Sudjeluju vozači pet nacionalnih saveza, a grobnička je utrka druga kružna u ovogodišnjem kalendaru Kupa poslije Banja Luke

Sudjeluju vozači pet nacionalnih saveza, a grobnička je utrka druga kružna u ovogodišnjem kalendaru Kupa poslije Banja Luke (foto:M.Krpan)

Ovaj vikend na automotodromu Grobnik održat će se “Nagrada Hrvatske 2012. – Hotel Holiday”, kružna automobilistička utrka u organizaciji HAKS-a. Riječ je o međunarodnoj regionalnoj utrci u kojoj će se odvijati niz bodovnih sustavnih natjecanja automobilista iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, ukratko sada samostalnih država bivše zajedničke državne zajednice. Prijavljeno je 75 vozača, od kojih najveći broj stiže iz Srbije (38), potom Hrvatske 15, te Slovenije 14 vozača među kojima su i dva Austrijanca, te osam iz BiH. Hrvatski auto i karting savez u ovoj FIA regiji nositelj je globalne svjetske akcije FIA podržane od Ujedinjenih naroda – “Make Roads Safe” za područje svih zemalja bivše Jugoslavije, pa tim povodom i organizira međunarodnu utrku prošle godine ustanovljenog Kupa sada imenom “FIA Akcija za sigurnost na cestama”. Sudjeluju vozači pet nacionalnih saveza, a grobnička je utrka druga kružna u ovogodišnjem kalendaru Kupa poslije Banja Luke. Uz to vozi se Prvenstvo Republike Hrvatske, Šampionat Srbije, Šampionat Bosne i Hercegovine i Međunarodno otvoreno Prvenstvo Slovenije.

Nagrada Hrvatske - kružna utrka

Vozači će upravljati automobilima 15 različitih svjetskih marki, bit će i legendarnih Yugića foto:M.Krpan)

U dva dana na automotodromu Grobnik održati će se 17 treninga i sedam bodovnih utrka.
Vozači će upravljati automobilima 15 različitih svjetskih marki. Što se marki automobila tiče prednjače Peugeot sa 15, Zastava 14, a tek potom Renault 9 i Honda sedam automobila. Među sudionicima je niz državnih i međunarodnih prvaka u različitim konkurencijama.
Prije prošlogodišnje „Nagrade Hrvatske“ posljednja službena auto utrka vožena je 8. rujna 2009. godine, bila je to tadašnja “Nagrada Hrvatske” – međunarodna utrka bodovana i za Prvenstvo Srednjeeuropske zone (CEZ-a) sa svega 40-tak sudionika iz četiri zemlje, a njome je zaključeno i tadašnje Prvenstvo Hrvatske.

Automobilisti su posljednjih godina rijetki gosti Grobnika. Stoga je ovaj vikend na automotodromu Grobnik mamac brojnim ljubiteljima automobilizma da ovog produženog blagdanskog vikenda pohode hrvatski oktanski hram. Gledatelji će u utrkama moći uživati uz simboličnu ulaznicu od svega 30 kuna.

PROGRAM
U petak 22.lipnja od 18 do 20 sati vozačima je omogućen fakultativni tehnički prijam i verifikacija, a glavni dio prijema sudionika odvijati će se u subotu 23. lipnja od 7,30 do 9,30 sati. Od 11 sati uslijediti će službeni treninzi što će potrajati do 17,10 sati. U 18 sati uslijediti će svečano otvaranje utrke, a potom odmah i prva bodovna utrka – zajednički za svoja državna prvenstva startaju vozači Hrvatske i BiH. Sat kasnije slijedi prva utrka Međunarodnog otvorenog prvenstva Slovenije. Nedjeljni program 24. lipnja počinje slobodnim treninzima (warm up) u 9 sati sve do 11 sati. U 12,15 sati starta prva utrka Kupa FIA ( grupa N9, slijedi utrka grupa A, SP, H i E1, potom druga slovenskog otvorenog prvenstva, te dvije utrke Šampionata Srbije.