Središnji događaj četverodnevnog redovnog godišnjeg okupljanja zemalja u sustavu FIA CEZ – Srednjeeuropske zone bila je svečanost proglašenja najuspješnijih sudionika FIA CEZ Prvenstva 2017. u devet automobilističkih disciplina i kartingu. Bečki Hotel Hilton sijao je od bisera oktanskog sporta na četiri kotača, a radost 152 dobitnika visokih priznanja, uobičajeno je na ovakvim svečanostima CEZ-a, najbrojnije i zasigurno najorganiziranije regionalne asocijacije FIA Svjetske automobilističke federacije, uveličao sam predsjednik FIA Jean Todt.

Hrvatski automobilistički sport i karting mogu biti ponosni što su na svečanosti bili zastupljeni s 12 predstavnika, dobitnika nagrada za osvojena prva, druga ili treća mjesta ili pak posebna priznanja, sve redom uglavnom višestruki hrvatski prvaci u svojim kategorijama.

Saša Radola i Iva Damarija s priznanjima CEZ-a

Troje istarskih automobilista zasluženo su dobitnici najviših CEZ priznanja. Laskavi naslov najuspješnije vozačice „Ladies Cup“ u disciplini autoslalom osvojila je Iva Damarija, članica AK Pula-Rovinj. Naslov prvaka Divizije 1 na brdskim stazama osvojio je Saša Radola, član AMK No Traction iz Pule za naslov prvaka Divizije 1, dok je Lorenzo Martincich (AK Skok racing Brtonigla), viceprvak Kategorije 3 Povijesnih vozila.

Dvostrukim dobitnikom postao je član AK Dubrovnik racing Mađar Laszlo Hernadi i to za naslov prvaka CEZ-a Divizije 1 grupe N u autoslalomu, te drugo mjesto Divizije 2 na brdskim stazama. Uz njega su još trojica članova AK Dubrovnik racing: na brdskim stazama Laszlo Szasz,prvak Divizije 4 i Istvan Kavecz , drugi u Diviziji 3, te Žarko Knego drugoplasiran u skupini D4-2000 prvenstva na kružnim stazama. U prvenstvu brskih utrka Filip Bijelić-Križanić (AMK Rogoznica) drugoplasirani je Divizije 1.

Jean Todt i Jan Pokos

Posebnu su ulogu na svečanosti imali hrvatski kartingaši. Trojica su se ovjenčali naslovom CEZ prvaka za prošlu godinu i to Marko Kranjčec (AMKK Cobra Virovitica) u klasi KZ2, Jan Pokos (AKK Zanatlija Zagreb) u klasi Rotax Max senior i Ivo Matić (AKK Podravina Koprivnica) u klasi DD2 Masters.

Vrijedi istaknuti da su na svečanosti uručena i posebna priznanja CEZ Talent of the year 2017. koje su osvojili Talijan Alessandro Irlando (karting) i Čeh Petr Nikodem (automobilizam). U najužem izboru sedmorice kandidata za ovo prestižno priznanje bili su i hrvatski automobilist Martin Kodrić, te kartingaši Leon Zelenko i Jan Pokos.

Nakon Bečke CEZ konvencije poznat je i kalendar priredbi za 2018.godinu u koji su u brojnim disciplinama auto sporta, ali i kartinga, uvrštena ponajbolja hrvatska natjecanja, slobodno se može reći najveći broj do sada. To je garancija da ćemo i diljem hrvatskih staza slijedeće godine gledati uzbudljiva nadmetanja najboljih oktanskih asova Europe na četiri kotača.

GREGUREK,DAMARIJA i RADOLA na CEZ proglašenju u Beču