Pripreme za istinski oktanski spektakl ovog tjedna u Istri u završnoj su fazi. Odbrojavaju se sati do početka programom predviđenih aktivnosti za posade, novinare, organizatore, sve tehničke službe,… Poreč i središnja Istra domaćini su 44. Croatia rallya, slijedom okolnosti najstarijeg hrvatskog automobilističkog natjecanja, koje se sve glasnije spominje kao jedna od mogućih destinacija Svjetskog prvenstva u bliskoj budućnosti. Zasigurno je i to razlog broja posada koje su najavile nastup u Hrvatskoj, pa se na listi prijava našlo 15 automobila klase R5, poznatije kao WRC2. Ukupno 71 natjecatelj stiže iz 12 zemalja, od čega će se 32 boriti za bodove Europskog rally trofeja (FIA ERT). Direktor Rallya Goran Vujisić, u kratkoj pauzi između brojnih telefonskih razgovora, istakao je: -Mislim da će konkurencija biti izrazito velika i jaka. Dolazi prošlogodišnji pobjednik, Slovak Majerčik, dolazi vrlo talentirani Mađar Hadik, i tu su naravno naše hrvatske vedete Prodan, Šebalj i vrlo vjerojatno ovogodišnji prvak Hrvatske Mađar Krisztian Hideg.

Itinerer se proteže na dugih 435 kilometara, a borba sa sekundama odvijat će se na deset brzinskih ispita na što otpada 155 km. Start i cilj ove je godine parkiralištu u Partizanskoj ulici. -Držimo se naše tradicije, u četvrtak je otvorenje i ceremonijalni start navečer u Poreču, ovoga puta na znanom Gradskom parkiralištu pored tržnice, gdje će biti i servis, pa će biti bliže posadama. U petak u 12 sati vozi se shakedown, a na toj trasi se vozi i brzinski ispit super special stage, gdje će ljudi moći vidjet 15 R5 automobila tri puta u jednom prolazu, usudio bih se reći da je to u Hrvatskoj dosad nevideno – 90 prolaza R5 automobila u jednom danu što se može pogledati, a obzirom na cijenu tih automobila, rijetko se to vidi u Hrvata – dodao je Vujisić.

Vrijednost automobila klase R5 doseže i do milijun i pol kuna, ovisno o ugrađenim komponentama. No, ubrzo bi hrvatskim cestama mogli voziti i tri puta skuplji WRC automobili. Već ove godine Croatia rally bio je blizu statusa kandidata za ulazak u kalendar Svjetskog prvenstva. -Bilo je razgovora o tome da bi ove godine bili kandidat, ali nažalost to se nije ostvarilo. Iduće godine bi trebali biti kandidat za Svjetsko prvenstvo. Nakon što se odradi kandidatura za iduće godine, 2019. željno iščekujemo WRC ovdje. Naravno, za to je potrebna potpora Vlade, cijele države koja bi trebala stati iza nas. Preliminarni sastanci su odrađeni i mislim da je predsjednik organizacijskog odbora Daniel Šaškin odradio jako, jako veliku stvar ove godine. Naravno, svi željno isčekujemo WRC u Hrvatskoj“ – zaključio je Goran Vujisić. A do tada vrijedi odraditi još jedan zahtjevan i „sladak“ zadatak. Neka samo vrijeme posluži, svi će uživati. Natjecateljski dani su petak 29. i subota 30.rujna, a poziv dobrodošlice u Poreč i Istru upućuju vam organizatori, porečki Autoklub „D.T.“ i zagrebački „CRO Dakar Team“ uz tehničkog realizatora, još jedan zagrebački Autoklub „Delta Sport“.