Najbolji hrvatski enduraš za 2010.godinu - Marko Prodan (EMK Buzet)

Najbolji hrvatski enduraš za 2010.godinu - Marko Prodan (EMK Buzet)

ZAVRŠENO ENDURO PRVENSTVO HRVATSKE ZA 2010. GODINU

Možda broj od četiri destinacije u jednoj enduro sezoni izgleda pomalo nedovoljno za velike priče o neizvjesnosti, preokretima, dokazivanju i afirmacijama. Ipak, obzirom da je svaka utrka dvodnevna i da se svaki dan boduje zasebno, dolazi se do sasvim dovoljnog broja ispita kako bi se donekle dotakle prije navedene stvari i učinilo enduro prvenstvo Hrvatske na relativno zadovoljavajućoj razini. Nadalje, ako se tu sagleda konkurencija sastavljena od mnogih entuzijasta koje ljubav prema moto sportu tjera dalje bez obzira na prepreke nastale prvenstveno zbog loše financijske situacije, onda to poprima svoju posebnu draž. Posebnu draž daje i samo mjesto utrke, odnosno staze koje uvijek u svojoj ponudi imaju nešto novo pa je svaka runda različita i potpuno nepoznata vozačima. Kada je riječ o mjestu utrka, hrvatski enduraši morali su ove sezone dva puta posezati preko granica Lijepe Naše kako bi “miljama daleko” odradili prvenstvo i održali tradiciju enduro sporta. Jedan od klubova koji prednjači u broju nastupa, ali i pobjeda svakako je EMK “Buzet”, čiji su članovi utrke u Klanjcu, preko Ajdovščine, Kreševa i posljednje u Primoštenu pohodili  u najvećem broju i mnogo puta svoju prvobitnu, rekreativnu namjeru pojavljivanja pretvorili u potpuno ozbiljan pristup što se odrazilo i na rezultate , te je sezona završila apsolutnom dominacijom buzetskih vozača u gotovo svim kategorijama. Tako je buzetski klub treću sezonu za redom najbrojniji i najuspješniji među konkurencijom. Ukupno su prvi sa čak 1179 bodova, dok su prvi pratitelji iz MK Bjelovar ostvarili svega 293 boda, a trećeplasirani klub, MK Požega Promet tek 110 bodova, podatak koji dovoljno govori.
Buzetski enduraš Marko Prodan, inače višestruki prvak Hrvatske, u najbrojnijoj klasi E2 i ove se sezone pokazao nedostižnim odnijevši pobjedu s 29 bodova prednosti ispred Dejana Premužića (MK Bjelovar) i Gorana Majcana (EMK Buzet).

Pored uspjeha u PH velika želja za natjecanjem i što jačom konkurencijom Prodana je odvela i u natjecanje Alpe Adria Cupa (European region enduro championship) gdje se također u klasi E2 predstavio u odličnom izdanju zauzevši drugo mjesto. Ostvario je, kako kaž, san učestvovanje među 1.500 najboljih europskih enduraša na Erzberg rodeu u Austriji gdje je bio ukupno 92., čime je stekao vizu te zaslužio poziv za veliki događaj – Red Bull Romaniacs, enduro rally u Rumunjskoj. Ondje je nastupio u Expertu, drugoj najjačoj klasi, i zauzeo treće mjesto. Svi navedeni uspjesi nagrađeni su priznanjem pristiglo prije nekoliko dana sa sjednice komisije za enduro pri HMS-u gdje je jednoglasno proglašen najboljim hrvatskim vozačem te discipline.

U klasi E1 svoje dugogodišnje iskustvo pokazao je Robert Vozila, Puljanin u buzetskim redovima, ostavivši iza leđa klupske kolege Marina Ratošu na drugom mjestu i Roberta Šterpina kao trećeplasiranoga. Klasa E3 pripala je Dušku Ostojiću (MK Bjelovar), a drugi i treći bili su Buzećani Stefano Mikuljan i Mikele Krbavčić. Velik dio buzetske enduro karavane na utrkama čine juniori koji se natječu u zasebnoj klasi bez obzira na snagu limenog ljubimca afirmirajući se u iznimne enduraše, čekajući da preskoče dobnu granicu od 23 godine kako bi ušli u starije klase. Među njima se isticao David Krajcar koji je sjajno odvezao sezonune dozvolivši konkurenciji da mu pomuti račune te zasluženo odnio prvo mjesto. (M. P.)

REZULTATI