Mislav Mikulec (Foto:Uroš Modlić)

Mislav Mikulec (Foto:Uroš Modlic)

Mislav ima 16 godina i član je Akk Sveta Nedjelja. Na netom završenom rally Poreču sa bratom je nastupio na svojoj prvoj službenoj utrkci kao junior te ostvario zapažen rezultat. Atraktivnim i brzim prolascima svjedočili smo i prošle godine na Santa Domenici te na brdskoj utrci na Sljemenu. Po onome što smo do sada vidjeli, s pravom ga možemo nazvati mladom nadom domaće rally  scene. Popričali smo na kratko s njime

Kako i kada je pocela tvoja automobilistička priča?

Ljubav prema rallyu počela je od malih nogu kada sam s tatom pohađao većinu rally utrka. Karting sam počeo voziti već sa 7 godina, a s utrkama smo krenuli 2007. godine. 2008. godine postajemo Viceprvaci Hrvatske u klasi Comer 60. 2009. i 2010. vozimo klasu Rotax 125 Junior i osvajamo 3. mjesto u ukupnom poretku Prvenstva Hrvatske. 2011. godine postajemo Prvaci Sportstil cupa ( vozači iz Slovenije, Hrvatske, Austrije…) i odlazimo na Svjetsko Prvenstvo u Dubai-u kao jedini predstavnici Hrvatske.

Gledali smo te prošle godine na santa domenici i ove na brdu na sljemenu, no kakvi su dojmovi nakon prve službene utrke?

Dojmovi su odlični, jako smo  zadovoljni smo i vožnjom i autom te pratećom ekipom Autosport Jazon-a . U subotu smo na shakedownu prvi puta probali auto ali je pala kiša što nam je bio veliki problem jer nemamo sa Škodom ni kilometra po suhom, a kamoli po kiši. Krenuli smo smo na sigurno i kako sam se polako upoznavao sa autom tako smo i dizali tempo.
Drugi dan na BI Žonti su bili vrlo zahtjevni i teški ail nakraju smo na tom brzincu išli najbolje i napravili dobar rezultat. Onda su poceli problemi zbog manjka vremena između jednog brzinca do drugog , satnica je stisnuta, a suvozač i ja se moramo mjenjati prije i poslije brzinca što nam uzima gotovo 10 minuta etape. Kanfanar je bio vrlo sklizak i cilj je bio samo završiti brzinac. Flenge smo odvezli odlično, imali smo veliku podršku publike no napravili smo grešku u prvom laufu i odvezli krug više što nas je u konačnici koštalo boljeg rezultata. Sve u svemu rally je bio zahtjevan, od 40 prijavljenih završilo je nešto više od 20 auta, cilj nam je bio samo završiti utrku.

Brat marko ti je suvozač, kako se slažete? Kako ste se pripremali za natjecanje?

Brat mi je od početka bio velika podrška u kartingu (najviše kao mehaničar). Slažemo se odlično sve dok na Flengima ne odvezemo 4 kruga umjesto 3  hahah. Najviše smo se posvetili popisivanju staze odnosno pisanju radara. Naime popisivanje nam je malo nespretno zbog toga što nemam vozačku dozvolu pa na popisivanju vozi tata dok ja sve pratim sa zadnjeg sjedala.

mislav_eventsinphoto (1)

Na hrvatskoj rally sceni mladih vozača gotovo da i nema, što misliš koji je razlog tome?

Mislim da više faktora utječe na to.  Prvenstveno financije pošto je rally vrlo skup. Problem je i nedostatak zatvorenih cesta odnosno adekvatnog mjesta za treninge te nedostatak rally škola.  Isto tako mislim da roditelji nisu dovoljno educirani o autosportu i imaju veliki strah, a o manjku medijskog praćenja autosporta ne treba govoriti.

Koji su planovi u narednim sezonama?

Mislimo nastaviti sa rally utrkama. Ako uspijemo zatvoriti financijsku konstrukciju, u planu je sljedeću sezonu odvesti sve utrke Prvenstva Hrvatske sa Škodom Fabiom  (Autosport Jazon)

Za kraj…

Želio bih se zahvaliti svim svojim sponzorima MOTORDIHT I PETRONI, najboljem klubu na svijetu AKK SVETA NEDELJA, timu AUTOSPORT JAZON, mami i tati na moralnoj podršci i svim navijačima koji nas bodre pokraj staze!

Vidimo se na 4. Rally Show-u Santa Domenica za tjedan dana. Dođite i navijajte za nas!

Lp, Mislav i Marko Mikulec

mikulec_santa_domenica (1)