Nova avantura na najtežoj enduro utrci na svijetu - Tihomir Kotarski (MK Zlatar Bistrica)

Nova avantura na najtežoj enduro utrci na svijetu - Tihomir Kotarski (MK Zlatar Bistrica)

Tihomir Kotarski, 28-godišnjak iz Zlatar Bistrice, hrvatski je “željezni” predstavnik za izazov Erzbergrodea, slavne enduro utrke koje se održava od 23. do 26.lipnja pod kapom Red Bulla.  Kvalifikacijska staza, dugačka 13,5 kilometara, leži na čuvenom rudniku željeza, 50-ak km sjeverno od štajerske metropole Graza. U borbu sa štopericom, prašnjavom cestom, povremeno vrlo brutalnih nagiba, na dvodnevnom prologu naći će se najrazličitije “pile”: quadovi, prikoličari, skuteri, pa čak i pokoji Harley! Kotarski se na lanjskoj premijeri nije uplašio zloglasnog “brega”, svladao je prolog i plasirao se u završnu utrku – nedjeljni Red Bull Hare Scramble. Na tom ultimativnom izazovu, pak, relativno je rano zapeo – između pete i šeste kontrole (na putu od “Kupke” do “Vražje kuhinje” – svaka točka/područje nosi znakovito ime) te je time zauzeo 355. mjesto među petstotinjak najboljih svjetskih avanturista željeznog kova.

Nova avantura na najtežoj enduro utrci na svijetu - Tihomir Kotarski (MK Zlatar Bistrica)

Enorman broj vozača za četiri sata moraju proći 20 paklenih točaka po rubovima provalija

Sada se Tihomir vraški zainatio doći do cilja, svakodnevno je na zagorskim “kupkama” i “kuhinji”.
– Ove godine ponavljam avanturu koju sam započeo, ali ne i završio prošle godine zbog problema s motociklom. Naime, na Prologu sam probušio gumu, dok je na Hare Scramblu nakon prolaska kroz vodu KTM počeo trokirati. Ove pak godine očekujem da od 1600 natjecatelja ostvarim plasman u TOP 100 na utrci Prolog, kazao nam je Kotarski, inače iskusni vozač supermota, endura i motocrossa.
Utrka je, tvrdi Tihomir, golemo uzbuđenje za vozača zbog enormnog broja natjecatelja koji pokušavaju biti bolji jedan od drugog, te velike navale adrenalina što zbog brzih dionica na samom rubu provalija na Prolog utrci, pa do nezamislivih uzbrdica i nizbrdica koje izgledaju nemoguće za svladati.

Nova avantura na najtežoj enduro utrci na svijetu - Tihomir Kotarski (MK Zlatar Bistrica)

Usponi i do 80 stupnjeva

– Nastupam na Husabergu FE450 koji je dobar izbor za “Prolog” utrku, ali zbog težine i četvertoaktnog agregata dosta loš za utrku “Hare scramble”, ali bez obzira probat ću njime postići bolji rezultat lani, uvjeren je Kotarski.

Tihomir Kotarski @ Erzberg Rodeo 2010

Prošle godine vozio je KTM-ov crosser, ove godine enduro Husaberg FE 450

Prošle godne nastupao je u motocross prvenstvu, no zbog financijskih problema i otkazivanja sponzora, ove godine vratio se enduro natjecanjima, nastupio na obje enduro utrke u Buzetu i Srbu u klasi E2, gdje je trenutno vodeći ispred Danijela Vivode i Vanje Tabaina (oba EMK Buzet) .
– Planiram ovu sezonu izgurati do kraja, nadam se osvojiti prvenstvo, a ukoliko ne nađem posao koji tražim već gotovo godinu dana, za sljedeću sezonu nažalost više nemam nikakvih planova jer razina natjecanja i rezultati koje mogu postići ne mogu pratiti financije koje su za to potrebne, stoga se zahvljujem svojim sponzorima koji su u ovoj sezoni osigurali moja natjecanja, a posebno Red Bullu koji mi je omogućio nastup na najtežoj enduro utrci na svijetu, zaključila je poznata #79-ka.

Marko Prodan (EMK Buzet)

Marko Prodan (EMK Buzet)

Uz Kotarskog, prošle godine na Erzberg Rodeu nastupio je i leteći istarski enduraš Marko Prodan (EMK Buzet),višestruki prvak države u enduru koji se prijavio u posljednji tren, no zahvaljujući iskustvu i tećnim vožnjama, nakon četiri sata, na koliko je utrka vremenski ograničena, završio je na trinaestoj od ukupno 20 kontrolnih točaka, što mu je donijelo 92. mjesto ukupnog poretka.Marko je na domaćoj utrci u Buzetu početkom sezone doživio težak pad od kojeg se još uvijek oporavlja, stoga se sigurno neće penjati uz “željezno brdo”, no svakako planira nastupati na ostalim utrkama ove sezone.

VIDEO