Sidecar Grobnik 2011

Svjetski prvaci dominirali na Grobniku - Finac Pekka Päivarinta i Švicarac Adolf Hänni

Finac Pekka Päivarinta i njegov kopilot Švicarac Adolf Hänni, prošlogodišnji svjetski prvaci, pobjednici su prve “sprint” bodovne utrke Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom što se ovog vikenda pod nazivom “FIM sidecar World Championship 2011.” održava na automotodromu “Grobnik” u organizaciji Motokluba “Kvarner” i  “Automotodroma Grobnik d.o.o. ”

Finac je u utrku dugu deset krugova krenuo sa druge startne pozicije obzirom na gotrovo sekundu slav+bije vrijeme sa treninga od prvaka svijeta 2009. bratskog tima Bena i Thomasa Birchala iz Velike Britanije. Očekivano u borbi za pobjedu od prvih sekundi bio je i trostruki svjetski prvak Britanac Tim reeves koji vozi sa Francuzom Gregoryem Cluzeom.

Braća Birchall (snimio M.Krpan)

Braća Birchall (snimio M.Krpan)

Poveli su Birtchali koji voze na motociklu LCR Yamaha, drugi krug prepustili Fincu koji upravlja LCR Suzukiem, a sigurnu je treću poziciju držao Reeves na LCR Hondi. U četvrtom krugu čelnu poziciju preuzima Päivarinta i usprkos gotovo bliskim susretima sa Birchalima zadržava vodeću poziciju i poslije 41 km prvi prolazi ciljem uz prednost od 409 tisućinki sekunde. U istoj sekundi ali 734 tisućinke sporiji do postolja stiže i Tim Reeves.

Sredinom utrke dobro su se držali i Slovenci Milan Špendal koji nastupa sa Britancem Peterom Hillom i Janez Remše sa Britancem Paulom Knaptonom, ali pri kraju posustaju, Špendal ipak na kraju ciljem u konkurenciji deset sudjelujućih posada prolazi sedmi, a Remše se u posljednjem krugu ukopao u pijesak zagrebačkog zavoja i ostao bez bodova.

Uoči nedjeljne zlatne “gold” utrke koja se vozi u 20 krugova Pekka Päivarinta vodi sa 70 bodova ispred njemačkog tima Kurt Hock-Enrico Becker (46 bodova) te trećih Reevesa i Cluzea koji su sakupili 44 boda. Nedjeljna utrka starta u 12,45 minuta.

Inače, natjecanje se odvija pod počasnim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. Ive Josipovića, a riječ je o  drugoj ovosezonskoj Grand prix utrci poslije Njemačke.