Mario Barović je, dan nakon nastupa na kružnoj utrci u Sloveniji, pobijedio u kronometru na domaćoj stazi, Nenadu Damariji dva druga mjesta u dva dana u dvije discipline, izostali brojni standardni sudionici krono vožnji

 

               U dva dana improvizirana staza Industrijske zone Banići nadomak Slanog primila je sudionike dvije automobilističke discipline Prvenstva Republike Hrvatske, ujedno bodovane i za Prvenstvo Regije Jug HAKS-a. Nakon autoslaloma, u kronometar vožnjama nastupilo je 30 vozačica i vozača iz 13 klubova, među kojima je bilo tek 12 izvan područja Dalmacije i krajnjeg juga Hrvatske. Izostali su na žalost brojni dosad standardni sudionici ove discipline, što su iskoristili domaćini.

Mario Barović, vozač Autokluba Župa Dubrovačka pobjedom u vrhunski pripremljenom, samo naizgled „fićeku“ (Z 750 1.0),  nije iznenadio, već potvrdio vrhunske vozačke sposobnosti. Dan ranije Barović je bio sudionik prve bodovne utrke u vikendu kružnih auto utrka koje su i za bodove PH održavane u Sloveniji, na poligonu Gaj nedaleko Cerklja ob Krki. Nakon puta od gotovo tisuću kilometara, odvezao je na domaćoj stazi tri ujednačene vožnje, a put do pobjede donekle mu je olakšalo odustajanje favorita i državnog prvaka Zagrepčanina Vjekoslava Čička (AK Buzet Autosport) kojeg je tehnički kvar i udaranje prerađenim Cinquecentom 500 u gume jedne od usporavajućih šikana tijekom treće vožnje, udaljilo od moguće pobjede. Do tog je trenutka bio u laganoj prednosti uz najbolju vožnju dana vremenom 2:17,262 minuta.

Maro Barović:  Trka na domaćem terenu se ne smije propustiti tako da sam žurio sa natjecanja u Sloveniji. Žao mi je što nisam mogao nastupiti i na autoslalomu. Konkurencija je bila prava svi su popravljali vremena te mogu reći da sam imao sreće da se sve poklopilo da uzmem generalku. Nije to bio nimalo lagan posao, najdraže mi je što sam i zaradio večeru (Oklada je bila sa Denijem Kmetovićem za pobjedu u Banićima.) i naravno da sam Nenu vratio za prošlu godinu a još je veći gušt što sam ga pobjedio sa njegovim prošlogodišnjim “pobjedničkim” rukavicama koje mi je posudio jer sam u žurbi zaboravio opremu. . Žao mi je Čička ali to su trke nikad se ne zna kad si prvi a kad si zadnji, to i jest draž utrkivanja.

Najbrži u Banićima – 1.Barović , 2.Damarija, 3.Kmetović

Barović je izravne konkurente imao u još dvojici vozača koji su na kraju s njim podijelili pobjedničko postolje. Puljanin Nenad Damarija (AK Pula-Rovinj) u dva je dana svojim Autobianchiem A112 osvojio dva druga mjesta ukupnog poretka. U kronometru je za pobjednikom zaostao sitnih 4,060 sekundi, dok je treće mjesto pripalo još jednom članu AK Župa Dubrovačka Deniju Kmetoviću (Yugo 1.6) uz nepunih deset sekundi sporije vrijeme u tri bodovne vožnje od pobjednika.

Nenad Damarija: Iskreno nadao sam se plasmanu na postolje generalke ali sam isto tako znao da neće biti jednostavno. Čička nisam ni računao jer je obzirom na konfiguraciju i dužinu staze (vozila se svaka vožnja 3 km) jednostavno bio premoćan za ostale. Kad su krenule vožnje vidjelo se da mu se eventualno Barović može približiti dok je borba za treću stepenicu opet pala na mene i domaćeg miljenika publike Denija Kmetovića. Deni se iz vožnje u vožnju jako ubrzavao tako da je napetost bila do posljednjeg metra staze a na kraju je štoperica presudila u moju korist. Žao mi je Čička jer je odustajanje u zadnjoj vožnji najgore što ti se može dogoditi i svi koji smo to probali nebi nikom poželjeli. Čestitao bi Deniju na odličnoj borbi a Barovića smo ionako pustili jer se nije naspavao pa nam ga je bilo žao 🙂 

Nenad Damarija/AK Pula-Rovinj

Drugu pobjedu u dva dana, u konkurenciji vozačica polučila je višestruka državna prvakinja Iva Damarija (AK Pula-Rovinj), što je isto pošlo za „nogom“ i najboljem junioru Aleksu Veselinoviću (Citroen Saxo) iz Autokluba Opatija. Pobjednik konkurencije veterana bio je Goran Crnković (AK RI autosport). S tri pobjede u klasama, uz Barovića još su Deni Kmetović i Ivan Tomičić doveli svoj Autoklub Župa Dubrovačka na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja ispred ekipa AK Trogir i AK Pula-Rovinj.

Deni Kmetović/AK Župa Dubrovačka

 

U bodovanju za Prvenstvo Regije Jug HAKS-a još jedan trijumf Marija Barovića ispred Denija Kmetovića i  Trogiranina Božidara Matijaša (Z 750 1.25). Ekipno su slavili Župljani.

Kroz mjesec dana kronometristi će se vratiti na posljednje četvrto natjecanje sezone na krajnji jug Hrvatske, ali će u međuvremenu odraditi još jedno natjecanje na Automotodromu Grobnik 15.listopada u organizaciji Autokluba RI autosport.