Cross country - XC Enduride Buzet 2012.

Najbrži u Cunjskoj vali - Talijan Fabrizio Hriaz (foto:K.Tadijić)

Talijanski motociklist Fabrizio Hriaz pobjednik je prve utrke prvenstva Hrvatske u cross countryu koja se minulog vikenda u organizaciji enduro motocross kluba “Buzet” održala na 4,7 km dugoj stazi Cunjska vala u Čiritežu. Hriaz je tri sata dugo natjecanje završio s tri i pol minute prednosti pred ostatkom karavane od ukupno 70 vozača, postigavši ujedno i najbolje vrijeme kruga.

Cross country - XC Enduride Buzet 2012.

Na utrci je nastupilo 70 natjecatelja (foto:K.Tadijić)

Iako je Talijan zaslužio pljesak, domaćoj publici svakako je bio zanimljiviji rezultat domaćeg motociklista Ivana Vitulića (MK Istra Poreč) koji je većinu utrke bio vodeći i na koncu osvojio drugo mjesto u generalnom poretku, ostavivši iza leđa čak i znatno iskusnije motocikliste. Žminjski motocrossist briljirao je na poligonu preskačući s lakoćom zanimljive prepreke poput kamionskih guma i dvije automobilske olupine koje su imale ulogu skakaonice.

Cross country - XC Enduride Buzet 2012.

Sjajne vožnje na poligonu - Ivan Vitulić (foto:K.Tadijić)

– Utrka je bila odlična i oduševljen sam rezultatom obzirom da mi je ovo bio prvi nastup u cross country disciplini. Bio sam uvjeren da će me Šipek i još poneki vozači ostaviti iza leđa, no na koncu sam ipak uspio ostati ispred. Hriaz je bio odličan, sjajan vozač u top formi koji je vozeći iza mene koristio svaku priliku za postići bolje vrijeme i na kraju zasluženo pobijedio. Moram priznati da sam se pošteno namučio, jer tri sata vožnje u visokom tempu vrlo je teško za izdržati, a posljednjih sat vremena utrke bilo je čisto preživljavanje. Konfiguracija terena mi se svidjela, naročito poligon koji sasvim sigurno odgovara svakom motocross vozaču, dok enduro dijelovi ne odgovaraju mom motociklu pa ih je prilično teško voziti, kazao nam je nakon utrke Vitulić.

Cross country - XC Enduride Buzet 2012.

Najbrži junior - Marko Črnac (foto: K.Tadijić)

On je slavio i u klasi “senior”, odnijevši pobjedu ispred Roberta Vozile (EMK Buzet), Puljanina koji je noć prije utrke u Buzetu primio prestižnu zlatnu kacigu za trostruki naslov prvaka u enduru, dok se na treću stepenicu postolja popeo njegov klupski kolega Daniel Vivoda.

Cross country - XC Enduride Buzet 2012.

Ulazak vozača u cilj (foto:K.Tadijić)

Među juniorima koji su se bodovali u zasebnoj klasi najbolji je bio Marko Črnac (EMK Buzet).On je završio utrku ispred tragičara Hrvoja Karasa (AMK Karas) koji je, unatoč uvjerljivim vožnjama, zbog problema s motociklom morao odustati. Treće mjesto pripalo je Mišelu Buršiću, članu kluba organizatora. U najbrojnijoj klasi “amater” koja nije zahtijevala natjecateljske licence, iza pobjednika Hriaza završili drugoplasirani Slovenac Aleks Mlekuž i njegov trećeplasirani sunarodnjak Jaka Seles. Pobjedu u klasi “veterani” odnio je Damir Škalec (MCK Jaska) ispred Franca Klacnika te istaknutog člana EMK “Buzet” Emila Jurade.

Cross country - XC Enduride Buzet 2012.

Leteći Nenad Šipak nije mogao bolje od osmog mjesta (foto:K.Tadijić)

Publiku uglavnom okupljenu oko centralnog poligona skokovima je oduševljavao kralj hrvatskog motocrossa Nenad Šipek, kojem pak nije najbolje odgovarao enduro teren, pa se morao zadovoljiti tek osmim mjestom generalke. Na utrci su nastupile i tri djevojke, Rovinjka Sanja Črnac koja je unatoč dobrim vožnjama imala i jedan teži pad, no uspjela se vratiti u utrku i na koncu biti brža od Monice Banković i njezine sestre Marine (obje MKK Calderiva).

Cross country - XC Enduride Buzet 2012.

Atraktivna automobilska skakaonica (foto: K. Tadijić)

Inače, cross country je iznimno zahtjevna ali prema pravilima prilično jednostavna disciplina. Objedinjuje enduro, motocross i slične discipline, odvija se na kružnoj stazi dugoj od četiri do pet kilometara različite konfiguracije, a traje najmanje dva, a najviše četiri sata. Svi vozači, neovisno o klasama, startaju zajedno a utrka završava istekom vremena.

Cross country - XC Enduride Buzet 2012.

Šumske enduro dionice (foto:K.Tadijić)

REZULTATI

FOTOGALERIJA