Prošlog vikenda “Nagradom Dubrovnika 2011” uspješno je okončano 5. Prvenstvo povjesnih vozila na brdskim stazama. Više nego skromno prvom trkom u Rapcu 2007 godine, natjecanje su započeli Sportski povjesničari. Malo tko zna da je pravi pionir ovog prvenstva bio Jure Gašperov, koji je premjerni nastup u kategoriji Turista odradio u Buzetu 2006. Nažalost, Turistička kategorija se ugasila tijekom 2009.

Zato vozači replika i originalnih povjesnih natjecateljskih automobile ne posustaju. Danas ih ni organizatori više ne doživljavaju kao smetnju na stazi što je bio čest slučaj na početku. A moramo istaknuti da je prvenstvo več 4 godine Međunarodno regionalno.

Prvenstvo je iznjedrilo i drugu Zlatnu Kacigu, posebni trofej koji HAKS dodjeljuje za 3 uzastopna naslova prvaka. Kacigu je ove godine na glavu stavio Renzo Jurić član AK Buzet u kategoriji najstarijih automobila. Njegov milecento baš kao na njemu i piše tko ide polako, ide daleko. Ove je godine naslov osvojio ispred Čeha Josefa Michla (Porsche 911) i Austrijanca Jurgena Pachteu (Styer Puch 650), obojica članovi svojih Nacionalnih timova.

U Kategoriji II na čelu poretka su kći i tata Česi Michaela i Jindrich Indra. 3. mjesto osvojio je također Čeh Pavel Nesetril. Svi su nastupali u Škodama 110 kakve su prije nekoliko godina bile česte na našim cestama. Trebamo istaknuti i konačno novog hrvatskog vozača u toj kategoriji Daniela Stepić iz Pazina s Alfasudom. Nažalost premjera u Buzetu bila je neuspješna, no želimo mu puno sreće u nastupima 2012.

Kategorijom III drugu godinu uzastopno vlada Mladen Sigurnjak iz Matulja. Njegov VW Scirocco bio je neuhvatljiv kako na domaćim tako i na inozemnim stazama. 2. mjesto osvojio je mladi perspektivni 16-to godišnjak Tin Tomljanović AKK Zanatlija. Mladac je u Opel Manti GT/E pokazao veliku dozu zrelosti. Bez obzira na neiskustvo i kasno uključivanje u prvenstvo, pokazao je da može voziti brzo i sigurno. 3. mjesto otišlo je u susjedstvo. Osvojio ga je Slovenac Igor Kotlušek sa A112 Abarth.

Na kraju, u Kategoriji IV usamljeni jahač bio je Zanatlijaš Igor Cossetto. Njegova formula VW Kajman super V nikako da proradi kako treba. No svakako je zaslužio sve pohvale za trud koji ulaže u svog ljubimca.