staza Draga

Vozači su priuštili gledateljima zanimljiva nadmetanja (foto: Josip Kučko)

Nakon nedavne odluke Hrvatskog motociklističkog saveza o isključenju Motocross kluba Jaska, inače jednog od najtrofejnijih klubova u Hrvatskoj, ali i bivšoj Jugoslaviji, o čemu ćemo vas detaljno izvijestiti nešto kasnije, njihovi vozači našli su se na tankom ledu pred start pete utrke sezone u Rakovom potoku. Nakon prilično žustrog sastanka Žirija, navodi se na službenim jaskanskim stranicama, dogovoreno je da isti ipak mogu nastupiti, no isključivo bez klupskog okrilja u verifikaciji.

Staza draga

Sa startne rampe (foto: Josip Kučko)

Ovi događaji pomalo su zasjenili sama motocross nadmetanja, što je više nego žalosno, no vozači, oni zbog kojih bi ovaj sport morao postojati, mnogobrojnu publiku uz atraktivnu stazu Draga nisu razočarali, a golem trud i domaćeg kluba TRP Marović nagrađen je uspješnom priredbom.

Staza Draga

Domaćin Jurica Marović ispred Mateja Jaroša (foto: Josip Kučko)

Dakako, u MX Openu očekivano je slavio Nenad Šipek s maksimalnim brojem bodova iz obje vožnje (pitamo se dali bi pomogla novčana nagrada za vozača koji će zagorskog „vanzemaljca“ bar jednom uspjeti preteći). Marko Leljak i Danijel Božić, isto tako očekivano, utrku su završili na drugom i trećem mjestu. Ljubimac domaće publike, sjajni motociklist Jurica Marović unatoč dobroj izvježbanosti na stazi nije mogao dalje od četvrtog mjesta, dok je pomalo neočekivano na petom mjestu okončao utrku izvrsni Istranin Andrea Paulić, vrativši tako, bar u jednoj utrci, Istru u TOP 5 poretka najjače klase, kao što je prošle godine to redovito činio Igor Fonović koji ove godine spava „zimski san“.

Staza Draga, motocross utrka Rakov potok (TRP Marović)

Sjajan nastup, ali tek drugo mjesto najjače klase - Marko Leljak (foto: Josip Kučko)

U klasi MX2 slavio je Marko Tumbri nakon „fighta“ s drugoplasiranim Hrvojem Karasom. Na treće mjesto plasirao se mladi Mihael Kelnarić, dok je na četvrtom mjestu završio vodeći u poretku Matej Jaroš, koji u prvoj vožnji je dvaput „ljubio pod“.

park vozača

Park vozača (foto: Josip Kučko)

Luka Križnik apsolutno je dominirao u MX 85 ispred Matije Kelave te Luke Crnkovića. Zlatna kaciga Max Herendić ponovo je bio superioran u juniorskoj MX 65 klasi, dok su mu leđa gledali redom Nikola Hranić, Antonio Ivšić i ostali. U najmanjoj ali ništa manje zanimljivoj klasi MX50 dominirala je djevojčica Mia Ribić pobijedivši nažalost jedinog konkurenta Kristijana Jakopca. Borba između njih bila bi još napetija da Kikiju nije zakazao motocikl dok je bio u vodstvu . Ovim putem pozivamo roditelje čiji najmlađi imaju afiniteta za motocross da se aktiviraju u klubovima i nastupaju u državnom prvenstvu, jer prava je šteta da bodovi najmlađih propadaju isključivo zbog nedostatka natjecatelja (da bi bodovi bili regularni u PH, mora na startu krenuti najmanje tri natjecatelja).

Staza Draga, motocross utrka Rakov potok (TRP Marović)

Borbena Istranka "namazala" domaćicu - Monica Banković (u sredini); (foto: Josip Kučko)

U također malobrojnoj klasi B-žene (iako iskreno ne znamo zašto se iste ne boduju u MX kategoriji), ovog su puta sve cure bile na okupu. Sve tri! Očekivalo se da će slaviti domaćica Danijela Janković, no račune joj je pomrsila leteća Vodnjanka Monica Banković koja ju je nakon sjajnih vožnji, naročito u drugoj utrci, smjestila na stepenicu postolja s brojem dva, ali pobjegla je i svojoj trećeplasiranoj sestri Marini, inače prošlogodišnjoj pobjednici kojoj ova godina baš i nije „sjela“. Marina nam je i otkrila razloge lošijeg plasmana, tvrdeći kako ju koče brojne obveze prema školi i upis na željeni fakultet, što joj oduzima vrijeme namijenjeno treningu.

Staza Draga, motocross utrka Rakov potok (TRP Marović)

Prvi u B-Open - Ivan Pavlečić (foto: Josip Kučko)

Kod B-liga rekreativaca, u Open klasi najbolji je bio Ivan Pavlečić, ispred Nikole Jadana i Ivana Radočaja. Nažalost, apsolutni favorit ove godine bio je mladi član vodnjanskog kluba Calderiva Alen Mikulić, koji je apsolutno dominirao sve četiri utrke, a potom, na jednom od treninga pao i slomio prste na lijevoj nozi, što će ga, sve je izvjesnije, udaljiti od naslova ove sezone. U klasi 250 slavio je Tomislav Hrdelja, ispred vodećeg u klasi Paola Bezuha i Marina Grosa. Tako je Hrdelja junior odnio pehar za prvo mjesto, a pridružio mu se i senior, tata Tihomir, koji je uvjerljivo i očekivano bio brži od Steve Kovačevića i Krešimira Besednika.

Staza Draga, motocross utrka Rakov potok (TRP Marović)

Pogled iz zraka na atraktivnu stazu Draga, dom kluba TRP Marović (foto: Josip Kučko)

Sljedeća utrka na rasporedu je 23. lipnja, a vozi se u Kozarevcu, jednoj od vozačima najzanimljivijih staza u hrvatskoj. Organizator je MK Karas team. Vozači i vozačice, sretno!