Otvorenje karting sezone u Hrvatskoj na stazi „ST Rauš“ u Novom Marofu pokvarilo je hladno i kišovito vrijeme koje se tijekom natjecateljskog dana u nekoliko navrata izmjenjivalo s kraćim sunčanim periodima. Prva ovosezonska međunarodna utrka „Memorijal Roberto Rauš“ okupila je 78 vozača iz šest europskih zemalja (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Italija, Srbija i Austrija), a bodovana je za FIA CEZ Prvenstvo Srednjeeuropske zone, međunarodni slovenski SportStil Cup, te Prvenstvo Republike Hrvatske. Iza uspješne organizacije stoji zagrebački AKK Zanatlija, uz tehnički i sudački suport AMKK Cobra Virovitica i AK Ina Delta Zagreb. Memorijalnu utrku posvećenu nekadašnjem kartingašu i automobilisti Robertu Raušu otvorenom je proglasio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, a delegacija AKK Zanatlija dan uoči utrke posjetila je i na grob Roberta Rauša položila cvijeće.

Gradonačelnik Siniša Jenkač otvara utrku/snimio:M.Krpan

BROJNI „BEBAČI“

Klasa najmanjih vozača, uzrasta svega 5 do 8 godina okupila je 16 sudionika među kojima je u dvije vožnje najviše pokazao Maksim Kralj iz KK Rijeka, dok su ga s po jednim pobjedničkim prolaskom ciljem u stopu pratiti Slovenci David Planko i Jaka Dovjak. U sustavu PH nastupilo je pet vozača, a svi su sudionici klase „Baby kart“ nagrađeni medaljama kao pobjednici, pa tako i presoala četvorica iz hrvatskih klubova: Ricardo Kočevar (KK Rijeka), Fabijan Vidaković (AK Ina Delta), te Jan Sekula i Lovro Karanović (AKK Zanatlija).

Luka KARANOVIĆ i Fran KRANJAC -klasa Rotax Micro (foto M.Krpan)

Leon Zelenko iz Karting kluba Koprivnica ostvario je dvije pobjede klese Rotax Micro u konkurenciji 16 vozača. Ujedno je imao i najbolje vrijeme kvalifikacijskih treninga 1:15,014 minuta na stazi dugoj 1.600 metara uz prosjek 62,14 km/sat. Zelenku je pripala pobjeda u PH, ali i međunarodna ispred Slovenaca Marka Kastelica i Nika Sculaca.

Najmlađi Babykartovci s priznanjima (snimio M.Krpan)

U odnosu na ranije sezone od ove godine u svim se klasama u drugu utrku dana ulazi osnovom ostvarenih rezultata prve bodovne vožnje što daje dodatnu draž i zanimljivost utrkama. Tako je pobjedom u prvoj, a drugim mjestom druge vožnje najuspješniji sudionik klase Rotax Junior bio državni prvak Jan Pokos (AKK Zanatlija). Na postolju CEZ-a i SportStil Cupa pratili su ga Slovenci Nik Prunk i Mark Mramor, dok je još jedan Slovenac Nik Štefančić usprkos najboljem vremenu treninga na kraju dana ostao bez postolja osvojivši bodovima zasluženo četvrto mjesto. U PH bodovanju iza Pokosa najboljima su se pokazali mlada istarska vozačica Stefani Mogorović (AK Istra racing team Pazin) i Luka Raspor (AK Opatija). Dvostruki državni prvak klase Minikart Adrien Mesec (AK RI autosport) s dvije je pobjede otvorio novu sezonu PH na putu obrane naslova i željene Zlatne kacige HAKS-a, dok je u klasi Rotax Mini Marko Turk iz KK Koprivnice, iako uz jednu pobjedu zbog nedovoljnog broja vozača u svojoj klasi ostao bez bodova za PH. Bodovi su iz istog razloga izostali i za članove KK Rijeka Daria Ćućića i Lorisa Blaževića u Rotax Senioru.

JAN POKOS (AKK Zanatlija) snimio M.Krpan

LUKA FABIJANČIĆ UGODNO IZNENADIO

U dvije su klase dominirali Slovenci, pa je tako pobjednik klase Rotax Senior bio je Anže Dovjak, a Klemenu Prešernu pripala je pobjeda klase Rotax DD2. Dvostrukom pobjedom klase Rotax DD2 hrvatskog prvenstva sezonu je otvorio Dorijan Čargonja, a uz njega su na postolju stajali klupski kolege iz AKK Podravina Koprivnica Ivo Matić i Konrad Mulvaj.

Stefani Mogorović (449) stigla do treće pozicije (snimio M.Krpan)

Zajednički nastup obilježio je dvije najjače klase domaćeg prvenstva KZ2 i KZ2 Master. Dvostruko slavlje uz izvrsnu vožnju po jakoj kiši i pobjednički duh pokazao je Luka Fabijančić (AK Ina Delta Zagreb) iako je najvećeg rivala imao u višestrukom hrvatskom prvaku Damianu Sekuliću (AK RI autosport) koji je na mjernim treninzima ostvario najbolje vrijeme i prvu poziciju starta prve bodovne utrke. Treći u klasi KZ 2 bio je Marko Kranjčec (AMKK Cobra Virovitica). Iza njihovih leđa odvijala se prava drama za svaki milimetar na stazi među najstarijima i iskusnim vozačima „Mastera“. Pobjeda prve vožnje pripala je viceprvaku Hrvatske Nikoli Samaržiji (AMKK Cobra) ispred Slovenca Radka Kovačiča koji brani boje riječkog RI autosporta, dok je u drugoj izvrsnim startom značajnu prednost za kasniju pobjedu stekao Branimir Rojko (KK Koprivnica). Na kraju dana pobjedničko su postolje zauzeli Samaržija, Rojko i Kovačič.

Zanimljiv je podatak da su čak sva četiri vozača ekipe Autokluba RI autosport u četiri različite klase polučili „pole position“ i to: Adrien Mesec ( vrijeme 1:14,191 minut) u klasi Mini kart, Matija Jurišić (1:06,928) u Rotax Junior, Damian Sekulić (1:02,835) u KZ2 i Radko Kovačič (1:04,672) u KZ2 Master, i tako upisali ostvarenim bodovima jedan dodatni bod što je novost u ovogodišnjem Prvenstvu Republike Hrvatske.

Sa sva boda prednosti ekipnu pobjedu dana PH ostvario je AKK Podravina Koprivnica ispred AK RI autosport, dok su s neznatnim zaostatkom na trećoj poziciji bili članovi aktualnih prvaka KK Koprivnica.