze porečke školarce svojim kućama u okolna mjesta. Iako je sunce, toplo, suha cesta, ima dosta prljavštine uzrokovane nedavnim obilnim padalinama, ali i zemlje što je u redovnom prometu nanose traktori čijim vlasnicima život znači rujan u vinogrodnim krajevima. Uz rub ima dosta šljunka koji je zamalo, neposredno poslije starta, kojih 200-tinjak metara mogao biti koban za domaće asove i favorite Buzećana Viliama Prodana i Zagrepčanina Zorana Raštegorca, članove AK Opatija Motorsport, koji su se u jednom od startova na „shakedownu“ „poskliznuli“, zakratko uletili u obližnju travu, brzo se iskopali i nastavili do cilja, a potom svojoj ekipi na reparaturu. Već u slijedećem prolasku – sve ok.

Zanimljive su brojke u pitanju kada se govori o sudionicima. Prvo na startu će se od 71 prijavljene pojaviti 64 posade iz 12 zemalja, što je više nego izvrsno. Među njima je svih 15 najavljenih automobila klasifikacije R5, vrhunskih, žestokih, brzih, svih željnih postolja. Među njima i tri naša. Uz to gotovo da se ne pamti podatak da od prvih 37 startnih brojeva nitko nije odustao od dolaska u Poreč. I dodajmo, da uz bodovanje FIA Europskog rally Trophyja, te FIA CEZ Prvenstva srednjeeuropske zone, vozi se i za bodove državnih prvenstava Hrvatske i Slovenije. Hrvatskih posada je 21 iz 12 klubova.Zanimljiva je izjava tijekom svečanog otvaranja kojom je predsjednik Organizacijskog odbora i jedan od najzaslužnijih za ovu vrhunsku priredbu Daniel Šaškin poželio sreću posadama:

-Svima sretan nastup, ja ne vozim pa imate šansu pobijediti.

Ovogodišnji Croatia rally vozi se i u subotu cijeli dan na širem području oko Buzeta, a pobjednička posada na ciljnu će rampu na Gradskom porečkom parkiralištu u 20 sati.