20. maškarani rally "Pariz-Bakar" - AK Rijeka

Maškarano oktansko ludilo na Kvarneru se nastavlja 19. veljače

Godine 1990. osmišljen je tada i do prije dvije godine jedinstven rally u svijetu. Bila je to godina nastupa Tihomira Filipovića na pravom, svjetski poznatom i teškom Rallyu “Paris-Dakar” kada je skupina oktanskih entuzijasta, predvođena idejnim inicijatorom –  potpisnikom ovih redaka, u Autoklubu “Rijeka” u okviru programskih zbivanja Riječkog karnevala organizirala oktansku parodiju na pravi rally na dionici od riječkog predjela Pariz podno drevnog Trsata do tada industrijski (koksarom) “oplemenjenog” pomorskog gradića Bakra. I sve tako godinu za godinom stigao je i jubilarni 20. Maškarani rally Pariz-Bakar“ što će se održati u subotu 19. veljače, te biti dio višetjednog programa 28. riječkog karnevala.

Dionica vožnja ostaje nepromijenjena – od Pariza do centra Rijeke – uz polusatno zadržavanje na Korzu odakle “puknuti oktanci” put nastavljaju do Kostrene, kod igrališta NK Pomorac, gdje se vozi prvi od dva ispita spretnosti. Slijedi dionica do Bakra. Istog dana u dvorani riječkog Hotela “Neboder” održat će se “Oktanski bal” za suradnike Autokluba Rijeka i najuspješnije sudionike rallya.
Pokrovitelj Maškaranog rallya “Pariz-Bakar” je Turistička zajednica Grada Rijeke, a suorganizatori su gradovi Rijeka i Bakar, Općina Kostrena i karnevalska udruga „Špažićari“ iz Kostrene. Sudionici će biti podijeljeni u tri klase osobnih automobila ( prema duljini), te posebno oldtimere i motocikle. Prijave se primaju do 14. veljače, a više informacija dostupno je na www.ak-rijeka.hr.

Donedavno kultni rally “Pariz – Bakar” već dvije godine nije usamljena oktanska manifestacija karnevalista na kotačima. Proteklog vikenda na zapadnom dijelu Rijeke od Viškova do Opatije održan je drugi i izuzetno uspješan međunarodni “Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2010.” u organizaciji AK “RI autosport”.