Iva Peruško (AK Pula-Rovinj)

"Muškarci često smišljalju izgovore kad ih "namažem" - Iva Peruško (foto:K.Tadijić)

Najbrža Puljanka u pet godina dugoj automobilističkoj karijeri osvojila je tri naslova prvakinje Hrvatske u autoslalomu, dva u kronometar vožnjama te dvije titule najuspješnije vozačice u autosportovima 2009. i 2011. godine

Puljanka Iva Peruško najbolja je automobilistica Hrvatske za 2011. godinu, a svoje će priznanje i službeno dobiti na HAKS-ovoj “Noći prvaka” krajem siječnja. Ovo je njezina druga titula najuspješnije vozačice Hrvatske, a prvu je dobila za sjajne uspjehe 2009. godine. Tridesetogodišnja autoslalomašica minule godine nastupila je svojim zelenim Autobianchijem na devet natjecanja autoslaloma, što prvenstva Hrvatske, što prvenstva regije Zapad, ali i na pet kronometar utrka u Istri. Također, ostvarila je i jednu od svojih želja i debitirala u rallyu kao suvozačica mladom Tomislavu Muhviću.

Koja od brojnih utrka prošle sezone ti je posebno ostala sjećanju? Jeli 2011. bila tvoja godina?
Prije svega, najdraža su mi natjecanja na kojima sam postigla najbolje rezultate, ali posebno su mi draga i ona koja sam vozila pred domaćom publikom – u Poreču i prvi puta u mojoj rodnoj Puli. Inače, ne osjećam se da je ovo bile neka posebno uspješna sezona. Bila je dobra i zadovoljna sam postignutim rezultatima, ali mislim da su moje sezone u godinama koje tek dolaze.

Iva Peruško (AK Pula-Rovinj)

Nastupila na brojnim natjecanjima tijekom sezone (foto:K.Tadijić)

Jesi li se tijekom sezone susretala s problemima?
Imala sam najviše problema sa automobilom, što uoči utrke, što na samom natjecanju. Srećom, pravovremenim i efikasnim reakcijama mog tima, oni su uvijek otklonjeni te sam završila sve utrke. Iskoristila bi ovu priliku da se od srca zahvalim svima koji su na bilo koji način pomogli u raznim situacijama, najviše naravnom mom tati bez kojega bi sve bilo neizvedivo, te dragim prijateljima Zoranu, Miši, Saši, Joci..

Okušala si se i u rallyu kao suvozačica. Kakvo je to iskustvo za tebe bilo?
Kraljica automobilizma san je gotovo svakog vozača utrka pa tako i za mene. Mislila sam da nikada ne bih poklonila povjerenje nekom vozaču i sjela na desno sjedalo, ali kada mi je tu mogućnost predložio dobar prijatelj Tomislav Muhvić kojem vjerujem, pomislila sam – zašto ne? Debitirali smo na posljednjem natjecanju sezone – 12. porečkom rallyu, a kao nova i neiskusna posada ušli smo oprezno i sa dozom straha. Nakon “probijanja leda” na prvom shakedownu u Taru, usprkos kasnijem slavnom odustajanju uslijed kvara na noćnom prologu, uvidjeli smo da kao posada funkcioniramo odlično, što nam je dalo dodatan vjetar u leđa za daljnje nastupe. Nekoliko tjedana kasnije nastupili smo i na makadamu u Svetoj Nedelji te uspješno završili svoj prvi zajednički rally.

Iva Peruško (AK Pula-Rovinj)

Debitirala i kao suvozačica u rallyu (foto:K.Tadijić)

Imaš li ambicija kroz neko vrijeme sjesti i na vozačko mjesto u rallyu?
Naravno da ambicije i snovi postoje. Ukoliko se oni kroz neko vrijeme poklope sa mogućnostima, vjerujem da ću se okušati i u rallyu. To je za mene veliki izazov, a izazovi su mi motivacija za rezultate.

Kako je biti žena u automobilizmu koji se, barem u brojčanom smislu,  smatra muškim sportom? Bude li uzdignutih nosova kad natjecatelja “namaže” žena?
Smiješno je u današnje vrijeme bilo koji sport određivati kao izrazito muški ili ženski. Ako muškarac može biti graciozan dok pleše balet, jednako tako i žena može biti uspješna za volanom trkaćeg automobila. Mislim da spol u ovom sportu ne može biti prednost ni zaostatak po pitanju rezultata. Međutim, žene su u automobilizmu još uvijek u velikoj manjini, tako da si dobar dio muških kolega uzima za pravo smatrati to sportom rezerviranim za spol koji malu nuždu obavlja na nogama. Takvima je svaki moj dobar rezultat gaženje velikog muškog ega i reagiraju različito – ne čestitaju, kažu da imam bolji auto ili, što je najčešće – oni imaju neki kvar na svom automobilu.

Iva Peruško (AK Pula-Rovinj)

Nastupa u autoslalomu i kronometru svojim popularnim "zelenkom" (foto:K.Tadijić)

Nosi li status “žene za trkaćim volanom” i neke privilegije?
Nema nekih posebnih privilegija, osim što na dobro posjećenim natjecanjima uvijek imam navijače bez obzira u kojem kraju Hrvatske nastupam. Također, medijima je uvijek zanimljiva žena u trkaćem automobilu.

Osim autoslaloma, redovito nastupaš i na kronometar natjecanjima. Kakvo je tvoje mišljenje o toj disciplini, odnosno kakva iskustva ono donosi?
Kronometar sam počela voziti prije dvije godine kada smo u Puli ostali bez poligona za trening autoslaloma. Tako sam pred početak sezone u autoslalomu nastupila na kronometar utrku u Taru. Nakon provedenog cijelog dana u vožnji i ugodnom društvu zaključila sam da želim nastaviti natjecanje u toj disciplini, inače vrlo dinamičnoj i dostupnoj svakome tko se želi okušati u oktanskom sportu.

Tvoj Autobianchi je vrlo popularan zbog svoje upadljivo zelene boje. Upoznaj nas malo sa “zelenkom”?
Zelenko je simpatična izvedba Autobianchija Abartha star gotovo koliko i ja, a pripremljen za autoslalom utrke. Njegove brutalne performanse su zdravih 70 konjskih snaga u odnosu na 700 kila – za jednu sitnu žensku sasvim dovoljno.

Iva Peruško (AK Pula-Rovinj)

Uspješna među ženskom, ali i mnogobrojnijom muškom konkurencijom (foto:K.Tadijić)

Tko ti održava automobil?
Automobil je prije tri godine za natjecanja pripremio Ogulinac Branko Salopek – Kić, a o redovnom održavanju i popravljanju svega što ja uneredim (a ne bi vjerovali što sve jedna žena može napravit), brinu se moj tata i spomenuti prijatelji.

Otkad se baviš automobilizmom? Kako je započela tvoja priča?
Prvi put sam nastupila 2007. godine na autoslalomu prvenstva Hrvatske. Prije toga, niz godina bila sam sudac u auto sportovima kao članica auto kluba Pula-Rovinj. Nakon vrlo uspješnog prvog nastupa, nanizali su se sve bolji rezultati i sve uspješnije sezone. Sada, nakon pet godina, iza mene su tri naslova u autoslalomu, dva u kronometar vožnjama te dvije najvrjednije titule najuspješnije vozačice u auto sportovima 2009. i 2011.

Koji su ti ciljevi u rezultatskom smislu?
Ono što smatram svojim najvećim vrlinama je da si letvicu nikada ne podižem previsoko i svakog protivnika cijenim. Zato se svaki dobar rezultat slavi i nakon njega se pokušava postići još bolji. Naravno da se na svaku utrku odlazi sa ciljem pobjede, da toga nema uzalud bi se trošili novci i vrijeme, ali ovim sam pristupom postigla da razočaranja rezultatima gotovo nikada nema, osim kada su u pitanju nepravde koje nažalost ne zaobilaze nijedan sport.

Imaš li uzore u autosportu?
Jedini pravi uzor mi je moj otac, ne samo zbog toga što sam uz njega od malih nogu stavljala ručice na volan, već zbog toga što je svojom voljom i upornošću ustrajao u sportu koji je volio. U vremenima u kojima je natjeravanje lopte po travnjaku jedino priznato kao sport, divim se ljudima koji se nekih drugih životnih luksuza odriču radi ljubavi prema mirisu oktana.

Iva Peruško (AK Pula-Rovinj)

Posada Muhvić-Peruško uspješno je odvezla svetonedeljski rally show (foto:K.Tadijić)

Automobilizam je skup sport. Kako ga podnosiš financijski? Imaju li sponzori sluha za najbržu automobilisticu Hrvatske?
Da, naravno. Toliko se guraju da ih moram odbijati jer nemam mjesta za naljepnice na svom malom autiću. Budimo realni, jedini sponzori u ovom sportu smo si mi sami i naše obitelji koje nas bezrezervno podupiru. Nažalost, posljednje dvije sezone bilježi se osjetan pad natjecatelja u svim disciplinama uzrokovan naravno nedostatkom financijske podrške i medijskom nezainteresiranošću, što je uzrok povlačenja sponzora. Iako nam bliska budućnost ne izgleda svijetla, ja sam vječni optimista i nadam se pozitivnim promjenama.

Planovi za sljedeću sezonu?
Planova zasada još uvijek nema. Moje nastupe u ovoj godini odrediti će financijska konstrukcija koja je zasada prilično klimava i mislim da ću biti prisiljena ograničiti se na nastupe u krugu svoje regije.

Osim autosporta, imaš li drugih hobija?
Svaki trenutak mog slobodnog vremena posvećen je obitelji i automobilizmu na bilo koji način. Ako nisu moje vožnje, onda su to odlasci na utrke drugih disciplina u kojima uživam kao gledatelj i navijač. Ponekad i napišem koji članak za jedan od najpoznatijih hrvatskih portala o oktanskim sportovima 🙂

Iva Peruško (AK Pula-Rovinj)