Novom, sedmom pobjedom sezone, dan uoči završne utrke na Grobniku potvrdili ovogodišnji naslov svjetskih prvaka, pobjede naših Petrica,Vugrineca i Ivanova u AAC

Britanski tim, braća Ben i Thomas Birchall pobijedili su u subotnjoj utrci GP SC i osigurali svjetski tron. Prva bodovna utrka, ona kraća „sprint race“ bila je odlučujuća u ovogodišnjem Prvenstvu svijeta motocikala s prikolicom, što se ovog vikenda, kao završna sezone pod nazivom «FIM Sidecar World Championship & Alpe Adria RR Championship» održava na Automotodromu Grobnik u organizaciji Motokluba „Kvarner“ i „Automotodroma Grobnik“ d.o.o. Na ovoj najznačajnijoj motociklističkoj priredbi na Grobniku sudjeluje 118 vozača iz 13 zemalja svijeta, a uz prikoličare bodove vrijedno sakupljaju vozači u okviru 72.utrke Prvenstva Alpe Adria i Prvenstva Hrvatske.

Dvodnevni treninzi koje su izuzetno dobro odradili braća Ben i Tom Birchall na „LCR Yamaha“, već su naznačili da neće dozvoliti iznenađenja. Uz dosadašnjih šest pobjeda širom Europe dodali su novu, sedmu, koja im je zagarantirala novi naslov prvaka svijeta. U konkurenciji 12 timova poveli su od samog starta, a superiornost potvrdili i u drugom krugu popravivši svoj prošlogodišnji rekord u ovoj, sada jedinoj klasi prikolica do 600 ccm. Vozili su 1:34,702 minuta prosječnom brzinom 158,442 km/sat što više od sekunde brže nego li prošlogodišnjeg lipnja. Ciljem su prošli s 10,375 sekundi prednosti ispred drugoplasiranih. Iza njihovih leđa odvijala se borba za drugu poziciju u kojoj je iskusni finski tandem Pekka Päivärinta i Kirsi Kainulainen na „LCR Honda“ u sedmom od deset krugova morao popustiti napadima mladića iz Velike Britanije Johnu Holdenu i Marku Wilkesu (LCR Honda). Finci trećim mjestom nisu ugrozili svoju poziciju viceprvaka svijeta, već samo oslabili ovogodišnji niz šest drugih mjesta. Britanci pak, s prvi put ove sezone drugom pozicijom i važnih 20 bodova, prestigli su konkurente Nizozemce Bennie Streuera i Kevina Rousseau (LCR Honda) za zaključnu treću poziciju svjetskog prvenstva. Od jučerašnjih jedan uoči nedjeljne utrke, sad je razlika u korist Britanaca osam bodova. Slovenac Janez Remše s kopilotom Robbie Shorterom (Novi Zeland) osvojio je osmu poziciju.

Slijedi novi ogled u nedjeljnoj duljoj (18 krugova) „gold race“ koja starta u 13,25 sati, a nakon koje će tri najbolja svjetska tima prikoličara dobiti zaslužene FIM medalje.

Päivärinta-Kainulainen (snimio M.Krpan)

TRI HRVATSKE POBJEDE

U utrkama Prvenstva Alpe Adria, koje su ovog vikenda objedinjene u 72. „epizodu“ na grobničkoj stazi u 25 godina, bilo je očekivanog slavlja hrvatskih motociklista. Tri se puta čula „Lijepa naša“ u čast pobjeda trojice asova koji u svojim klasama nisu dozvolili iznenađenja.

Prvo je Denis Petric iz Motokluba Križevci na motociklu „Aprilia SP 125“ pobijedio u klasi 125 Sport Production nadmašivši za svega 1,996 sekundi svog klupskog kolegu Mirka Zidarića. A da postolje bude „hrvatsko“ u cijelosti i obojano zastavama križevačkog kluba pobrinuo se Mislav Perkušić čiji je zaostatak za pobjednikom bio tek 2,015 sekundi.

Druga je pobjeda također bila očekivana. U klasi SuperStock 600 od starta do cilja lidersku poziciju držao je mladi as u usponu Martin Vugrinec, član Športskog kluba „1.HMK Zagreb“ koji je na „Kawasakiju ZX6R“ pobjedonosno ciljem prošao punih 11,623 sekunde ispred Austrijanca Philipa Steinmayra (Yamaha YZF R6). Vugrinec je imao i najbrži krug utrke vozeći 1:32,275 minuta prosjekom 162,610 km/sat. Treće mjesto pripalo je našem Vedranu Močibobu (1.HMK Zagreb, Kawasaki YZF R6).

Još jednom pobjedom ugodno je iznenadio Zadranin Marin Ivanov , član Lutec Racing Teama (Kawasaki ZX6R) u klasi SSP/Moto 2. On je u zajedničkoj utrci ove dvije klase drugi prošao ciljem iza Vugrineca.

U dvije najjače klase slavili su češki motociklisti, Michal Prašek (BMW S 1000 RRS1) u SuperStock 1000, a Karel Hanika na identičnoj marki motora u klasi Superbike. Na trećem mjestu pobjedničkog postolja klase SST 1000 našao se Renato Novosel, još jedan član Lutec Racing Teama, odnosno MK Kvarner.

Nedjeljni program drugog natjecateljskog dana počinje slobodnim treninzima (warm up) u 8,15 sati, a bodovne utrke kreću od 10,25 sati. Uoči nastupa prikoličara u 12,45 upriličit će se svečano otvorenje na kojem se očekuje ministar turizma RH Gari Capelli, a program će potrajati do 16,45.