1. sprint rallya Kumrovec 2011.

Itinerer "1.Sprint Rallya Kumrovec 2011." iznosi 116,09 kilometara, tijekom kojeg posade očekuje osam brzinskih ispita ukupne dužine 35,76 kilometara

Danas započinje hrvatska rally sezona, i to prvim izdanjem kumrovečkog sprint rallya koje će se održati u “najpoznatijem selu na svijetu” i njegovoj široj okolici. Vrijedni djelatnici auto kluba Delta Sport u suradnji s općinom Kumrovec posljednjih nekoliko mjeseci svakodnevno su radili na organizacijskim pripremama i konačno, sve je spremno za današnji, odnosno sutrašnji početak “1. sprint rallya Kumrovec 2011.”
– Sveobuhvatne pripreme traju od kraja prošle godine, kada smo se i odlučili da će se natjecanje održati upravo na ovim prostorima. Pomogli su nam brojni suradnici bez kojih bi ovu malu ali zahtjevnu manifestaciju teško ostvarili. Vjerujemo da ćemo se organizacijskim prvijencem predstaviti u pravom svjetlu, riječi su Koraljke Tomičić, jedne od rijetkih predsjednica nekog hrvatskog autokluba koja “dirigira” uglavnom „muškom sudačkom orkestru“.

1. sprint rally Kumrovec 2011.

U Kumrovcu će nastupiti Mađar Janos Szilagy, pobjednik prošlogodišnjeg porečkog rallya

Itinerer “1.Sprint Rallya Kumrovec 2011.” iznosi 116,09 kilometara, tijekom kojeg posade očekuje osam brzinskih ispita ukupne dužine 35,76 kilometara. Brzinski ispit (BI) naziva “Kumrovec” dužine je 5,99 kilometara i izuzetno je atraktivan, sa brojnim uzbrdicama i nizbrdicama, uskim zavojima kao i prolascima po cca 500 metara makadama. Drugi brzinski ispit naziva “Kladnik”, dužine 2,95 kilometara, u cijelini na asfaltu, kraći je, no ništa manje atraktivan. Natjecatelji će oba brzinska ispita voziti četiri puta. Servisni prostor nalazi se u Kumrovcu, na parkiralištu autobusnog kolodvora, gdje će biti smještene sve prateće ekipe, servisna zona, regrouping i zona za dolijevanje goriva. Ova pozicija je svakako zanimljiva i gledateljima, gdje mogu vidjeti na djelu sve mehaničare, teamove i njihov rad tijekom raznih izmjena, popravaka vozila i slično.

1. sprint rally Kumrovec 2011.

Vozači s oduševljenjem očekuju početak sezone

– Stigle su neke nove generacije, neki novi “klinci”, stigao je obnovljeni, pravi “slatki i kratki” sprint rally ujedno prvo službeno bodovno natjecanje Međunarodnog i Državnog prvenstva Hrvatske u kategoriji sprint natjecanja.
Tridesetak  posada iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, te Bosne i Hercegovine očekujemo na startu, što je za prvi nastup ove godine i specifičnost natjecanja kao i njegovo prvo izdanje, sasvim zadovoljavajuće. Sportski dio natjecanja započinje u subotu, 2.travnja  od 9,31 sati, kada natjecatelji kreću iz servisnog prostora na dva brzinska ispita, koji se održavaju u neposrednoj blizini Kumrovca. Start u večernjim satima 1. travnja, ali i cilj rallya – ceremonija i proglašenje pobjednika, očekuje se sutradan  malo iza 16 sati, u centru Kumrovca uz Muzej “Staro Selo” – kazuje prvi čovjek hrvatskog rally sporta, sportski direktor HAKS-a Slaven Dedić, ujedno i direktor natjecanja.

 

1. sprint rally Kumrovec 2011.

Aktualni prvaci - posada Juraj Šebalj - Toni Klinc

Prijavilo se 35 posada iz čak 15 hrvatskih klubova, među kojima po jedna posada iz četiri susjedne zemlje. Elitu predvodi zasigurno posljednjeg desetljeća najbolji hrvatski tandem Juraj Šebalj- Toni Klinc (AK Sljeme Zagreb) koji brane dvostruki prošlogodišnji trijumf dvostrukih prvaka Hrvatske ukupnog poretka i grupe N, ali i pobjednika Međunarodnog prvenstva. Ove sezone upisuju i juriš na novi naslov prvaka prvi puta raspisanog Prvenstva Regije Sjever HAKS-a u čijoj se konkurenciji u subotu natječu 24 posade. Šebalj nastupa u “dotjeranom” do sada trofejnom Mitsubishi Lancer EVO IX, a istim ćče mu se automobilom suprotstaviti na hrvatskim stazama niz godina prisutan i uspješan Mađar Janos Szilagyi u ponovo novu suvozačicu Viktoriu Zejda. Na hrvatske se staze poslije dvije godine vraća, ali sa austrijskom licencom, nekadašnji prvak Ivan Čibej uz iskusnog zagrebačkog suvozača Sašu Bittermana (AK Opatija Motorsport) u Subaru Imprezi.

1. sprint rally Kumrovec 2011.

Braća Bahorić

Za razliku od ove tri posade iz grupe N u grupi S nastupa sa vrhunskom Subaru Imprezom nekadašnji hrvatski prvak Nenad Lončarić sa suvozačem Borisom Berakovićem (AKK Sveta Nedjelja). Sveta Nedjelja najzastupljeniji je klub sa šest prijavljenih posada, a ove je zime u redovima brojnih automobilista i klubova došlo do zasigurno zadnjih desetak godina najvećeg “preslagivanja” snaga, odnosno promjena klubova i osnivanja novih. Tako će se  pojaviti nove ekipe zagrebačkih AK “Delta Sport” i “Fridge racing”, AD “Astra Kastav”,  oroslavjskih AK Rally Baba i AK Zagorje, riječkog “M.R.C. Sporta”. Novih je imena u rallyu dijelom već znanih iz drugih disciplina, kako na vozačkom, tako i suvozačkom sjedištu za koje među ostalima odlučilo i pet hrabrih amazonki. Za sada za volanom – na žalost niti jedna. Uz sve to uglavnom se koristi postojeći i do sada znani vozni park. O eventualnim novostima više će se moći reći tek po okončanju prvog “sprintanja” kumrovečkim bregima.

Među svega šest domaćih posada a da nisu sa šireg zagrebačkog područja, u Kumrovec je stigla i jedna istarska posada. U Honda Civic Type R grupe N i klase do 2000 ccm nastupiti će Buzećani Viliam Prodan i suvozač Bojan Krota, članovi AK Buzet autosport. Biti će jedna od osam posada grupe N, dok u grupi a nastup predviđa 12, a u očito za naše podneblje sve prihvatljivijoj grupi S čak 15 posada.

1. sprint rally Kumrovec 2011.

Buzetska posada Viliam Prodan i Bojan Krota

Klupske su boje istog predznaka uz dodatak sport (iz Delte u Delta sport) prešle u 2011. dvije vodeće domaće posade Reno Turk-Denis Vidović i braća Ivan i Mario Bahorić.
– Jednostavno ne možemo dočekati početak sezone i prvi nastup. Pozivamo sve navijače  da nas bodre, ali i sve ljubitelje rallya jer vjerujemo da će ovo biti pravi mali spektakl – kaže Reno Turk, dok braća Bahorić dodaju:
– U sezonu ulazimo maksimalno pripremljeni i mi i automobil. Veseli nas svaki nastup, ali i obvezuje jer prve važne bodove moramo ubrati već u Kumrovcu.

1. sprint rally Kumrovec 2011.

Domaćini - posada Reno Turk i Denis Vidović

Verifikacija će se održati u srcu Kumrovca pored općinskog sjedišta od 13,30 do 16,45, dok će tehničku kontrolu vozila prolaziti u Vulkanizerskoj radionici “Vag Toni” u Razvoru. Istog dana u 19 sati uz Muzej “Staro selo” slijedi ceremonijalni start. Prvi brzinac “Kumrovec 1” starta sutra u 9,44 sati, cilj je u 16,05, a u kumrovečkom restaurantu “Stara Vura” svečanost dodjele priznanja najboljima oko 18,30 sati.
Kazati da se vremena ne mijenjaju bila bi zabluda. U Kumrovec se nekad pohodilo za Dan mladosti 25. svibnja, a sad eto – “prvog aprila”?! I to ozbiljno – živa je to oktanska istina!

Kumrovec je povijest…
…ne samo ona koju smo učili u školi već i dio povijesti hrvatskog oktanskog sporta. Sredinom 70-tih, pa sve do pred kraj 80-tih godina upravo je Kumrovec bio domaćinom jedne od auto-moto manifestacija na području nekadašnje države koja je okupljala i do 200 automobilista i motociklista. Mnoga su danas znana imena hrvatskog autosporta upravo pobjedama u Kumrovcu i svojim nastupima obilježili uspješnu karijeru na četiri kotača. I da se povijest ponavlja dokaz je – povratak u Kumrovec. To ostvaruje ekipa entuzijasta koja većim dijelom i nije sudjelovala u onim nekada znanim natjecanjima  kada je plasman među prvih deset u klasi bio veliki uspjeh, a popeti se na pobjedničko postolje mnogima je bilo nestvarno.