Hrvatski auto i karting savez, skromno i prigodno, na izbornoj skupštini za novi četverogodišnji mandatni period, obilježio je 20.godišnjicu uspješnog samostalnog djelovanja.

Od samostalnosti Republike Hrvatske, nakon mirnog osamostaljenja oktanskog sporta 1992.godine prvo je osnovan Hrvatski auto moto športski savez slijedećih pet godina objadinjujući motociklistički, te auto i karting sport pod jednom kapom. Po ugledu na svjetske asocijacije FIM i FIA, 1997.godine formiraju se dva samostalna nacionalna saveza – Hrvatski motociklistički savez i Hrvatski auto i karting savez.

Okupljanje zastupnika danas više od 60 članica – klubova i županijskih saveza s područja cijele Hrvatske na redovnoj godišnjoj, ali i izbornoj skupštini iskorišten je za svečanu dodjelu posebnih priznanja za suradnike u kontinuitetu punih 20 godina. Pet pojedinačnih priznanja zaslužili su Branko Jordanić,prvi predsjednik i sada doživotni počasni predsjednik HAKS-a, te Tanja Petković gregurek, Darko Krpan, Miroslav Krpan i Nevena Skočić za 20-godišnji kontinuirani rad u tijelima HAKS-a kroz iste zadaće i funkcije, dok se za izuzetnu suradnju priznanjem zahvalilo Hrvatskom olimpijskom odboru i Hrvatskom motociklističkom savezu. Kontinuitet 20 godišnjeg članstva u HAKS-u priznanjem je zaslužilo 17 klubova: AKK Zanatlija Zagreb, AK Split Motorsport, AK Ina delta Zagreb, AK Ina Millennium Rijeka, AK Dubrovnik racing, AK Pula-Rovinj, AK Rijeka, AMK Dugo Selo, AK Oneum Omiš, AK Opatija, AK Siget Zagreb, KK GB Zagreb, KK Koprivnica, Splitski autoklub, Zagrebački automobilistički savez, Belson Nostalgija Zagreb i Auto karting savez Istre

Posebna priznanja HAKS-a za 20 godina u pravim rukama

Posebna priznanja HAKS-a za 20 godina u pravim rukama

.

NOVI PLANOVI ZA PREDSTOJEĆI CIKLUS

Na redovnoj izbornoj skupštini Hrvatskog auto i karting saveza za predsjednika je ponovo za mandat od 2017.-2021.godine izabran Matko Bolanča koji je i proteklih godina obnašao ovu dužnost. Skupština je u demokratskom ozračju pored predsjednika izabrala i ostale članove najviših tijela. Izabrani su novi predsjednici stručnih odbora – Dragan Serden (autosport) i Ivan Pokos (karting), te stručni suradnici odbora Miroslav Krpan (autosport) i Hrvoje Cvitanović (karting), koji su svi po funkcijama i članovi Upravnog odbora HAKS-a. Uz njih i predsjednika Bolanču u tom će tijelu ubuduće raditi i: Leo Andreis, Silvio Bajde, Elvis Bolanča, Domagoj Kamenski, Nikola Knežić, Vlado Leko, Goran Popović Tomislav Sajko, Nenad Suvačarov, Srećko Šimunović, Davorin Štetner i Davor Tremac. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Dubravko Marković, Ante Baumgartner i Valmer Brenko.

Na konstutuirajućoj sjednici Upravnog odbora za zamjenike predsjednika HAKS-a izabrani su Domagoj Kamenski i Srećko Šimunović, te za novi četverogodišnji mandat glavnog tajnika potvrđen Zrinko Gregurek.

Odbor za auto sportove slijedeće će četiri godine djelovati u sastavu: Dragan Serden,predsjednik, Miroslav Krpan, zamjenik predsjednika, sportski direktori disciplina Dubravko Čikor (krug),Sanjin Paro (brdo), Slaven Dedić (rally), Vladimir Zadravec (tehničke discipline), Maja Plavčak (kronometar), predsjednici komisija Boris Gorup (tehnička) i Gabrijela Jerman (suci i volonteri), dok će povjerenik za sigurnost biti Goran Vujisić. Odbor će naknadno biti dopunjen sportskim direktorom za autocross, te koordinatorima formule driver i utrka ubrzanja.

Na čelu Odbora za karting je Ivan Pokos, zamjenik mu je Danijel Zelenko, a članovi s pravom glasa Hrvoje Cvitanović, Božidar Budiselić i Vladimir Matković, Mario Moslavac (sportski direktor), predsjednici komisija Marko Pavić (tehnička) i Dinko Horvatić (suci i volonteri), te Darko Kozarac, povjerenik za karting školu. U OKS-u će bez prava glasa sudjelovati i stalni suradnici Hrvoje Škugor (karting slalom), Suzana Pokos (maloljetni vozači), Saša Fišter (punoljetni vozači),Nevena Skočić (organizatori) i Miroslav Krpan (savjetnik).

Disciplinski sudac za auto i karting sportove i nadalje je Darko Krpan, a na čelu Zdravstvene komisije je Dr.Mirko Grgurev, u čijem su sastavu sve redom priznati liječnici Damir Baumgartner, Mario Ćuk, Marin Marinović, Neven Varljen i Elvis Černeka.

Gregurek i Bolanča (snimio M.Krpan)

Gregurek i Bolanča (snimio M.Krpan)

HAKS je s pet predstavnika zastupljen i u međunarodnim FIA tijelima: Zrinko Gregurek član je FIA WMSC-a i predsjednik CEZ-a, Sanjin Paro član FIA komisije za brdske utrke, Slaven Dedić, član FIA Off road komisije, Srećko Šimunović, član FIA Historic komisije i Mario Moslavac delegat za karting CEZ-a.

Pred novim, osvježenim rukovodstvom oktanske asocijacije na četiri kotača niz je zadataka i obveza proizašlih kao kontinuitet dosadašnjeg uspješnog rada, nastavka jačanja uloge regionalnog lidera u okviru FIA Svjetske automobilističke federacije. Pred nama je i nova sezona koja će prema kalendarima objediniti više od 50 natjecanja u devet automobilističkih disciplina i karting sportu.