Red Bull kart fight - intervju Ivan Višak

Mladi motociklist pokazao se kao vrsni kartingaš – Ivan Višak (foto:RedBull)

Ivan Višak, 19-godišnji Križevčanin posljednjih nekoliko godina poznat je u motociklističkim krugovima kao talentirani vozač koji se vrlo mlad otisnuo u međunarodne motociklističke nastupe. Ove se godine prijavio na Red Bullov kart fight, amatersko natjecanje u kartingu, koje je i osvojio, te će prvi put u povijesti predstavljati Hrvatsku na međunarodnom karting natjecanju. Razgovarali smo s njime.

Ivane, što te ponukalo da se prijaviš na Red Bull kart fight?
Htio sam saznati dali spadam u 30 najbržih amatera u Hrvatskoj. Pošto sam svaki mjesec odlazio u karting centar Arena na Velesajmu i ondje držao rekord staze tri mjeseca, odlučio sam se prijavit na RBKF.

Red Bull kart fight - intervju Ivan Višak

Trenirao na zagrebačkim karting stazama (foto:RedBull)

Gdje se odvijala kvalifikacijska utrka u kojoj si nastupio?
U Novom Marofu. Vozilo se 10 krugova od kojih se gledao najbrži krug. Ja sam završio s četvrtim najboljim vremenom i tako si omogućio prolazak u finalnu utrku. Obzirom da se se gledao najbrži krug za kvalifikaciju, vozio sam dva puta i prve krugove sam upoznavao stazu te vodio računa da mi nitko ne smeta. Ostvario sam tako vrijeme  51.507 min koje mi je bilo dosta za prolaz.

U finalnoj vožnji u Španskom startao si iza prvoplasiranog Matije Škalića kojeg si odmah pretekao i na koncu pobijedio. Kako se odvijala utrka?
Na kvalifikacijskom treningu ostvario sam 2. startno vrijeme. U utrku sam krenuo hladne glave i dobro koncentriran, jer sam znao da će biti jako teška utrka. Dobro sam startao u utrku i prošao Matiju odmah u prvom zavoju te tako krenuo u obranu vodeće pozicije. Nije bilo lako voditi cijelu utrku. Prve krugove stalno sam se okretao da vidim koliko je Matija iza mene i time sam gubio koncentraciju, stoga sam, shvativši, prestao i gledao samo ispred sebe i s jedinim ciljem – pobjedom. To mi se i ostvarilo!

Red Bull kart fight - intervju Ivan Višak

U finalnoj vožnji ispred u kvalifikacijama najbržeg Matije Škalića (foto:RedBull)

Jesi li očekivao ukupnu pobjedu?
Da budem iskren, djevojka mi je nakon prve kvalifikacijske utrke u Novom Marofu rekla: “Ti ćeš Ivane biti prvi u finalu i otići ćeš na svjetsko“, na što sam se u nevjerici nasmijao. Sebi sam zacrtao ulazak u prvih pet, no uspostavilo se da je moja draga bila u pravu.

Koji je, prema tvom mišljenju, idealan recept za pobjedu u kartingu?
Uhh..malo teže pitanje. Obzirom da nisam profesionalni vozač kartinga ne mogu točno odgovoriti na pitanje, ali moje mišljenje je da vozač prvenstveno mora biti psihički i fizički spreman za utrku, a potom na svakom slobodnom i kvalifikacijskom treningu prostudirat stazu i potražiti najbolje moguće putanje. Zaključak – moraš biti koncentriran, probati ne pogriješiti, dat svoj maksimum i pobjediti.

Red Bull kart fight - intervju Ivan Višak

Proslava zaslužene pobjede (foto:RedBull)

Kad si prvi put sjeo u karting? Jesi li se pripremao za utrke vježbajući na karting stazama?
Prije otprilike 5-6 godina. Vještinu kartinga usvojio sam tako da sam redovito rentao kartinge, bilo da sam se nalazio u Hrvatskoj, Njemačkoj ili Češkoj. Vožnja kartingom  oduvijek je bila i uvijek će biti moj veliki užitak. Što se priprema za RBKF tiče, vozio sam 3-4 puta prije finala na karting stazi Špansko. Bio sam svjestan da se konkurenti pripremaju, pa nisam htio zaostajati.

Planiraš li se početi baviti kartingom ili nekim drugim oktanskim sportom kao licencirani natjecatelj?
Inače se bavim cestovnim motociklizmom i licencirani sam vozač motocikala. Što se kartinga tiče,  možda bi danas- sutra probao voziti prvenstvo, ali najprije  želim vidjet svoj plasman na svjetskom prvenstvu.

Red Bull kart fight - intervju Ivan Višak

Višak je licencirani i vrlo talentirani motociklist (foto:Motorevija)

Što očekuješ od međunarodne RBKF utrke na kojoj ćeš nastupiti?
Pa iskreno da vam kažem – jedva ju čekam. Ne bojim se nikoga i poznavajući sebe već sad imam veliku motivaciju za pobjedu. Nadam se da će me i sreća pratiti te da ću napravit dobar rezultat.

Tko ti je uzor u oktanskom sportu?
Svakako motociklisti Valentino Rossi, Pol Espargaro i Kenan Sofuoglu. Rossi iz razloga što taj čovjek ima veliki talent. Devet puta biti prvak svijeta nije nimalo lako.  Kada gledam njegove krugove i njegove utrke mogu dosta naučiti. Pol Espargaro iz razloga što je dečko mlad i jedan od velikih talenata, pa se čak mogu i poistovjetiti s njime na neki način. A Kenan Sofuoglu, ima isti broj kao i ja (54) i vozi u stilu „veni,vidi,vici“.