Do kraja sezone ostaju još četiri utrke, sljedeća je ovaj vikend u Rakovom potoku (foto: Goran Krošelj)

Iza nas su četiri utrke motocross prvenstva Hrvatske, a isto toliko ih je pred nama. Nakon Požege, Savskog Marofa, Pakraca i Zaboka podvukli smo crtu kako bi saznali tko je gdje na ljestvici najbržih letećih motociklista. Dakako, čim spomenemo motocross, moramo spomenuti i Nenada Šipeka, živuću MX legendu koji paralelno nastupa i na otvorenom prvenstvu Slovenije, ali i na europskim utrkama, gdje također postiže sjajne rezultate.

Nenad Šipek (MŠD Zabok)

Nenad Šipek (foto: Goran Krošelj)

Koliko je u HR dominantan 37-godišnji leteći Zagorac, svjedoči bodovna ljestvica s okruglih dvjesta upisanih bodova, što predstavlja 100-postotni učinak. Nebrojeno je puta Šipek pokazao premoć i interesantno je da još uvijek, unatoč velikom potencijalu domaćih mladih motocrossista, njemu naprosto nema konkurencije. Čvrsto drugo mjesto drži Danijel Božić (MCK KIA-Božić) koji je osvajao druga mjesta sve do Zaboka, kada se na to mjesto popeo njegov klupski kolega Marko Leljak, sa samo jednim nastupom u “MX openu” ove sezone. Igor Ermakora (MCK Popovača) također vrlo čvrsto drži treću poziciju, stoga je i za očekivati da će sljedeće utrke “kraljevske” motocross klase u Hrvatskoj završavati u ovom poretku.

Matej Jaroš (MK Požega Promet)

Matej Jaroš (foto: Goran Krošelj)

U tek nešto slabijoj klasi MX2, među 13 vozača najuvjerljiviji je Matej Jaroš (MK Požega Promet) koji je nakon domaće Požege nastavio s pobjedama, te nakon tek nešto slabijeg plasmana u Zaboku uspio prikupiti velika 192 boda i pobjeći marku Tumbriju (MCK Jaska) za 18 te Hrvoju Karasu (MK Karas team) za 22 boda.

Luka Križnik (MCK KIA-Božić)

Luka Križnik (foto: Goran Krošelj)

Među juniorima, u klasi MX85 najbrži je Luka Križnik (MCK KIA-Božić) sa sedam prvih i jednim drugim mjestom nakon osam vožnji (za one koji nisu dobro upoznati, svaka utrka se sastoji od dvije bodovne vožnje). Drugi je Matija Kelava (MCK 97) sa 157, a treći, sa svega 3 boda manje, drži se Martin Kaić (MCK Jaska), što najavljuje borbu ove dvojice mladića do kraja sezone, no kako se čini – tek za drugo mjesto.

Max Herendić (MCK Jaska)

Max Herendić (foto: maxherendic.com)

Max Herendić (MCK Jaska), talentirani zagrebački motocrossist ove godine je, nakon proceduralnih komplikacija, dobio zasluženu zlatnu kacigu za tri naslova prvaka, a ove sezone u klasi MX65 pokazuje svoju dominaciju prikupivši 197 bodova, 26 više od drugoplasiranog Nikole Hranića (MK Bedekovčina) te 33 više od trećeplasiranog Antonija Ivšića (MK Bedekovčina).

Mia Ribić (MCK TRP Marović)

Među najmanjima najbrža Mia Ribić (foto: Facebook/Mia Ribić)

Najmanja i slabo popunjena klasa je MX50. Ondje se natječu njamlađi juniori, ali iznimno borbeni i srčani, stoga osim budućnosti motocrossa, predstavljaju pravu atrakciju za publiku. U klasi od svega tri natjecatelja najbrojnije su dame: Mia Ribić (MCK TRP Marović) i Jelena Kundid (MCK Cetina), a društvo im pravi Kristijan Jakopec (MCK TRP Marović). Nažalost, zbog pravilnika koji da bi uzeo u obzir bodove, u klasi mora nastupiti najmanje 3 natjecatelja, ovom društvu u obzir se uzela samo utrka u Savskom Marofu, jedina na kojem se pojavila Jelena Kundid. Istu utrku najbrža je bila Mia Ribić, Kristijan Jakopec završio je drugi, a Jelena Kundid treća, pa je tako i formiran ukupni poredak.

Alen Mikulić (MKK Calderiva)

Alen Mikulić (foto: Krešimir Tadijić)

U “B-lizi Open”, tzv. rekreativnoj, u konkurenciji čak 32 vozača uvjerljivo vodi mladi istarski motociklist Alen Mikulić (MKK Calderiva) koji je u protekle četiri utrke gotovo apsolutnom dominacijom prikupio 197 bodova i drugoplasiranom Nikoli Jadanu (MŠD Zabok) bježi 43 boda, dok trećeplasiranom Dušku Bandi (MK Požega Promet) – čak 59. Nažalost, Mikulić je prije nekoliko dana, tijekom treninga, ozlijedio lijevu nogu i ostaje upitno hoće li uopće uspjeti nastupiti na narednim utrkama.

Paolo Bezuh (MCK Petrinja)

Paolo Bezuh (foto: Sanja Berend)

U klasi “B-250” uvjerljiv je Paolo Bezuh (MCK Petrinja) koji je sa 182 boda vodeći u konkurenciji 19 vozača. S 15 bodova manje u stopu ga prati Tomislav Hrdelja (MK Bedekovčina) stoga u sljedeće četiri utrke ostaje mogućnost preokreta, a u “igri” za naslov klase izgledan je i Marin Benić (MK Četiri rijeke) koji je čvrsto na trećem mjestu sa 151 prikupljenim bodom.

Monica Banković (MKK Calderiva)

Monica Banković (foto: Krešimir Tadijić)

Među ženama, jedine predstavnice “letećeg” oktanskog sporta su sestre Marina i Monica Banković (MKK Calderiva) te Danijela Janković (MCK TRP Marović). U Požegi je s lakoćom slavila Monica obzirom da je starija sestra Marina doživjela nezgodan pad. Unatoč osvojenim bodovima, niti one se poput najmlađih juniora, nisu bodovale za ukupan poredak zbog izostanka Danijele Janković. Bodove su prikupljale u Savskom Marofu i Zaboku, dok su Pakrac – pauzirale. Trenutno je vodeća Monica sa sedam bodova (194 bod.) prednosti ispred starije sestre i 27 ispred Danijele Janković.

Marina Banković (MKK Calderiva)

Marina Banković (foto: Krešimir Tadijić)

U novoosnovanoj klasi veterani, među “oldboysima” iz dobnog kluba 40+ uvjerljivo vodstvo drži Tihomir Hrdelja (MK Bedekovčina) bježeći drugoplasiranom Stevi Kovačeviću (MCK Petrinja) zasad velika ali ne i nedostižna 22 boda. Kovačević je pobijedio u prvoj vožnji prve utrke sezone u Požegi, no u svim ostalim je morao gledati Hrdelji u auspuh. Trećeplasirani vozač je Marijan Vurnek (MK Bedekovčina) koji je u posljednjoj utrci u Zaboku ubrzao i osvojio dvostruko drugo mjesto. Inače, u ovoj klasi nastupa deset vozača.

Tihomir Hrdelja (MK Bedekovčina)

Tihomir Hrdelja (foto: Goran Krošelj)

Sljedeća utrka u kalendaru je Rakov Potok, a vozi se ovaj vikend. Motocrossisti – sretno!