Martin Vugrinec, Dario Horvat, Denis Petric i Zoran Salopek zabilježili do sada na Grobniku neviđeni rezultat – dvostruke pobjede u dva dana utrka

 

 Automotodrom Grobnik je očito zaslužio ovakvo finale na asfaltu starom tek koji mjesec manje od 39 godina. Naime, među 127 vozača iz 14 europskih zemalja u čak četiri različite konkurencije, od državnog do europskog prvenstva, sve u okviru međunarodne motociklističke utrke u organizaciji Moto kluba Kvarner i Automotodroma Grobnik d.o.o., Lijepa naša intonirana je gotovo nebrojeno puta. Grobnik to još nije zabilježio. Nedjeljni, drugi dan programa bila je svojevrsna repriza svega onoga što se dan ranije zbivalo u osam bodovnih utrka različitih konkurencija. Bila je to repriza na postoljima, ali zasigurno ne i tijekom utrka, koje su očito zbog znatno više stupnjeva topline u zraku, ali i na asfaltu, bile za nijansu sporije od subotnjih. Tek u jednoj ostvareno je bolje prosječno vrijeme od subotnjeg.

Vrijedi spomenuti hrvatske junake čija će imena ostati upisana zlatnim slovima: mladi i vrsni Novomarofčanin Martin Vugrinec, iskusni Zagrepčanin Dario Horvat, Križevčanin Denis Petric, te dugokosi, pomalo prosjedi, ali lavljeg srca Karlovčanin Zoran Salopek koji je u samo sva dana ostvario čak četiri pobjede, od kojih su dvije bile u „domaćoj“ oldtimer konkurenciji. Svaki od njih brani boje svog kluba, svog tima, ali osjetili su draž popeti se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

U klasi SuperMoto Prvenstva Alpe Jadran (AAC), koje je na grobničkoj stazi u ovih 25 godina od njegova nastanka održano u 71.izdanju Martin Vugrinec startao je „ko iz topa“. Već u prvim krugovima stekao zavidnu prednost na „Kawasakiju Zx6r“ koja se do kraja lagano „topila“ ali zastala nakon 14 krugova sa 16,560 sekundi ispred Talijana s hrvatskom licencom križevačkog kluba Luke Tomamasinija koji je „jahao“ „Triumph Daytona“. Vugrinec je ciljem prošao uspravljen uzdignutih ruku. Da sve bude u stilu prethodnog dana za treće se mjesto pobrinuo Čeh Jiri Brož (Suter MMX2) posebno sretan jer mu je za vratom puhao Poljak Szkopek uz zaostatak skromnih 89 tisućinki sekunde.

Utrka klase SuperStock 1000, najjačih strojeva dana, u AAC prvenstvu bila je izuzetno zanimljiva. Dario Horvat siguran je svojim Kawasakijem ZX 10R ušao u utrku, zasjeo na čelnu poziciju ne ispuštajući je čitavih 15 krugova. No, od sredine utrke njegova se prednost lagano smanjivala za što je posebno zaslužan Čeh Michal Prašek (BMW S 1000RR S) koji je u tom bijegu sa četvrte na drugu poziciju ostvario i najbolje vrijeme dana 1:31,038 minuta uz prosjek 164,819 km/sat. To je svojom do tada drugom pozicijom „platio“ naš Renato Novosel (Yamaha R1), član domicilnog MK Kvarner i Lutec Racing Teama, zadržavši ipak poziciju najbolje trojice – onu najnižu, ali zahvalnu.

U istu utrku , s minimalnim razmakom startnih pozicija i vremenskim odmakom kretali su sudionici dviju klasa. U premijernom nastupu nove klase formalno europskog prvenstva FIM Europe StockSport 300 Poljak Daniel Blin (Yamaha YZF R3) polučio je drugu pobjedu u dva dana. Naše boje izvrsno je obranio u klasi 125 SP AAC Denis Petric na Aprilii SP 125 pobijedivši ispred Srbina Djordja Rakića i Doriana Velića iz MK Oroslavje.

Prilikom starta povijesnih motocikala u konkurenciji FIM Europe Vintage poseban je bio osjećaj mirisa benzina iz motora davnih godina, a jedini je s boljim vremenom u utrci od prethodnog dana (1:46,315 minuta uz prosjek 141,135 km/sat) bio pobjednik Britanac Richard Peers-Jones na Yamahi, slaveći tako dvostruki grobnički trijumf.

U skupni slabijih klasa AAC prvenstva Oldtimera posebno zanimljivo bio je nastup povijesnih Tomos motocikala klase 50, a zadovoljan pobjedom put Srbije se vraća Karolj Kenjereš.

U skupini Classic Alpe Jadran Prvenstva neprikosnovena nova pobjeda, odnedavno Kvarnerovca, Zorana Salopeka, ujedno pobjednika klase Legend na Ducatiju. Najbližeg konkurenta za sobom je ostavio čitavih 34 sekunde a bio je to još jedan vozač MK Kvarner Zdeslav Dumbović na Suzukiju koji utjehu pronalazi pobjedom klase „Open special“.

Prvenstvo Hrvatske za oldtimere okupilo je gotovo polovicu svih sudionika. U manjim klasama na Yamahi je pobjednički krud odvezao Andrej Pristov,član MK Classic Racing, ujedno s najboljim vremenom utrke 1:58,260 minuta, da bi završnu riječ još jednom pobjedom imao Zoran Salopek.

Ciljem je prošao pola minute ispred Dumbovića pobijedivši tako u okviru PH oldtimera jačih klasa. Ova će pobjeda zasigurno biti upisana zlatnim slovima grobničke staze kao posljednja u službenim prvenstvenim mađunarodnim manifestacijama održanim na starom asfaltu „grobničke ljepotice“.

I dok se čeka početak radova na rekonstrukciji, uz prethodni odabir izvođača, što je predviđeno kroz desetak dana, otvorila se mogućnost još jednog vikenda za rekreativne nastupe stalnih korisnika i partnera Grobnika slijedećeg vikenda. A poslije toga – ništa više neće biti isto. Službeno se „vidimo“ na novom asfaltu i prvoj službenoj, i ove sezone najvećoj motociklističkoj utrci Grand prix Sidecar i 72.Prvenstvu Alpe Jadran (AAC) uz obilježavanje 25.godišnjice najvećeg i najstarijeg kontinentalnog moto kupa u okviru FIM-e. Datum 8.,9. i 10.rujna.