Marko Prodan Rundo, EMK Buzet

Atraktivne i vrlo zahtjevne gradske prepreke na Red Bull Romaniacsu 2011.

Buzetski motociklist Marko Prodan nastupio je na najtežem svjetskom hard-enduro reliju, na “Red Bull Romaniacsu 2011.” u rumunjskoj Transilvaniji. U klasi “Expert Single” na dvotaktnom Husabergu TE 300 zauzeo je ukupno deveto mjesto.
Popularni Rundo, inače član EMK Buzet, upustio se u ovaj izazov s još uvijek nezaliječenom nogom (Rundo se očito rehabilitira od teškog pada na buzetskom enduru po principu klin se klinom izbija”), no usprkos tome postigao je hvalevrijedan rezultat ako uzmemo u obzir da je riječ o doista ektremnim vožnjama.Na utrci je nastupilo 176 vozača raspoređenih u 6 kategorija, od kojih je njih 124 izdržalo rumunjski šestokilometarski pakao.

Hard Enduro

Unatoč ozlijeđenoj nozi i brojnim pehovima, stigao do devetog mjesta - Marko Prodan (foto: Two4photo)

U Prodanovoj klasi pobjedu je odnio Rumunj Ioan Tara, a u najjačoj klasi “Pro” trijumfirao je Englez Graham Jarvis. Jedini hrvatski predstavnik grizao je maksimalno, vješto jurivši “po šumama i gorama” te između ludih gradskih prepreka u Sibiuu te na koncu ostvario ukupno vrijeme od 21 sat, 44 minute i 43 sekunde.

Zato ga vole enduraši - rumunjski enduro poznat je po ekstremnim terenima i mješovitim vozačkim zadacima

– Ovo mi je bio drugi nastup na “Romanicsu” i cilj mi je bio završit utrku a da se pritom ne ozlijedim. Obzirom da sam to ostvario – zadovoljan sam, no rezultat bi bio i bolji da me nisu pratili svakodnevni pehovi. A oni su počeli već prvog dana kada me izdao elektro starter, što mi je zadavalo probleme zbog ozljeđene noge, da bi drugog dana na etapi morao skidati štitnik i starter da zakrpam rupu koju je bendix napravio na kućištu, što je značilo gubitak od 10-15 minuta, kaže Rundo.

Hard Enduro - Marko Prodan

Uz ostale probleme, usporio ga i pad (Marko na slici desni)

– Trećeg dana bio bih ostvario možda i najbolje vrijeme klase da nisam pola sata prije kraja etape uronio u rijeku i morao skidati svijećicu, rezervar i okretati naopako motocikl radi pražnjenja vode iz cilindra, što me koštalo još 22 minute,a upravo tolika je bila razlika između mene i prvoplasiranog tog dana. Da bi stvar bila gora, pet minuta nakon popravka pao sam i razbio ekran svog gps-a, kazao nam je Prodan koji je uz sve navedene nedaće uspjevao zadržati ukupno šesto mjesto u poretku.

Hard Enduro Transilvania

U petodnevnom rumunjskom "paklu" nastupilo je 176 enduraša i cijelog svijeta

– Posljednjeg dana posudio sam tuđi gps, ali sam već prije prve točke za točenje goriva ostao bez stražnje kočnice i morao nastaviti bez nje sve do servisne točke, što je također značilo gubitak puno vremena na ekstremnijim djelovima kojih je bilo u izobilju. Uz sve to, rezultat je sasvim zadovoljavajuć i iduće godine planiram se boriti za svoje mjesto na podiju, tvrdi višestruki prvak Hrvatske koji je u svom prvom rumunjskom nastupu prošle godine završio treći, što je gotovo nevjerojatan rezultat kad uzmemo u obzir velik broj natjecatelja i golemu popularnost ovog sporta u svijetu.

S neobičnog gradskog prologa u Sibiu

S neobičnog gradskog prologa u Sibiu

VIDEO TRAILER

 

 

 

 

"Red Bull Romaniacs 2011."

Marko Prodan (EMK Buzet)

Zahvale…
 

Bez njih ne bismo imali predstavnika na elitnom enduro natjecanju, stoga objavljujemo Markovu zahvalu sponzorima u cijelosti.
“Puno hvala svima koji su mi pomogli da opet nastupim na roManiacsima, a pogotovo Red Bullu Adria, bez kojih sigurno nebih ni pokušavao nastupiti te ortopedu Robertu Maieru iz Klagenfurta, čiji je štitnik osiguravao moju slomljenu nogu. Zahvaljujem Navigo-sistemu, čiji me Garmin vodio kroz Transilvaniju, Moto Špici, Goldentyre, Gradu Buzetu, obrtima Keramika Fuga, Autoprijevoznik Marino, Konoba Valter-Kolinasi, Servis guma Žudić, Auner, Terra X-dream, Montecarlo Night Club i naravno Tarmann Chemie i Tarco Racing Teamu. Veliko hvala mojim navijačima i mehaničaru Davidu, mojoj obitelji i naravno Jeleni koji su u svakom trenu bili uz mene (barem u mislima:)”