Sezonu intervjua ove godine odlučili smo započeti tamo gdje sve na četiri kotača zapravo i počinje – u kartingu. I upravo tamo naišli smo na pravu malu trkaču obitelj koja je svojim uspjesima itekako zavrijedila našu pozornost. Radi se o Zagrebačkoj obitelji Karanović – Mama Dina (rođ. Marenić op.a.) je nekadašnja uspješna sudionica Škoda Fabia kup-a te autoslalom natjecanja, tata Darko je kao suvozač Ivanu Goranu Čibeju također vrlo uspješno nastupao na rally natjecanjima, a pravi biseri i razlog naše znatiželje su njihovi sinovi Luka i Lovro oko kojih i započinje ova priča. Luka je rođen 03.11. 2008. a Lovro 06.10.2011. i najmlađi je prošlogodišnji sudionik Prvenstva Hrvatske. Nas su osvojili na prvu svojom dječjom iskrenošću i jednostavnošću, a o “ozbiljnijim” temama smo razgovarali s mamom.

Luka i tata Darko /foto:Morgan Matijević

Luka i tata Darko /foto:Morgan Matijević

 

Dečki, očito je odakle Vam ljubav prema ovom sportu i mirisu oktana, ali da li imate još hobija osim kartinga?

Luka:  tata se bavi podvodnim ribolovom, a mama kuha sve što tata ulovi.

Mama: Od kad su se rodili uvijek su išli po utrkama i ne postoji veća sreća. Ljeti jedrimo i to nam je velika strast kako nama tako i njima.  Uz utrke živimo za ljetno jedrenje po otocima.

Zamolili smo mamu za kratki rezime prethodne sezone..

Prošla sezona nam je bila prva tako da nismo imali nikakvih očekivanja nego smo krenuli u sezonu na način da su to „naši“ vikendi s djecom na kojima ćemo svi u potpunosti uživati i raditi šta volimo.

Prvo smo mislili voziti samo PH, međutim na kraju smo se priključili i Sport Stil kupu. Rezultatima smo zadovoljni, međutim bili bi još puno zadovoljniji da je konkurencija bila veća ali to je nešto na što nažalost ne možemo utjecati. Nama je bitno da djeca napreduju iz utrke u utrku i da rade ono šta vole.

Na kraju sezone Lovro nam je bio pobjednik klase Limač 50, a Luka nam je uhvatio 3. Mjesto klase Rotax Micro max.

Lovro Karanović (AKK Zanatlija) prethodne je sezone bio najmlađi sudionik PH/foto:Morgan Matijević

Lovro Karanović (AKK Zanatlija) prethodne je sezone bio najmlađi sudionik PH/foto:Morgan Matijević

Kako se pripremate za natjecanja, tko održava kartinge?

Treniramo najviše na karting stazi u Novom Marofu što nam je najbliža i najkvalitetnija staza i jako žalimo da nemamo mogućnosti za trening na legendarnom Španskom.

Tata slaže kartinge i vodi brigu o tehničkom djelu, a mama je zadužena da su svi siti J

Kakav je odaziv sponzora?

Odaziv sponzora je za sada, nažalost, nikakav ali se nekako nadamo da ćemo ove godine možda uspjeti pronaći kakve sponzore i samim time kvalitetnije zakoračiti u ovu sezonu.

Krv nije voda - mama Dina se rado sječa svojih nastupa u Škoda Fabia kupu  se da će se opet okušati../foto:Morgan Matijević

Krv nije voda – mama Dina se rado prisječa svojih nastupa u Škoda Fabia kupu i nada se da će se opet okušati../foto:Morgan Matijević

Koju utrku najviše pamtite i po čemu?

Luka: najdraža utrka mi je bila u Španskom jer je bila po kiši, a ja jako volim kišu jer se tada mogu „Šrekati“ i imao sam 3. Startnu poziciju.

Luka na trećoj stepenici nakon natjecanja u Virovotici /foto:Dina Karanović

Luka na trećoj stepenici nakon natjecanja u Virovotici /foto:Dina Karanović

Mama: Najviše pamtimo utrku na Španskom koja je bila ujedno i posljednja utrka na toj stazi. Naš Luka je dijete koje je od najranijih dana zaljubljenik u rally i dijete koje čak ne trči ravno nego „po šrek“. Uglavnom, na Španskom je cijeli vikend padala kiša te se je u subotu vozila utrka za PZ i PSL i bila je jedna od najbrojnijih utrka. U klasi 2 vozile su se klasa 2 i klasa Rotax Micro max. Luka je izašao na prvi trening i na kiši imao odlično drugo vrijeme, dok je na službenom treningu napravio vrijeme koje mu je bilo dostatno za treću startnu poziciju na utrci. Kako je klasa 2 inače daleko brža, a Luka je bio jedini s Rotax motorom to je zaista bio ogroman uspjeh i veliki ponos.

Lovro: meni je najbolja utrka bila u Virovitici jer sam tada prvi put pobijedio i dobio zlatnu medalju

Luka na prvom mjestu pobjedničkog postolja u Virovitici /foto:Dina Karanović

Lovro na prvom mjestu pobjedničkog postolja u Virovitici /foto:Dina Karanović

 

 

 Kakav je odaziv gledatelja na karting natjecanjima na kojima nastupate?

Odaziv gledatelja je katastrofalan i najčešće ih NEMA, a oni koje mi sami uspijemo privući oduševljeni su viđenim. Razlog tomu leži u nedostatku informiranosti širih masa. Ljudi koji se bave automobilizmom i kreću se u tim krugovima ne znaju kad je karting natjecanje, a kamoli netko tko to uopće ne prati (ali bi možda došao sa djetetom u nedjelju pogledati kada bi negdje pročitao). Prošle godine je Lovro bio najmlađi vozač Prvenstva. Dijete je odvozilo cijelu sezonu s 4 godine ( u 10.-om mjesecu je navršio 5 godina) i to nije bilo apsolutno nikome zanimljivo?! Meni je to nevjerojatno! Četverogodišnjak  postane prvak Hrvatske i da to nikoga ne zanima?!?! Ne znam da li u bilo kojem sportu ima tako nešto…

Luka Karanović/ foto:Morgan Matijević

Luka Karanović/ foto:Morgan Matijević

Koliko je teško (financijski) pripremanje i održavanje konkurentnog kartinga (u vašem slučaju čak dva) za natjecanje?

Financijski je veliko opterećenje – to definitivno, ali s druge strane to je naš izbor i kao takvog smo ga prihvatili. U skladu s mogućnostima održavamo kartinge i ulažemo ali daleko je to od onoga kako bi trebalo biti. Za prvo mjesto definitivno nije ali trenutno drugačije ne možemo osim ako ne uspijemo nešto uz podršku sponzora.

Najuspješniji sudionik klase limač 50 u sezoni 2016. - Luka Karanović /foto:Morgan Matijević

Najuspješniji sudionik klase limač 50 u sezoni 2016. – Lovro Karanović /foto:Morgan Matijević

Dečki koja Vam je najdraža staza?

Luka: meni je najbolja staza u Španskom jer sam tu prvi put vozio i jer mi je blizu doma i jer mi tu padala kiša, pa sam bio najbrži.

Lovro: meni je najbolja staza u Virovitici jer sam tamo prvi put pobijedio.

Koliko je težak bio put do postignutih rezultata?

Luka i Lovro: Nije nam teško, nama je super jer se volimo voziti s kartingom.

Pitali smo mamu kolika su odricanja roditelja, a kolika djece koja se žele baviti ovim sportom i biti u njemu uspješni?

Oni su još djeca i treba im jako puno treninga. Ne namećemo im to kao obavezu, to je isključivo njihov izbor. Njima je to zabava i takvo želimo da ostane. Odricanja su velika ali nama je to na neki način odmor od svakodnevice. Naravno da će s vremenom postajati ozbiljnije kako će oni odrastati i kako će ulozi biti veći ali do tada želimo uživati u tome što radimo. Iznad svega želimo svoje sinove usmjeriti putem sporta.

Tata je zadužen  za otklanjanje svih tehničkih teškoća /foto:Morgan Matijević

Tata je zadužen za otklanjanje svih tehničkih teškoća /foto:Morgan Matijević

 Kakvi su Vam planovi za sezonu 2017.?

Ove godine bi se Prvenstvo Hrvatske trebalo spojiti sa SportStil cupom tako da nam je to prioritet, a ako uleti još koja utrka super. Lovro će nam ponovno nastupati u najmanjoj klasi i tu očekujemo sam vrh. Luka će biti u Micro maxu imati veliku konkurenciju, tako da bi bili zadovoljni i s nekom sredinom. Ma samo neka se oni voze i daju sve od sebe i neka napreduju iz utrke u utrku, a rezultati će ionako doći.

Ove godine se nadam da će zaista doći do procvata kartinga s novim vodstvom i da će karting napokon zasjati u punom sjaju kako i zaslužuje. Bilo bi lakše da ima sponzora, bilo bi svega više, a ovako se krpamo kako znamo i možemo.

Pošto smo vječiti optimisti, a sezona još nije ni počela, vjerovati ćemo da će ove godine biti drugačije – da će biti sponzora, da će biti prvih mjesta i da će biti puno dobre zabave.

Budući da svi znamo kako iza najvećih uspjeha stoji puno odricanja i rada u kombinaciji s talentom, uvjereni smo da su upravo ovi dečki dobitna kombinacija za budućnost Hrvatskog oktanskog sporta. Želimo im puno uspjeha  i naravno sponzore koji će prepoznati njihov potencijal..

Trećeplasiran na kraju sezone u klasi VI Rotax Micro Max - Luka Karanović

Trećeplasiran na kraju sezone u klasi VI Rotax Micro Max – Luka Karanović