Svijet oktana polako ulazi u svoju završnicu,pa smo razgovarali s Janom Pokosom koji će ovu sezonu pamtiti po odličnim rezutatima i vožnjama. Naime 14- godišnji Jan se ove godine kvalificirao za Grand Finale Rotax Max Challenge u Portugalu što je ogromna stvar za svakog kartingaša.

Na pitanje kako se osjeća nakon tog fantastičnog rezultata iskreno nam kaže da je jako ponosan na svoj tim i sebe te naravno sretan s postignutim. S njim smo razgovarali dok se pakirao u Caseletto na euro finalnu utrku Italy Rotax Max Challenge na koju se također kvalificirao, a nakon koje juri na trening utrku u Portimau, te posljednju utrku u Španskom za PH koje uvijek vozi s posebnim veseljem. Sve se završava kao što smo već rekli krunom sezone u Portugalu Rotax Max Challenge Grand Finalom

„Počeo sam voziti 2008 godine kada sam imao 5 godina, što znači da imam 9 godina staža u ovom sportu“ kaže nam Jan i nadodaje da svega toga teško da bi bilo bez bezrezervne podrške i pomoći obitelji i trenera Marka Pavića.

Poznato je da je tata Ivan bivši vozač kruga i brda te je možda i logičan slijed da prvi naslijednik ide tatinim stopama.

„ Tata je imao veliki utjecaj na moje početke, on me odveo na moju prvu utrku i od tada me trpi kada imam loše dane, savjetuje,prenosi svoja znanja i iskustva, a uz sve to svoje utrke je stavio po strani da bi mene mogao pratiti te naravno financirati sve. Mama je moralna podrška i oslonac za sve ne teške dane i loše vožnje, te naravno najmlađa ali i najvatrenija navijačica seka Lea“ kaže nam Jan.

JAN POKOS (AKK Zanatlija) snimio M.Krpan

Uz sve ovo i uz sva odricanja za treninge i utrke Jan je odličan učenik ( na ponos mame ) što je ponekada teško radi krive predođbe okoline pa čak i profesora koji misle da je karting sjedi i vozi, da nema potrebe za svim trenizima i pripremama. Prijatelji se nađu na stazi što je dodatna čar ovog sporta pa kada se skinu kacige ekipa se zajedno druži i opušta,a uz njih Jan ima i super ekipu u školi i u kvartu s kojima voli provesti ono malo slobodnog vremena

Na kraju smo ga pitali još o željama u budućnosti i planovima.

„ Trenuto su mi želje daleke- zapravo fokus mi je samo na Grand Finalu. U budućnosti planiram prelaziti u više klase, pa malo probati autoutrke i naravno postati slavan vozač Formule“ kroz smijeh nama kaže Jan, a mi se nadamo ekskluzivnom intervju tada

Uz ovakve vožnje i podršku najbližih ne sumnjamo da ćemo o Janu u bliskoj i onoj daljoj budućnosti slušati samo u superlativima i čitati o vrhunskim uspjesima.

text: Dalila Delimehić