Traži se nasljednik Šipeka - uzbudljiv početak sezone u Savskom Marofu

Traži se nasljednik Šipeka – uzbudljiv početak sezone u Savskom Marofu

Ovog vikenda je održana prva utrka motocross prvenstva Hrvatske u Savskom Marofu. Lijepo vrijeme je konačno zasjalo nad stazom “Pepačev Breg” te su brojni gledatelji uživali u atraktivnim vožnjama. Uzbudljiv početak sezone je jamčila sama činjenica da je legenda hrvatskog motocrossa Nenad Šipek od ove godine u mirovini,pa se s uzbuđenjem očekivalo tko će ga zamjeniti…Marko Leljak ili možda čak novopridošlice i vječiti rivali iz MX2 Hrvoje Karas i Matej Jaroš,no na startnoj rampi bilo je još vozača…Gornji dio blatne staze je zadavao probleme nekim vozačima s blatom na treninzima, no postupno se sušila te je kasnije u drugim vožnjama došlo čak i do stvaranja prašine.

Neuhvatljiv u OPH - Klemen Gerčar

Neuhvatljiv u OPH – Klemen Gerčar

Natjecanje u organizaciji SMK Savski Marof bodovalo se za državno i otvoreno prvenstvo Hrvatske,no iako se nije se očekivao nastup vozača iz susjednih zemalja (jer su i oni sami imali nastup na današnji dan),nastupio je jedan jedini slovenski vozač Klemen Gerčar, koji je na koncu i pobijedio. Slovenac je apsolutno dominirao u obje vožnje,imao je prosječno čak po nekoliko sekundi brža vremena po krugu od prve trojice hrvatskih predstavnika.

Vječiti rivali - Hrvoje Karas i Marko Ljeljak

Vječiti rivali – Hrvoje Karas i Marko Ljeljak

Prva vožnja državnog prvenstva u klasi MX Open krenula je agresivno: Leljak dobro starta i drži vodeću poziciju do kraja.Za drugo mjesto se vodi borba između Mateja Jaroša i Hrvoja Karasa. Karas polako prema kraju utrke ostavlja Jaroša iza sebe te uzima drugo mjesto.Jaroš završava treći. U drugoj vožnji Leljak ponovo ima dobar start i drži vodeću poziciju. Iza njega je ponovo borba Karasa i Jaroša, no i ovog puta Karas uspijeva proći Jaroša i smanjiva zaostatak za Leljakom. Uskoro Karas prolazi te završava utrku kao pobjednik,Leljak drugi,a Jaroš ponovo treći. U ukupnom plasmanu Karas je uzeo ukupnu pobjedu s istim brojem bodova kao i Leljak (zahvaljujući boljoj drugoj vožnji). Otkad u klasi MX2 nema Hrvoja Karasa i Mateja Jaroša,pomalo se očekivalo da će na vrh klase doći Luka Križnik (koji je već prošle godine pokazivao da je sposoban voziti u samom vrhu klase), što je mladi vozač i dokazao u obje vožnje. Pridošlica u klasi i njegov nedavni kolega kolega iz 85cmm Matija Kelava zauzeo je obja druga mjesta dok je treći, također u obje vožnje završio Karlo Lešković.

Uvjerljiv u 85ccm - Luka Crnković

Uvjerljiv u 85ccm – Luka Crnković

Juniorske klase proživljavaju krizu – svake godine je sve manje vozača u klasama na kojima zapravo sport ostaje.Tako je u klasi 50ccm bilo prijavljeno svega 3 vozača,u klasi 65ccm 5,te u klasi 85ccm samo 4 vozača. Do 85ccm pobjedu je uvjerljivo odnio Luka Crnković i to u obje vožnje, iskusni Edin Halilović obje vožnje završava na drugom mjestu a dvostruko treći Lovro Drešar.

Dominacija od samog početka - Mia Ribić

Dominacija od samog početka – Mia Ribić

Do 65ccm očekivana je bila dominacija Nikole Hranića,prošlogodišnjeg prvaka,drugi ukupno završio je Hranićev vječit suparnik Mihael Golec,a treće mjesto ukupno zauzeo je Dominik Piskor. U klasi do 50ccm uvjerljivo je pobjedila prošlogodišnja prvakinja Mia Ribić i to u obje vožnje,drugi ukupno je završio Tomislav Vrbnjak, a treće mjesto ukupno pripalo je Tomislavu Kakši.

Sjajan nastup - Vedran Groš

Sjajan nastup – Vedran Groš

Nova lica mogla su se vidjeti i u klasi B-250. Vedran Groš uzima ukupnu pobjedu (inače je na zadnjoj utrci prošlogodišnjeg prvenstva pokazao da je brz i da može konkurirati u klasi,a ovime sve to i potvrdio).Marko Starić završava drugi ukupno,dok Matija Boltužić uzima ukupno 3. mjesto. U klasi B-450 ukupnu je pobjedu odnio povratnik u motocross Luka Brajdić (inače nekadašnji A ligaš). Na ukupno drugom mjestu je završio Ivica Bišćan (također prijašnji A ligaš), a treće iskusnom Igoru Drešaru.

Iz MX Open u Veterane - Danko Braim

Iz MX Open u Veterane – Danko Braim

U klasu veterana ušao je Danko Braim, koji je nastupio paralelno i u MX Openu. Bilo je jasno da će Braim odnijeti ukupnu pobjedu. Drugo mjesto zauzima Mario Klanjčić, a treće Stevo Kovačević. Zanimljivo, prošlogodišnji prvak ove klase Dominic Tešić završio je četvrti i to vozeći obje utrke na enduro motociklu.