Tri značajne međunarodne bodovne konkurencije u 18 utrka tijekom vikenda

 

           U riječkom Grand hotelu Bonavia predstavnici Moto kluba Kvarner i Automotodrom Grobnik d.o.o. novinarima su prezentirali niz zanimljivosti vezanih za predstojeću međunarodnu motociklističku utrku što se od 30.lipnja do 2.srpnja održava na Automotodromu Grobnik, a ujedno najavili niz događanja vezanih za predstojeća tri mjeseca.

-Ovog se vikenda na Grobiku očekuje više od 150 vozača iz 15-tak europskih zemalja čiji se nastupi boduju u nekoliko značajnih konkurencija, prije svega FIM Europe Vintage Championship, Prvenstvo Alpe Jadran (AAC) Vintage, oldtimera i sportskih klasa, te hrvatsko  prvenstvo oldtimera. Zbog izuzetno zgusnute satnice i bogatog programa u subotu i nedjelju izostat će dvije redovne AAC klase koje će biti u programu sredinom srpnja ali na austrijskom Red Bull ringu – kazao je Robert Žiković, direktor svih međunarodnih motociklističkih utrka na Grobniku.

 

Prvi je put susretu s novinarima u oktanskom ozračju prisustvovala nova načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić koja nije krila zadovoljstvo svime što se čini i planira sa i na Automotodromu Grobnik.

– Konferencija za novinare.
(s lijeva) Vladimir Vujnović, Igor Eškinja, Ivana Cvitan Polić, Ivica Čatoš i Robert Žiković
(snimio M.Krpan)

-Općina Čavle dugi je niz godina prisutna uz Automotodrom i sve projekte koji su planirani. Grobnička staza najznačajniji je objekt na području općine, zasigurno s najvećim potencijalom razvoja i budućnosti. Posebno je zadovoljstvo istaći objedinjavanje Automotodroma kao značajnog projekta Riječke urbane aglomeracije, osnovom čega olekujemo da će uz europske fondove kroz tri-četiri godine zaživjeti  uređenje glavne upravne zgrade s multimedijalnim, suvremenim izložbeno-muzejskim prostorom koji će svojim sadržajem biti posebno primamljivo brojnim gostima i sudionicima niza manifestacija što ih već sad, a ubuduće će i dalje ugošćivati jedina hrvatska staza priznata diljem svijeta. Svemu će zasigurno doprinijeti i predstojeća rekonstrukcija same staze koja bi krajem ljeta trebala osvanuti u novom ruhu – istakla je Cvitan-Polić.

Mjesec rujan umnogome će biti značajan za grobničku stazu. U vrijeme  utrke Prvenstva svijeta za motocikle s prikolicom i još jedne ovogodišnje Alpe Jadran planirana je i jedna svečanost. Tada će se održati čak 72.utrka AAC na Grobniku.

-Povodom 25 godina Alpe Adria (Jadran) kupa, odnosno već niz godina prvenstva, koje je „Utrkom prijateljstva“ 1992.godine začeto upravo na našoj stazi dodijelit će se priznanja nizu zaslužnih pojedinaca bez kojih kontinuitet četvrt stoljeća i više od 70 utrka ovog u europskim okvirima najznačajnijeg motociklističkog natjecanja ne bi ni bilo. Tog vikenda po 17.put ukupno ugostit ćemo i najbolje svjetke prikoličare, ove godine u posljednjoj i odlučujućoj petoj utrci Svjetskog prvenstva sidecar – kazao je vodeći hrvatski stručnjak i 27 godina član najviših sportskih tijela FIM-e, Svjetske motociklističke federacije  Igor Eškinja.

Moto klub Kvarner u kontinuitetu posebnu brigu posvećuje sigurnosnom aspektu staze osnovom koje se dobiva homologacija FIM-e za najznačajnije priredbe, ali isto tako i stručnom osposobljavanju sudaca i pratećeg osoblja bez kojeg je neizvediva ovako značajna priredba, a o čemu je novinare upoznao Ivica Čatoš, tajnik Moto kluba Kvarner.

Park vozača već će od četvrtka poprimati izgled košnice, a dva dana uoči službenih treninga i utrka mnogi će sudionici stazu koristiti za slobodne treninge. Kvalifikacijski treninzi počinju već u subotu 1.srpnja od 8 sati,a prva od devet subotnjih bodovnih utrka je u 14,05 sati. Program će potrajati do 19,20 sati. Nedjeljni je na rasporedu od 8 do 16,30 sati. Među sudionicima su i motociklisti matičnog MK Kvarner Renato Novosel i Marin Ivanov, ujedno čkanovi „Lutec racing teama“, a od kojih se očekuju pobjednička postolja. Cijena ulaznice je 30 kuna.