Prvenstavo Austrije, Slovenije i Hrvatske te međunarodni Alpe Adria kup

Uvjerljivo do pobjede - Nijemac Bob Pudor

Nakon godine dana stanke članovi enduro motocross kluba „Buzet“ na svom su području po peti puta priredili međunarodno enduro natjecanje, čime su otvorili ovogodišnju sezonu ove motociklističke discipline. Buzetska utrka u svojim je prijašnjim izdanjima bila najmasovnije natjecanje ove vrste na području naše zemlje, a taj je svoj epitet potvrdila i ove godine, gdje se 173 natjecatelja borilo u konkurencijama Prvenstava Austrije, Slovenije i Hrvatske te međunarodnog Alpe Adria kupa.

Enduro Buzet 2011

Na utrci su nastupila 173 motociklista

Očekivano najbolji i ovoga su puta bili vozači domaćeg enduro motocross kluba „Buzet“. Najbrojniji i najkvalitetniji hrvatski enduro kolektiv nije niti ovoga puta propustio priliku da uvjerljivom pobjedom u klupskoj konkurenciji krene u obranu državnog naslova, a vrijedne rezultate njegovi su članovi zabilježili i u pojedinačnom natjecanju. Lijepo i sunčano vrijeme tijekom oba dana natjecanja privuklo je uz staze u Griži pored Buzeta i u Cunjskoj vali  veliki broj motociklističkih zaljubljenika koji su došli vidjeti vožnje najboljih enduraša srednje Europe. Nakon što je prvoga dana natjecanje održano prema predviđenom rasporedu, loša vremenska prognoza za nedjeljno prijepodne nagnala je organizatore za djelomične izmjene predviđene staze za natjecanje, no vrijeme je tijekom cijeloga vikenda poslužilo natjecatelje i na taj im način znatno olakšalo ionako vrlo kompleksan itinerer dužine 55 kilometara.

Enduro Buzet 2011

Aktualni prvak Hrvatske Marko Prodan hospitaliziran nakon teškog pada

Prvoga dana natjecanja najbolji je rezultat postigao njemački motociklist Bob Pudor na KTM-u odvozivši četiri specijalna ispita u vremenu 16.21,43, što je za 19,78 sekundi bilo uspješnije od drugoplasiranog domaćeg vozača Marka Prodana. Drugoga dana Prodan je pojačao tempo i do posljednjih metara utrke prijetio odličnom njemačkom vozaču, da bi pao pri kraju posljednjeg brzinca, prilikom kojeg je teže ozlijedio nogu i hitno je prevezen u bolnicu na operaciju. Pudor je tako s više od pola minute prednosti slavio pred austrijancima Larsom Enocklom i Paulom Schrankom. Najbolji domaći natjecatelj na ovoj utrci bio je mladi buzetski motociklist David Krajcar, koji je uz pobjedu u juniorskoj konkurenciji zauzeo šesto mjesto „generalke“ s vremenom 34.05,57. Krajcar je, zajedno s Prodanom, u domaćoj konkurenciji dominirao i prvoga dana gdje je ujedno imao i peto vrijeme ukupnog poretka, a pametnom i rutinskom vožnjom vodstvo je uspio zadržati sve do kraja utrke.

Enduro Buzet 2011

Uvjerljiv domaćin - David Krajcar

Njegov klupski kolega Marin Ratoša slavio je u konkurenciji vozača klase E1, zauzevši pritom i drugo mjesto ukupnog domaćeg poretka s 1,15 sekundi zaostatka za Krajcarom, dok je treće mjesto pripalo mladom Pazinjanu Igoru Fonoviću (MCK Calderiva). Uz Ratošu i Krajcara do pobjedama u svojim klasama stigli su ihomir Kotarski (Zlatar Bistrica), koji je bio najbolji u konkurenciji klase E2, Dalibor Erman (Buzet) zauzeo je prvo mjesto klase E3 dok je u veteranskoj konkurenciji slavio prošlogodišnji državni prvak Igor Dobrec (Kvarner).

Enduro Buzet 2011.

Vozilo se kroz brojne teško dostupne dionice i zahtjevne "specijalce"

Rezultati, ukupni poredak: 1. Bob Pudor (KTM EXC-F 25, Njemačka) 31.36,61, 2. Lars Enockl (KTM 530 EXC, Austrija) +34,49, 3. Paul Schrank (KTM EXC 525, Austrija) +1.45,65, 4. Hans Peter Musil (KTM 300, Austrija) +2.22,92, 5. Stefano Grion (Husqvarna 450 T, Italija) +2.25,95, 6. David Krajcar (KTM 250 2T, Buzet) +2.28,96, 7. Marin Ratoša (KTM 250 4T, Buzet) +2.30,11, 8. Miha Spindler (Husqvarna 450, Slovenija) +2.31,36, 9. Igor Fonović (gas gas, Calderiva) +2.29,97, 10. Robert Vozila (KTM 250 4T, Buzet) +3.09,82.

S. Ž.