Vrhunski rezultat u Portugalu

Na Rotax MAX Challenge Grand Finals nastupila dva mlada hrvatska kartingaša – Leon Zelenko i Jan Pokos

 „Želim biti vozač formule 1, ali prije toga svjetski prvak u kartingu“ – izjava je devetogodišnjeg Koprivničanca Leona Zelenka, mlade karting zvijezde koji je prije nekoliko dana ostvario trenutni rezultat karijere.

Naime, u portugalskom gradu Portimao, na stazi Algarve, održano je karting Svjetsko prvenstvoRotax MAX Challenge“. Među 572 vozača iz cijelog svijeta nastupila su i dvojica mladih kartingaša,hrvatskih prvaka, Leon Zelenko, član KK Koprivnica u klasi „Rotax 125 Micro MAX“ i Zagrepčanin Jan Pokos, član AKK Zanatlija u klasi „Rotax 125 Junior MAX“. Pravo nastupa stekli su kao pobjednici slovenskog međunarodnog „SportStil cupa“ u kartingu, te međunarodnim Rotax natjecanjima, branili su boje SportStil Teama uz još petoricu vozača.

Leon Zelenko (foto Facebook)

Sjajan, ujedno najbolji rezultat u okviru svog tima, polučio je Leon Zelenko osvojivši u finalnoj vožnji među 35 vozača drugo mjesto i tako postao drugi najbolji vozač svijeta. Do finala i tako dobrog rezultata nije bio nimalo lak put. Trebalo je odraditi, tijekom nekoliko dana, pet kvalifikacijskih utrka. U finalnu utrku Leon je krenuo s četvrte pozicije i izvrsnom vožnjom na kraju zauzeo drugo mjesto, zaostavši, nakon deset krugova, za pobjednikom Francuzom Louisom Iglesiasom tek 1,789 sekunde. Treći je bio Japanac Ryote Harachi.

Leon Zelenko i Jan pokos -sudionici svjetskog karting skupa

Vrijedi podsjetiti da je Leon prvi put sjeo u karting s tri godine, a od tada kreće njegova karijera stigavši uz brojne dosadašnje pobjede i naslove prvaka, kako hrvatskog, tako i u međunarodnim bodovnim sustavima, do ovog najvišeg. Za nastup u Portugalu, intenzivno se pripremao već više mjeseci, a danas je zasigurno ponos ne samo svoje rodne Koprivnice, svog Kluba, Tima, već i Hrvatske i Hrvatskog auto i karting saveza.

Drugi naš predstavnik Jan Pokos plasirao se u finale uz znatno brojniju konkurenciju čak 72 vozača. Usprkos povremenim problemima u kvalifikacijskim vožnjama, izvrstan start u superfinalu prekinut je već u prvom krugu „gužvom u prometu“ u kojoj je Jan izvukao deblji kraj. Za utjehu ostaje nastup na Svjetskom prvenstvu i doživljaji koji se pamte.

Jan sa svojim tehnikom Markom Pavićem na domaćoj utrci (foto M.K.)

Od preostalih članova SportStil Teama još su trojica Slovenaca nastupila u finalu. Tako je Xen De Ruwe bio četvrti u klasi „Rotax 125 Max DD2“ izgubivši postolje za sitnih 84 tisućinke sekunde, a u istoj Jan Šlosar odustao nakon tri kruga. Do 11.mjesta klase „Rotax 125 Max DD2 Masters“ stigao je Primož Matelic.

U Portugalu su naslove najboljih kartingaša svijeta u Rotax grupaciji ostvarili: klasa 125 Micro Max Louis Iglesias (Francuska), Mini Max Marcus Amand (Francuska), Junior Max Tijmen Van Der Helm (Nizozemska), Max Brett Ward (Velika Britanija), Max DD2 Cody Gillis (Australia), Max DD2 Masters Troy Woolston (Australia), Kup nacija – prva Australia.

Uz hrvatske vozače u Portugalu su bili roditelji i tehnička podrška, a za sve je po dolasku u Zagreb priređen prigodni doček tijekom kojeg je bilo puno emocija, ali jedno je jasno: i Hrvatska ima kartingaša u svjetskoj eliti. Tek mu je devet godina, a slijedeći, prvci korak prije onog „F1“ je svjetski tron. Dogodine,…

Snimci: rotax-kart.com, facebook i arhiva

Rotax Grand finale 2017.-svi sudionici