OAR majstori - posada Marko Popović i Nicol Baričević (AK HBT Racing)

OAR majstori - posada Marko Popović i Nicol Baričević (AK HBT Racing); foto: Marko Šivak

Mladi zagrebački automobilist Marko Popović započeo je svoju automobilističku karijeru 2007.godine s dva nastupa na natjecanjima ocjenskog auto rallya, kako sam kaže “čisto da dobije osjećaj natjecanja”. Nakon toga nastaje niz sve boljih rezultata koji je još uvijek u usponu. Godine 2008. okitio se naslovom juniorskog prvaka države, dok je najbolji rezultat karijere – naslov prvaka Zagreba u ukupnom poretku OAR-a došao u prošloj sezoni 2010.

Posada Marko Popović i Nicol Baričević (AK HBT Racing), ocjenski auto rally

Kako ocjenjuješ svoje nastupe u prethodnoj sezoni?

Prošla sezona je bila zadovoljavajuća, možda ne toliko zbog postignutih rezultata koliko zbog iskustva koje sam stekao. Konkurencija je poprilično jaka iako smatram da još uvijek nema dovoljan broj vozača u toj disciplini što bi rezultiralo podizanjem kvalitete natjecanja na nivo koji ova disciplina definitivno zaslužuje. Moram priznati da sam od sebe očekivao nešto bolje rezultate za prvenstvo Hrvatske, ali šta je tu je. Zato mi je cilj ove sezone učiti na prošlogodišnjim greškama i ostvariti, nadam se, puno bolje rezultate.

Marko Popović i Nicol Baričević (AK HBT Racing), ocjenski auto rally

Odakle ljubav prema OAR-u kao disciplini? Planiraš li nastup u nekoj drugoj disciplini u budućnosti?

Sve je počelo jednog dana kada me moj prijatelj Zlatan pozvao da zajedno pogledamo auto utrku koje su se tada održavale na Zagrebačkom Velesajmu. Naravno, bilo je to utrka ocjenskog auto rally-a na parkiralištu i u tom trenutku se rodila moja ljubav prema automobilizmu i “ocjenskom”. Slijedio je nastup na studentskom rally-u na kojem dvije godine zaredom pobjeđujemo i odlučujemo nastupiti na natjecanjima prvenstva Hrvatske. Prošle sezone sam se okušao i u autoslalomu i mislim da ću ove godine i u toj disciplini pokušati ostvariti zavidan rezultat.

Marko Popović i Nicol Baričević (AK HBT Racing), ocjenski auto rally

Kako izgledaju tvoje pripreme za jedno natjecanje OAR-a?
S obzirom da u Hrvatskoj još uvijek ne postoje idealni uvjeti za kvalitetan trening, prisiljeni smo sami stvoriti koliko toliko dobre uvjete, jer bez dobrog treninga nema ni dobrih rezultata. Suvozačica Nicol Baričević i ja snalazimo se na sve moguće načine, skupljamo plastične boce koje nam služe kao čunjevi, a da ne kažem da smo stalno u potrazi za adekvatnim prostorom koji bi nam služilo kao poligon. Treniramo dok ispit ne naučimo napamet ili dok me ruke ne zabole od povlačenja ručne. I oko same pripreme automobila se snalazimo na različite načine, na parkingu ispred zgrade ili kod prijatelja u radioni. Najčešće je to ipak kod prijatelja koji nam uvijek pomognu kad nam nešto pođe po zlu. Često se desi da je to i noć prije natjecanja, kad je potrebno u kratkom vremenu osposobiti auto kako bi mogli nastupiti na natjecanju i zato im ovim putem veliko hvala.

Marko Popović i Nicol Baričević (AK HBT Racing), ocjenski auto rally

Tvoj pogled na stanje Hrvatskog automobilizma općenito i u disciplini u kojoj nastupaš..

Sve dok ima entuzijasta koji su spremni voziti  i ulagati u održavanja utrka, ne bojim se za budućnost Hrvatskog autosporta, ali činjenica je da se broj natjecanja  u kalendaru iz godine u godinu smanjuje i sama kvaliteta organizacije je u padu. Sve manji je broj educiranih sudaca, a sve veći broj pogrešaka tijekom suđenja koji utječu na krajnji rezultat. Također veliki problem ove discipline prethodne sezone bio je i premali broj natjecatelja na pojedinim natjecanjima.

Planovi za sezonu 2011.?

Mnogo je planova i želja za ovu sezonu, jedna od većih je postati prvak Hrvatske, obraniti naslov u Zagrebu i pokušati popravit rezultat u autoslalomu. Volio bi kada bi se više mladih zanimalo za ovu disciplinu, da shvate da je ocjenski možda najbolji za početak karijere u ovom sportu, jer iskustvo koje se stekne na ocjenskom teško je dobiti u nekoj drugoj disciplini, a ne moram ni spominjati da se sve svodi na njihove ruke i noge, a ne na automobil koji voze. Neka ovo bude otvoren poziv svima koji se još nisu okušali u ocjenskom da to učine, jer ,vjerujte mi lako se “navučeš” prvim okretom oko čunja.

Iva PERUŠKO