Prošlog se vikenda na improviziranoj stazi na gradskom parkingu u Omišu u organizaciji Auto Kluba Oneum Omiš vozilo regionalno prvenstvo u kronometru. Na stazi su se jedni iza drugih našli kartinzi i automobili. Regija jug je, kako bi dala što veći prostor mladim kartingašima, 2016 godine uvela disciplinu kronometar kartinga i ista se disciplina vozi na svim natjecanjima kronometra automobila.

Gledajući entuzijazam djece ali i odraslih kartingaša, odlučili smo vam ih predstaviti  u serijalu članaka. Krenuti ćemo s pobjednikom u generalnom poretku posljednjeg natjecanja kojeg nismo mogli ne uočiti u parku vozača.

STIPE RAOS

Prvak karting kronometra Regije jug za 2020 godinu

Stipu smo upoznali u pauzi između treninga i prve vožnje. Petnestogodišnjak britkog jezika i stava kojeg se ne bi posramili ni puno stariji natjecatelji. U trenutcima kada smo s njime razgovarali pomagao je svome mlađem bratu koji je na start išao prije njega u posuđenom kartingu kao dupli vozač. Nismo mogli a da na primjetimo atmosferu koja je među tom djecom vladala. U boksu su se družila sva djeca, neovisno o klubu iz kojeg dolaze. Malenom Šimunu Raosu iz AK Oneum Omiš karting je posudio neznatno veći Dominik Batalić iz AK Solina. Svu djecu veže što su im uglavnom očevi već desetljećima u autosportu.

Pitali smo našeg glavnog aktera Stipu kako je njegov put u kartingu krenuo?

„ Otac mi je vozač autoutrka otkad znam za sebe. Na prva natjecanja kada sam samo gledao me on vodio. Mislim da sam imao 3 ili 4 godine kad sam prvi put odgledao Nagradu Malačke. Naravno da me sve to odmah privuklo jer dolazim iz sredine u kojoj je AK Oneum jako poznat i odgajan sam uz vozače. Otac ima automehaničarsku radnju i ja sam odmah znao što želim biti kad odrastem. Automehaničar i vozač autoutrka. Prvi put sam sjeo u karting sa nekih 7 ili 8 godina ali tada to nisu bili neki pretjerani uspjesi jer je karting kojeg su mi roditelji za početak kupili bio star i nekonkurentan.  Ali ja se na to nisam žalio jer sam znao što više vozim i trudim se da će sve doć na svoje.“

Dok pričamo sa Stipom otac mu slaže druge kartinge na start. Maleni brat se već vratio sa svoje vožnje. Kaže, skinuo je dvije sekunde i divno je vidjeti koliko je ponosan na sebe. Uskoro je red na Stipi da starta i dajemo mu malo vremena da se sabere i koncentrira prije vožnje.

U boksu vlada šušur. Djeca kartingaši se međusobno dovikuju i bodre. Tu su svi prijatelji sve dok ne dođu do startne ćelije. Samo taj sportski dio su konkurencija.

Stipe nam se vraća i kreće put nas nasmijan. Odvozio je odlično i trenutno ima prvo vrijeme druge vožnje. Još jedna mirna vožnja i prvi je generalno.

Tu su mu otac, djed, teta… Cijela obitelj ga je došla bodriti.

Najljepši detalj svakako je bio kada je Stipi prišao otac i rekao „Stipe, sad treću vožnju pametno!“

Ne možemo se oteti dojmu njihovog prijateljskog odnosa i pitamo oca koliko ga je strah kada mu sin starta vožnju jer nije ovaj sport šah!

„ Meni je najvažnije da on sam sebi nađe granicu koliko smije stisnuti gas. To su detalji koje ga ja ne mogu naučiti, mora ih sam svladati. Otkad je počeo voziti mi smo mu kao roditelji rekli da našu podršku ima ali je sam najzaslužniji za sve svoje pobjede i dobre rezultate. Kupili smo mu prvi početnički karting i kada je sam vidio da bi htio nešto bolje, morao je potegnuti za to. Počeo je raditi s menom na garaži i zarađivati svoj prvi novac. Upisao je Obrtno tehničku školu za automehaničara i pošto je odličan učenik dobio je stipendiju. Karting koji sada vozi sam je sebi kupio od svog novca koji je zaradio i od stipendije. Svu je opremu također sam sebi kupio. Stipe zna što želi u životu, nije ga strah raditi za to i ja kao roditelj mogu samo biti ponosan na njega i podržavati ga. Ove njegove vožnje i rezultati nisu došli s neba. On se za to itekako izborio!“

Ovim razgovorom naše iznenađenje jednim petnaestogodišnjakom bilo je još i veće. Lijepo je znati da postoje momci koji se ne boje zasukati rukave. U svijetu mobitela, tik-tok videa i instagram profila od kojih ti se diže svaka dlaka na glavi, upoznati jednog ovakvog momka samo po sebi ravno je čudu.

Stipe sam kreće pregledavati svoj karting kako bi bio siguran da je sve spremno za zadnju i ključnu vožnju.

Pitamo ga koliko je nervozan uoči treće vožnje?

„Pa malo jesam nervozan ali ništa strašno. Ako ću bit nervozan kada startam mogu izletit a onda mi ništa ne znače prve dvije dobre vožnje. Malo ću stat i smirit se i bit će to dobro. Moram pobijediti na svom terenu, već imam dvije generalne pobjede na oba natjecanja ove sezone i danas mislim trećom pobjedom osigurati naslov prvaka Regije jug. Ja mislim ići dalje i nastaviti s ovim sportom. Ovaj karting, rotax 125 ccm, sam kupio možda mjesec dana prije prvog natjecanja ove sezone i doslovno sam ga probao jednom i to na malenom asfaltiranom igralištu al sam ipak odvozio odličnu sezonu. Zbog toga mislim da mogu bit dobar i na većim natjecanjima. Želja mi je odvoziti barem jednu sezonu Prvenstva Hrvatske. Najveći su mi problem financijska sredstva jer mi ni jedna utrka Prvenstva Hrvatske nije blizu i treba to sve platiti al nadam se da ću naći kojeg sponzora da malo svojim roditeljima i sebi olakšam. Već sam počeo vući susjede za rukav za dogodine. Znam da su moje želje jedno a realnost drugo, ovo je jako skup sport. Ali, ništa me ni do sada nije spriječilo od svih problema na koje smo naletili pa se nadam da me ni za ići dalje ništa neće kočiti.“

Poželjeli smo mu sreću u završnoj vožnji i uputili se naći sigurno mjesto uz rub staze kako bismo se i sami uvjerili da će Stipe i zadnju vožnju odraditi perfektno. I je, odvozio ju je ziceraški uz šest desetinki zaostajanja za vodećim u trećoj vožnji, Bojanom Cinottijem. Znao je da iz prethodne dvije vožnje ima dovoljno prednosti da ovu može odvoziti prije svega sigurno kako ne bi prokockao naslov prvaka i prvo mjesto generalke.

Nakon svega što smo vidjeli i čuli od mladog ali ozbiljno ambicioznog Stipe Raosa, i mi mu želimo da njegove želje ne ostanu samo na tome. Mlade ljude poput njega vrijedi reklamirati i poticati. Više od svega, njegovim primjerom želimo svoj djeci dati do znanja da se želje ostvaruju kada vrijedno radiš i vjeruješ u sebe.

Nadamo se kako je ovo tek prvi put da o Stipi pišemo i kako ćemo dogodine o njemu izvještavati s Prvenstva Hrvatske. Baš kako si i sam želi.

Sretno, Stipe!