WMX Slovenia

Hrvatske motocross princeze - Monica i Marina Banković (foto:K.Tadijić)

Mlade istarske vozačice motocrossa, sestre Marina i Monica Banković iz vodnjanskog kluba Calderiva,  nedavno su kao jedine predstavnice iz Hrvatske nastupile na utrci svjetskog prvenstva za žene u Orehovoj vasi blizu Maribora u Sloveniji. Na startnoj listi našlo se 37 vozačica iz cijelog svijeta, dok je na startnu rampu  u nedjelju izašlo njih 27. Njemica Stephanie Laier uvjerljivom pobjedom  nastavila je pobjednički niz u WMX prvenstvu svijeta. Druga je bila Talijanka Chiara Fontanesi  a treća Njemica  Larissa Papenmaier.

Zahtjevno natjecanje - svjetsko motocross prvenstvo za žene

Očekivano je slavila Njemica Stephanie Laier ispred Talijanke Chiare Fontanesi i svoje zemljakinje Larisse Papenmaier

Našim motocross damama rezultat nije bio primaran no uspješno su zahtjevnu utrku privele kraju. Mlađa Monica obje je vožnje završila  na 24. mjestu, dok se Marina plasirala na jedno mjesto iznad. U ukupnom poretku Monica je upisana na 26., a starija sestra na 27. mjesto.

Start utrke

Na startnoj rampi - Monica i Marina krajnje s desna

Monica Banković (MKK Calderiva)

– Kad se vozimo s muškarcima znamo da nismo na istoj razini, uvijek si mislimo: ”on je skočio taj skok jer je muško”, obzirom da oni vrlo često nemaju granica i straha. Odlučile smo stoga okušati se među ženama u najtežoj mogućoj konkurenciji, kako bismo uvidjele svoje mogućnosti i prikupile nova iskustva, što će nam  dati velik poticaj u daljnjem treniranju i napredovanju. Posljednja utrka svjetskog prvenstva održavala se u susjednoj Sloveniji, što nam je bilo doista blizu, stoga smo napravile jednokratnu licencu i upustile u pustolovinu, a ishodom smo vrlo zadovoljne kad uzmemo u obzir da, bar zasad, ne možemo pratiti svjetski motocross ritam u niti jednom pogledu, tvrdi Monica.

Inače, svjetsko prvenstvo za žene vozi se posljednjih desetak godina. Te se cure bave ovim sportom profesionalno,  imaju po dva motocikla, mehaničare, goleme šlepere , a treniraju nekoliko puta na dan. Jasno dakako da su za nas nedostižne, obzirom da je kod nas ovaj sport još uvijek na rekreativnoj razini. Usporedbe radi, prvakinja je na utrci imala tek nekoliko sekundi sporije vrijeme od našeg najboljeg vozača svih vremena  Nenada Šipeka.

 

Marina Banković (MKK Calderiva)

– Staza Radizel u Orehovoj vasi  bila je odlično pripremljena. Po mnogočemu je različita od naših trkališta na kojima smo mi naučene vozit , no ipak smo se snašle nakon zbilja bogatog  subotnjeg treninga.  Natjecati se sa ženama bilo nam je veliko zadovoljstvo i novo iskustvo koje će nam ostati u lijepom sjećanju, kazala nam je Marina Banković.