I ove godine Automotodrom „Grobnik“, 13. put za redom ugostit će najbolje motocikliste svijeta. U organizaciji Motokluba «Kvarner» i «Automotodroma Grobnik» d.o.o. od 8. do 10.rujna održava se utrka Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom «FIM Sidecar World Championship & Alpe Adria RR Championship».

Najznačajnija je ovo motociklistička priredba brzinaca na Grobniku, višestrukog je bodovnog sustava, a novinarima je predstavljena u riječkom Grand hotelu Bonavia. Predsjednik Organizacijskog odbora prof.dr.Mladen Črnjar izrazio je zahvalnost svima koji su doprinijeli da se ova manifestacija održi, nastavi njen kontinuitet izražavajući istovremeno žaljenje što rujan nije dočekan s najavljenom novom asfaltnom podlogom.

Vujnović,Šantić,Črnjar,Ljubobratović i Eškinja na pressici (snimio M.Krpan)

Iako je gotovo sve bilo spremno da se tijekom ljeta obave obimni poslovi, ipak se zbog nespremnosti izvođača i rokova odlučilo ovaj poduhvat odraditi krajem godine s završnim činom u ožujku 2018.godine. Tako će Grobnik osvanuti u novom izdanju kada bilježi 40 godina od prve utrke održane u rujnu 1978.godine. Istovremeno su u tijeku svi poslovi potrebni da izborimo i dodatna poticajna sredstva Fonda za energetsku učinkovitost koja ćemo usmjeriti na uređenje upravne zgrade automotodroma. Utrku realizira 150 osposobljenih i stručnih sudaca, a stalno radimo i na pomlađivanju sportskog kadra. Zahvalni smo posebno Općini Čavle na korektnoj suradnji i međusobnom poštovanju s nadom i zajedničkih investicija na stazi – kazao je Črnjar.

Na trodnevnoj manifestaciji očekuje se 200-tinjak motociklista iz 20-tak zemalja svijeta , a u cjelodnevnim programima održat će se 33 treninga i 16 bodovnih utrka.

Zahvalni smo na velikom razumijevanju prvenstveno Primorsko-goranske županije, ali i stalnih partnera INA, PBZ,Croatia osiguranja,Vulkala i Tomić & Co., te lokalnih jedinica općina Čavle,Jelenje, Matulji i grada Opatije. Vjerujemo da će ljubitelji brzina za jedinstvenu dvodnevnu ulaznicu za 50 kuna moći uživati u veličanstvenim utrkama – istakao je Zdenko Šantić, direktor „Automotodroma Grobnik“ d.o.o.

-Grand Prix FIM Sidecar krunska je motociklistička manifestacija na Automotodromu Grobnik. Prisjetimo li se povijesti prva je održana 1980.godine, od tada 17 utrka, a ovo je 13. u ovom ciklusu godinu za godinom. Finalna je ovo utrka sezone na kojoj ćemo saznati nove prvake svijeta, a po zaključenju nedjeljne utrke najboljim tandemima svijeta, upravo na Grobniku, bit će uručene FIM medalje svjetskog prvenstva. Prva je ovo sezona s motociklimas prikolicom klase 600 koja se pokazala dobrom, lakšom za voziti, neznatno sporijom od nekadašnjih tisuću kubika. Uz najbolje svjetske prikoličare ugostit ćemo sudionike najstarijeg i najvećeg regionalnog prvenstva u Europi i svijetu – Alpe Adria u 72. utrci na Grobniku čime bilježimo jubilej 25 godina od prve „Utrke prijateljsstva“ održane na Grobniku 11.listopada 1992.godine kao utemeljenja ovog kupa. Stižu nam i vozači FIM Europe Supermono Cupa, International Classic GP i Prvenstva Hrvatske – istakao je Igor Eškinja, nekad dugogodišnji direktor svih utrka na Automotodromu Grobnik, a već 27 godina u inozemstvu cijenjeni hrvatski stručnjak i član najviših tijela FIM-e Svjetske motociklističke federacije.

Favoriti GP SC ovog su vikenda braća Ben i Thomas Birchall iz Velike Britanije, ove sezone pobjednici svih šest do sada održanih utrka u Francuskoj,Njemačkoj,Mađarskoj i Nizozemskoj. Pobjeđivali su već na Grobniku, prvacima svijeta bili 2009.godine, a protekle su dvije godine svojevrsni „pioniri“ u razvoju motocikala od 600 ccm što potvrđuju njihovi rezultati. Zanimljiv je i višestruki pobjednik Grobnika i prvak svijeta Finac Pekka Päivärinta s kojim nastupa jedna od šest žena među prikoličarima Finkinja Kirsi Kainulainen, ujedno prva žena koja se ovjenčala naslovom svjetske prvakinje u motociklističkom sportu. Među 15-tak timova jedan je čisto ženski Francuskinje Estelle Leblond i Melanie Farnier.

-Ovakve utrke nisu svakog dana, stoga vrijedi ih pogledati. U nadi suhog vremena i istinskog spektakla u ime Općine Čavle pozivamo sve na Automotodrom Grobnik ovog vikenda – istakao je izražavajući zahvalnost i podršku organizatorima Dejan Ljubobratović, zamjenik načelnice Općine Čavle.

U petak 7.rujna slobodni su treninzi od 8,50 do 17,20 sati, kvalifikacijski kreću u subotu od 8 sati, a prve bodovne utrke na rasporedu su od 12,10 sati. Prikoličari kraću „sprint“ utrku (10 krugova) voze u 14,15 sati. Nedjeljno jutro od 8 sati rezervirano je za kratke „warm up“ slobodne treninge, a za bodove se vozi od 10,25 sati. Dulja (18 krugova) i odlučujuća „gold“ utrka GP SC sezone na rasporedu je u13,25 sati.

TRADICIJA OD 1949. GODINE

Prvenstvo svijeta motocikala s prikolicom ima dugu tradiciju. Prvo je održano davne 1949. godine, a tri je godine zaredom prvak bio Britanac Eric Oliver na motociklu «Norton».Prve mu je kopilot bio sunarodnjak Denis Jenkinson, a potom dvije Talijan Lorenzo Dobelli. U 60 godina kontinuiteta 25 vozača bili su prvacima svijeta, a posebno zapažena imena bili su krajem 70-tih Švicarac Rolf Biland sa gotovo nedostižne 82 pojedinačne pobjede na utrkama prvenstva svijeta tijekom karijere. Deset titula svjetskog prvaka u periodu od 1987. do 2004. godine osvaja Britanac Steve Webster i ujedno bilježi 56 pojedinačnih pobjeda, a 2006. godine povukao se iz aktivnog natjecanja

Ime Steva Webstera zlatnim je slovima upisano i u analima automotodroma «Grobnik». Na utrci Svjetskog kupa 21. rujna 1997. obara rekord staze među prikoličarima vozeći 1.31,297 minuta prosječnom brzinom 164,351 km/sat. Rekord je bio aktualan sve do 18. kolovoza 2007. kada ga popravlja i drži sve do danas višestruki prvak svijeta Britanac Tim Reeves vozeći LCR Suzuki ( do 1000 ccm) 1:30,802 minuta uz prosjek 165,247 km/sat. Prošle su godine rekord sada jedine klase do 600 ccm polučili braća Ben i Thomas Birchall na „ACU Honda LCR“ u vremenu 1:35,811 minuta prosjekom 156,608 km/sat.

Grobnik je još 80-tih godina bio domaćinom utrka Prvenstva svijeta u kojem su periodu održane tri manifestacije ranga GP ili Svjetski kup. Novi povratak na hrvatsku stazu priznatu u svijetu uslijedio je prije 13 godina od kada je automotodrom Grobnik u kontinuitetu domaćin Grand Prix Side Car – svojevrsne motociklističke „formule 1“ na tri kotača. Prigoda je to da slika s Grobnika i Kvarnera ode u svijet zahvaljujući i specijaliziranim emisijama.