U organizaciji Autokluba Opatija motorsport, u prestižnom opatijskom restaurantu „Molo“ najavljen je nastup trofejne rally posade Viliam Prodan-Zoran Raštegorac uoči otvorenja ovogodišnje domaće automobilističke sezone. Pažnju brojnih medija privukla je i prva hrvatska ovogodišnja promocija novog, izuzetno prestižnog automobila na hrvatskim prostorima kojim će ovaj buzetsko-zagrebački tandem ove godine u borbu za sam vrh hrvatskog prvenstva.

unnamed (2)

– Poslije nekoliko sezona inozemnih nastupa u okviru slovenskog i talijanskog prvenstva, te prestižnog Mitropa Cupa, dobrih rezultata, a tek uz povremene domaće nastupe i naslova pobjednika u PH, vraćamo se u hrvatsko prvenstvo u cjelosti posvećeni samo jednom cilju – napadu na sam vrh, titulu državnih prvaka. Znamo da to nije lak zadatak pored 11-erostrukog državnog prvaka Juraja Šebalja, ali uzdamo se u svoja znanja, izvrstan tim koji nas prati, vrhunski klub i prestižan automobil – riječi su Viliama Prodana na otvorenju susreta s novinarima.

U istom je prostoru početkom studenog prošle godine, uoči zaključenja sezone ova posada predstavila nastup u Ford Fiesti R5 kojim je izvrsno parirala konkurenciji, gotovo bila na milimetar od ukupne pobjede. Tamo gdje su stali 2016. nastavljaju dalje ali u još boljem prestižnom Peugeotu  208 R5 T16, automobilu s motorom 1.6 turbo, snage 280 ks s pogonom na sva četiri kotača uz petstupanjski sekvencijalni mjenjač iza čije pripreme u cjelosti stoji slovenski OPV Racing Cars team kojeg je predstavio još uvijek mlad, ali iskusan i trofejan slovenski as Rok Turk koji je proteklih sezona identičnim automobilom ostvario niz uspjeha.  –Izvrsno prijateljstvo i međusobna suradnja urodila su ovim projektom  za kojeg vjerujem da ćemo na kraju sezone radovati se zajedničkom uspjehu. Ovo je automobil kojim se može bez problema osvojiti naslov, a vjerujemo da ćemo imati i sreću u tehničkom pogledu –  rekao je Rok Turk.

Uz Viliama Prodana i suvozača Zorana Raštegorca, te Roka Turka prezentaciju su sadržajno obogatili i Fernando Kirigin, predsjednik Sportskog saveza grada Opatije i zamjenik gradonačelnika, te Igor Puž, predsjednik AK Opatija motorsport.

unnamed (1)                                                                                   

–Zadovoljstvo je ispred Grada Opatije pozdraviti ovu inicijativu i projekt u kejeg je uloženo puno privatnog entuzijazma i sredstava, što nastojimo pratiti u okvirima naše sredine. Vjerujemo u Klub koji je posljednjih sezona često najbolja sportska ekipa grada, a pojedinci su okrunjeni brojnim naslovima. I ovo je samo jedan dio mozaika u povratu Opatije na onu vrhunsku oktansku scenu koju zaslužuje od davnih i uspješnih godina. Ujedno vjerujem u ostvarenje WRC-a u Hrvatskoj i jednoj vrhunskoj etapi upravo opatijskom rivijerom. Kao što znamo u svakom sportu treba sreće, ja ovdje vidim i jedno veliko iskustvo i znanje, a uz dozu sreće vjerujem da će rezultat biti vrhunski kao i do sada, rezimirao je Fernando Kirigin.

Ponosan na vodeću posadu kluba, zadovoljstvo ostvarenim u posljednjih osam godina nije krio niti predsjednik AK Opatija Motorsport Igor Puž: -Veliki je ovo korak naprijed za cijeli hrvatski automobilistički sport, naš se klub i naši vozači do sada mnogo puta potvrdili pobjedama, naslovima prvaka i laskavim priznanjima. Vjerujemo da ove godine možemo do samog vrha – uz pojedinačni i do ekipnog naslova.                                                                                                                       

Svega je šest dana do početka nove sezone. Na zagorskim bregima oko najpoznatijeg sela svijeta Kumrovca vozi se 3.i 4. ožujka „6.Ina rally Kumrovec 2017“ kojim kreće nova hrvatska automobilistička sezona, po svemu sudeći natjecanjima bogatija od brojnih proteklih. –Kumrovec je kratak sprint rally, ali sa zahtjevnim dionicama. Traži od vozila i vozača punu pripremu. Slijedi potom u svibnju „domaći“ teren Opatijskog relija s brojnom međunarodnom konkurencijom. Kultna „Delta“ oko Zagreba uvijek je izazov, sada ponovo uz europske posade uoči ljetne pauze. Drugi dio sezone nastavljamo u Sloveniji na reliju Nova Gorica koji se boduje i za hrvatsko prvenstvo , dok završnica pripada Istri s dva relija –  „Croatia“ koja će po svemu sudeći biti kandidat za FIA WRC, te uvijek zahtjevan Porečki na kojem će se odlučivati poredak. Uvjeren sam da možemo, jer znamo i hoćemo, a od sutra kreće akcija – zaključio je susret sa sedmom silom Viliam Prodan zahvalivši prije svega obiteljskoj tvrtki Automatic Servis u nadi da će njihove rezultate prepoznati i veliki hrvatski gospodarski sustavi.

Očito je da adrenalina ne nedostaje, iako je po obroncima još svježeg snijega, u brojnim se garažama pripremaju bolidi za novu oktansku sezonu. Nedavno su najbolji primili 400 pehara za prošlogodišnje uspjehe. Novi ih već čekaju. Na Kumrovcu se očekuje start gotovo 60 posada iz sedam zemalja.